Monday, February 14, 2011

Belanjawan Nak Kahwin

Ayunya Pengantin bertudung... =)

 Klik DISINI untuk pengantin BERTUDUNG yg comel... (^_^)v
 
Klik DISINI untuk pengantin BARBIE yg comel... (^_^)v


woot..woott,... =)) akhir2 ni asyik fikir pasal nak kahwin je... hahahahah~~~ entah pa2 entah... kalau kita nk kawen, mesti ada buat bajet berapa harga majlis yang kita akan buat, betul tak?? sebelum ni, saya pernah bertunang & dah buat preparation nak kahwin, semua belanjawan dah di buat. tapi tak jadi nak kahwin.. huhu~~ belanjawan ni kira bajet mampu la.. semua orang boleh buat... tak la mahal sangat & tak la murah sangat... sedang2 je.. =)) TAPI, belanjawan ni untuk majlis area Petra Jaya, Kuching, Sarawak... kalau location lain tu, lebih kurang je kot... =))

Kalau guna pakej, murah sikit la.. lebih baik kalau nak kawen, cari tempat yang ada sediakan pakej perkahwinan, sebab lebih jimat bajet.. ni butik pengantin yang saya suggest kalau nak ambik pakej, sini lebih murah dari tempat lain... lagipun make-up dia pun catik... KLIK DISINI-->> Teratak Spa WebSite atau Teratak Spa Facebook ...

PICTURE UPDATE : Contoh Solekan oleh TERATAK SPA & BRIDAL sewaktu saya bersanding 28 Oktober 2012


OK....Mari kita mulakan (^_^)v...  
Belanjawan ni x la cun sgt, Ni anggaran jew... kalau nak tau lebih lanjut, boleh pegi terus ke butik yang saya dah bagi link kat atas tadi... ada 3 pakej... pakej A, Pakej B & Pakej C... saya ambik contoh Pekej B yang tengah2 la yerr... =))
_______________________________________________________

**Pakej pengantin 5 set persalinan laki & perempuan = RM2,500
Pelamin (Dewan/Rumah)
Facial / spa          
Set pelamin 
Solekan (3 jenis)




**Kalau x ambik pakej pengantin Psalinan bsanding (laki&perempuan) = RM300 X 2pasang = RM600
Pakaian berlulut (4 pasang) = RM200 X 4 = RM800
facial / spa = RM200
solekan (3 jenis) = RM300 X 3
Pelamin + Set pelamin = RM2000
TOTAL = RM4600




Pelamin  DEWAN = RM1000-2000 (blh tolak dr pakej)
RUMAH = RM600-1000 (blh tolak dr pakej)




Dewan DEWAN HIKMAH (800-1000 org) = RM1,300
DEWAN PUSTAKA (600 org) = RM800
DEWAN SUARAH (800 org) = RM800




Catering 250 SEPERAH / 1000 org = RM45 X 250 Seperah = RM11250
RM35 X 250 Seperah = RM8750




Kad Jmputan RM1.00 - RM1.50 sekeping = RM1.50 X 1000keping = RM1500
_______________________________________________________

Idola saya... Dia ni comel kan?? =))
Dah ada nilai2 tu kan?? korang tambah la sendiri ikut mana yang korang nak.. TOTAL bajet ni tak sampai pun RM20000... jimat kan?? tapi ni cuma untuk pasangan yang belanja kecik2 macam saya je lah... zaman sekarang dah ada macam2 butik pengantin... ada yang pelamin je harga dah lebih RM10000, wahhh.... memang grand la majlis kalau camtu... untuk yang mampu memang syok, tapi untuk yang sederhana...??? hehehheh~~~ =P
So, ni la belanjawan & survey yang saya pernah buat, saya akan simpan sampai bila2 utk kegunaan saya sendiri nak kahwin nanti... =D

**APA-APA PUN KIRAAN KAT SINI, SEMUANYA AKAN BERUBAH MENGIKUT KEADAAN DAN EKONOMI SEMASA**

22 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum

Nak nanyak, boleh rekomen kah sini boleh dapat catering murah?

Nurhayati Morshidi said...

salam... kmk boleh rekomen Dean Catering... kampung Gita... Dalam RM42/seperah... rasa pun ok juak...

Anonymous said...

salam. ada contact no dean catering sik? skalik ngan kanopi, perkakas, and org serve kah?

Nurhayati Morshidi said...

Salam... knek tok dah nait RM45...

Tok no. contact
Dean catering : 019-8564981
Cdak cuma provide pekakas dan org serve jak...

Mun mok khemah boleh contact
Azmi (Kpg No.5) : 019-8270730
Mizan (Kpg Segedup) : 016-8920889

yaniee nieza said...

Askm..boleh sik tlg berik no tel butik ya...

Nurhayati Morshidi said...

Salam yaniee... tok no phone
TERATAK : 082-257 844

Selamat membuat survey... ;-)

Anonymous said...

Salam. .meq m0k tnyk mun tempah m0lah kad jemputn jak dpt kh? Cney da murah ow? Suggest l0k

leena razali said...

assalam yatie... kamek sgt admire with ur veil..kacakkk eh.. nang susah maok carik sbb ktk polah sendirik.. so, soalan kmk, sine kitak beli lace ya -- mek mok make veil ekdak ya juak pake reception kmk..kacak..mek dah survey byk tpt tp sik da cmm tok..leen

Nurhayati Morshidi said...

Assalam Leena... makaseh... =) Lace ya kmk beli kat ctok jak... Kat Kedei Kain Zaira...Jalan Tun Jugah lepas fly over simpang tiga sia... Tauk nak??? Kat sia banyak lace kacak2 dan latest... Harga pun mcm kedei biasa juak dalam RM35semeter... ktk carik jak sia, k... =)

leena razali said...

tq so much yatie for the info... ktk inspire kmk to buat my own veil..hehehe.. tp may b x sekacak kitak polah kot... maok taukla more info psl make-up etc kitak..so..blhx mek dptkan ur email..tq

Nurhayati Morshidi said...

AsSalam...tok email kmk... yatie0501m@yahoo.com

kebanyakkan benda yang kmk buat ada dalam link tok >>> http://tamankemboja.blogspot.com/search/label/D.I.Y
ktk boleh refer kat old post dalam link ya juak, k... x susah juak nak polah ya, asal rajin tgk2 internet carik idea jak.. hihihih~~~

leen razali said...

yatie...tq so much for ur reply....mek dah email kitak dah..tq byk k

Anonymous said...

Salam yatie...nk nanyak...ktk tauk x brapa harga sewa dewan knektok ow? Ktk suggest dewan ney yg plg berpatutan utk disewa di kuching?
From:zaty

Anonymous said...

Salam...sapa tauk harga sewa dewan suarah di civic centre? -dayang-

Nurhayati Morshidi said...

Salam. Last rate kmk dgr RM1500 tmasuk krusi dan meja. Tp x sure dh nait ka x. :))

Anonymous said...

kalau sekarang harga pakej ni dah lain ke? bajet utk dewan pustaka 500 org.. nak tahu total berapa?

Nurhayati Morshidi said...

Assalamualaikum... Sekarang rate yang saya tulis ni rasanya dah tak boleh nak guna... dul dan sekarang dah banyak perunahan... harga barang pun semua dah naik... utk rujukan sikit2 tu bolehlah... jgn ikut semua ye...

Unknown said...

Salam..nk tnye..sy org semenanjung..nk khwin dgn org srwk..mncari kedai pngntin area sibu..yg blh save bajet..kalau ade no.contact blh tinggalkan..sy survey sume mahal di srwk..mtk pncerahan org2 srwk..kt mana kedai package murh..xtrlalu mmbebankn..terima kasih

Nurhayati Morshidi said...

sarawak ni besar... sy kt kuching.. kalau kt kuching blh rekomen byk jenis... Tp kalau kt sibu x tau sgt, sibu pun jauh, 6-7jam dr kuching... kena tya dgn org yg ddk sibu baru tau ttg bridal kat sana... =)

Anonymous said...

salam..sapa ad rate rega trkini dewan2 d kuching nektok oh? mcm dwn belia & sukan,dwn telekom,pustaka,kelab golf srwk..mun ad tlg inform ah...makseh bnyk2..hehe

PENA PERJALANAN said...

Boleh try katering tok murah...
Rm30/~ seperah..alamat: kampung sungai berdaun kuching.0133384018
Facebook

https://m.facebook.com/cateringmurah/

PENA PERJALANAN said...

Boleh try katering tok murah...
Rm30/~ seperah..alamat: kampung sungai berdaun kuching.0133384018
Facebook

https://m.facebook.com/cateringmurah/

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~