Saturday, February 19, 2011

Bertudung pada Wajah, Mata, Suara dan Hati

Sekadar gambar hiasan... Nurul Syuhada.
Setahun yang lepas... Bertemu dengannya merupakan satu penghormatan. Apa tidaknya, dia sudah berubah ke arah kebaikan...

"Mengapa tiba-tiba?" tanya saya.
"Hidayah bang..." jawabnya pendek.
"Bagaimana dengan segalanya?".. Bila saya terfikirkan bidang kerjanya.
"Allah ada. Allah akan membantu segalanya."

     Setahun kemudian....
"Lihat ni..." Kata seorang sahabat sambil menghulurkan sekeping gambar.
"Betul ke ni?"
"Apa kau ingat ni 'super-impose'?"
     Saya terdiam...kaku...
"Mana pergi tudungnya?"
"Itu..." tuding jari saya kepada tudung merah di atas kepalanya.
"Itu tudung?"
"Yalah, bertudung tapi tidak menutup aurat."
"Bertutup tapi terbuka, tahupun..." katanya seakan menyindir.

     Bila sahabat itu pergi, saya tatap sekali lagi gambar yang ditinggalkan. Kasihan saya melihat wajah si dia terbaru. Terasa, betapa kekadang hidayah datang & pergi berselang-seli. Masih terbayang tangisannyya tempoh hari, ketika menceritakan bagaimana hatinya menginsafi dosa-dosa lampau.

"Bang, sy dh insaf bang..."

Lantas, tanpa sesiapa yang memaksa...dia mengenakan tudungnya. Lengkap, labuh, menutup aurat, tak jarang, tak ketat, tak mengundang fitnah dan sempurna.... Sejuk mata memandang, Dingin kalbu merasakan... Betapa hidayah itu datang tanpa mengira siapa, dimana dan bila...dulu si dia terpilih, tapi sekarang tersisih??

Kini tiba2 segalanya seperti ditarik kembali. Tudungnya semakin singkat... pada mulanya di bawah paras dada, naik keparas leher dan akhirnya kembali membuka leher, dagu dan... paling malangnya, tingkah laku yang dahulunya terjaga, kini seperti lepas bebas kembali
Kata sesetengah yang bersetuju, Biarlah.... itu lambang Islam dinamik. bertudung tapi masih boleh meliuk-lentuk, terkinja-kinja dan bersuara manja. Yg penting adalah hati... Asal hati baik, x mengapa... Yang penting isi, kulit x apa...
Kalau begitu kenapa dahulu bertukar kulit..?? Lebih baik insaf dan bertaubat saja, x perlu bertudung...

Sy teringat kuliah yg pernah disampaikan oleh seorang ulama satu ketika dahulu:
"Syaitan terlalu kreatif..." Kreatif?? Bisik hati sy...

"Kekadang syaitanx menghasut manusia meninggalkan daerah putih menuju daerah hitam...Tetapi dia mewujudkan lebih banyak daerah "GREY" - warna yang hakikatnya bukan lagi kebenaran...

Terfikir pulak sy, ni lah jerangkap kebatilan yg dianggap kebenaran. Topeng baik bagi melempiaskan kejahatan yg dahulunya terpendam. Ya, syaitan terlalu kreatif. Ada-ada saja 'was-was' baru yg ditiupkan ke jiwa agar meminggirkan jalan Allah. 

Hasilnya, sekarang kita dapat lihat bagaimana ada gadis bertudung di kalangan Mat Rempit. Ada wanita bertudung yg melalak dgn gaya bebas terbabas dari nilai akhlak dan kesopanan, atau peragawati bertudung dgn langkah "catwalk" dgn mendada, make-up galak sambil mengundang pesona dan 'aura' dosa. Dan lebih 'daring' lagi kita dpt lihat tarian ala-ala gelek oleh gadis bertudung... atau munculnya sekarang, Rockers wanita bertudung.. Inilah yang dikatakan daerah "GREY"...

Teringat sy pada pesan daripada seorang yg sy sangat hormati kerana ilmu & kewarakannya:
 "Tudung wanita ada 4...tudung pada wajahnya...tudung pada mata...tudung pada suara & tudung pada hati..." Apa ertinya...?? .

Tudung pada wajah.... Jangan sampai wajahnya mengundang fitnah. Kecantikan adalah pingitan buat suami, bukan pameran untuk lelaki lain.
Tudung pada mata... Jangan matanya memandang lelaki lain selain mahramnya. Solehah yg hakiki adalah x dipandang dan x memandang.
Tudung pada suara... Jangan dilunak-lunakkan dgn tujuan memikat dan mempersona.
Tudung pada hati... mengingati Allah, dgn tasbih Siti Fatimah, Subhanallah, Alhamdulillah & Allahu Akbar..."

"Jgn la ekstrem sangat..." Tegur seorang kawan bila sy lontarkan pandangan betapa wanita bertudung masa kini sudah semakin hilang 'penghormatannya' (baca betul2, bukan Kehormatan). Bagi sy kuantiti org bertudung meningkat, tp kualitinya merudum."
"Bukan begitu. Menutup aurat ada tujuannya... Tercapaikah tujuan dengan penutupannya. Jika x, hakikatnya mereka masih terdedah," Balas sy perlahan.

"Aku x faham. maksud kau?"
"Seperti juga solat. Tujuannya mengingati Allah, kesannya pasti dapat mencegah kejahatan & kemungkaran. Begitu maksud Al-quran apabila menjelaskan tujuan solat didirikan."

"Lantas?"
"Jika solat x mencapai tujuan pasti ada sesuatu yg menyimpang. Samalah seperti hukum menutup aurat, tujuannya menjaga akhlak dan kehormatan. Maknanya kalau sudah menutup aurat, tetapi masih tercalar akhlak dan kehormatan, tentu ada yg salah dalam penutupannya."

"Jangan esktrem sgt. Tutup aurat bukan ertinya kita menutup keindahan. Tak salah berhias, menarik dan cantik."

"Keindahan mesti didasari oleh kebenaran. Ingat, setiap keindahan x semestinya satu kebenaran..."

"Jadi kebenaran menolak keindahan?"

"Keindahan itu satu kebenaran!" balas sy cepat... Ya, atas alasan bertudung x menafikan keindahan pelbagai 'aksesori' ditokok tambah menjadikan tudung lebih dimertabatkan sbg 'fesyen' org 'baik' dan org 'cantik-cantik' berbanding wanita yg beriman...

"Hormati, itukan era transisi" kata seorang sahabat seakan memujuk sy.

"Transisi? Apa maksud kamu?"

"Sebelum lengkap bertudung...errr...maksudku menutup aurat, biarlah mereka berskaf dulu. Tu pun baik daripada x pakai langsung."

"Transisi, kearah mana? Aku x bercakap tentang org yg x bertuduung langsung. Tapi, aku bercakap tentang org yg dulu x bertudung, lepas tu bertudung, kemudian berskaf sahaja...ini transisi ke arah mana? nak bertudung semula atau x bertudung semula?"

Dia terdiam...Bungkam.... Marah sy pun kerana sy sayang...

"Langkah pengalihan mesti diiringi dgn pengisian. Jgn tutup kepala sahaja, tapi isi kepala yg ditutup dgn ilmu. mereka yg x menghadiri majlis lebih 40 hari, hati menjadi gelab. Kemudian cari kawan-kawan yg sehaluan. Penghayatan agama kita dipengaruhi oleh kawan-kawan kita..."

"Kau kata mereka x ada ilmu?"

"Bukan camtu...Menuntut ilmu mesti berterusan. When u stop learning, you stop leading - maksudnya, jika kita berhenti menuntut ilmu, kita akan berhenti memimpin. Sekurang-kurangnya memimpin diri sendiri." kata sy.

"Sekali lagi, kau meragui ilmu mereka?"

"Ada sebab utk aku meraguinya...Maaf, aku pun bukan baik. Tapi, kita x boleh berdiam melihat kejahilan berkata-kata."

"Maksud kau?"

"Ada yang berkata, dia masih menutup aurat kalau dia memakai rambut palsu... bayangkan apa yg org begini faham ttg hukum menutup aurat? pernahkah dia mendengar tafsir Surah An Nur? Pernahkah dia belajar tafsiran hadis tentang aurat wanita Islam? Peliknya, pendapat seperti ini semakin banyak sekarang."

Aku x pernah punya kesempatan untuk menuturkannya. Lalu kemudian ku luahkan disini sebagai wadahku berbicara... Antara syaitan bisu dan syaitan licik berkata-kata, kekadang kita jadi semakin bungkam...menjadi 'malaikat' yg diam?? Rasul berpesan: katakan yang benar walaupun pahit...

.

No comments:

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~