Sunday, April 3, 2011

Apa itu Cinta...

Apa itu CINTA??? Cinta adalah suatu yg pastinya penting dalam hidup ni... Banyak mana kita hargai Cinta?? Apa yg kita boleh dpt dari Cinta?? Ni sy nk tunjuk apa itu CINTA / LOVE

Lucky (Beruntung) : Kita beruntung sebagai seorang muslim. Kerana kita memahami apa itu cinta dari Islam yg indah. Sy mencintai Allah, Nabi Muhammad (SAW), kedua org tua dan semua saudara muslim.

Obey (Patuh) : Patuhi peraturan dlm Al-Quran dan As-Sunnah, dan kita pastinya akan mendapat kehidupan yg indah dan sempurna. Byk perkara yg kita blh pelajari dlm Al-quran dan As-sunnah termasuk Cinta. Seperti yg kita tau, Islam adalah agama yg cintakan keamanan.

Vow (Sumpah) : Bersumpah bahawa xda Tuhan selain Allah, Muhammad adalah utusan Allah. Hanya Allah satu2nya yg kita x boleh lupakan. Dia sentiasa memerhatikan dan menjaga kita.

Effort (Usaha) : Cinta adalah usaha untuk mendapatkan kehidupan yg lebih bermakna. Sentiasa mengambil berat dan jujur adalah penting dalam Cinta. Jujur kepada saudara2 islam dan seluruh umat didunia.
Itulah CINTA... (^_^)
.
.

No comments:

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~