Tuesday, December 13, 2011

Komitmen...

Komitmen.... Susah ke nak bagi komitmen??? Agak susah kalau benda tu kita tak nak buat... Tapi, kalau tak nak bagi komitmen dan tak nak buat, janganlah buat... Simple je kan??? Melainkan terpaksa... Tapi...Adakah orang paksa kita bagi??? (-_-)

Sedeh bila seseorang dah bagi komitmen 100% dengan harapan dia tu pun sama macam kita... Tapi akhirnya kita tahu jugak rupa-rupanya dia tak boleh nak bagi komitmen untuk kita... Jadi??? Kenapa dia nak buat juga??? Dipaksa ke??? Seriously, benda ni akan membuatkan seseorang sedeh... Sangat sedih dan putus harapan...

•♥•.¸¸.•♥•.¸•♥•.¸¸.•♥•.¸•♥•.¸¸.•♥•.¸•♥•.¸¸.•♥•.¸•♥•.¸¸.•♥•.¸•♥•.¸¸.•♥•.¸•♥•.¸¸.•♥•.


•♥•.¸¸.•♥•.¸•♥•.¸¸.•♥•.¸•♥•.¸¸.•♥•.¸•♥•.¸¸.•♥•.¸•♥•.¸¸.•♥•.¸•♥•.¸¸.•♥•.¸•♥•.¸¸.•♥•.

Jadi.. Macam mana??? Orang dah tak boleh nak bagi komitmen dengan kita... Asyik nak makan hati je sebab berkerja seorang diri dan tak dibantu... Solution??? Baik undur diri dan buat sorang2 secara individu... Single life lebih mudah dan tak menyakitkan, daripada double tetapi terasa keseorangan... Cuma certain time je rasa berdua dan seronok bersama... Takkan kemana kalau tak ada komitmen...

Sebab apa tak boleh bagi komitmen...Ok... Faham... Sesetengah perkara tak boleh di paksa-paksa... Tu adalah kehendak hati sendiri sama ada nak atak tidak... Sementara perlukan masa, setahun...dua tahun...tiga tahun.... Baik lepaskan supaya tak siapa akan sakit dan akhirnya membawa kepada kebencian...

Memang betul dalam kehidupan ni kita perlu bersabar... Tapi kan... Boleh tak kita tanya sampai bila??? Mungkin kita boleh bersabar kalaulah kita tahu apa penamatnya... TAPI.. Kalau kita tak tahu??? Macam mana nak sabar??? Kalau penamatya negatif??? Tak ke hancur semuanya.... (-_-)
Tapi kalaulah positif... Alhamdulillah... Syukur...

Tapi semuanya bergantung kepada diri sendiri... Adakah kita ni penyabar???  Nak atau tidak, kita yang tentukan... Allah tulis semua jalan kehidupan kita ada sebabnya...Ada hikmahnya... Allah nak kita pelajari sesuatu dari kehidupan ni... Kalau semuanya mudah, apalah maknanya kehidupan kalau tak mengenal sesuatu dari kesusahan...

Jadi... Kepada yang merasa kesedihan... Janganlah terus bersedih... Allah telah janjikan sesuatu untuk kita... InsyaAllah...
.

No comments:

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~