Monday, February 27, 2012

Kenapa Wanita Islam Menutup Aurat
Seorang Lelaki Kristian bertanya kepada seorang Lelaki Muslim..

Lelaki kristian : Kenapa wanita agama kamu menutup aurat..??

Lelaki muslim : Tersenyum sambil mengeluarkn 2 biji gula² di dlm koceknye, lalu salah satu darinya dibukakan bungkusannya. Kemudian dia melemparkan kedua gula² itu ke atas lantai. Lalu bertanya kepada lelaki kristian "Antara kedua-duanya mana satu yg kamu akan pilih..??"

Lelaki kristian : Sudah tentulah yang masih dalam bungkusan

Lelaki muslim : Begitulah kami melihat dan menghormati kaum wanita agar mereka lebih terpelihara dan istimewa.. :)

**Sekadar perkongsian untuk pembaca...
.

No comments:

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~