Tuesday, January 31, 2012

Feveret....Kaki ayam...

Suka makan kaki ayam tak??? Itu la makanan feveret saya... Sedapppp~~~ (^_^) Lebih-lebih lagi kalau buat sup atau masak kicap... Nyum3~~~

Petang tadi masa balik kerja singgah makan kat Ket's Kitchen matang... Ternampak mak cik tu hantar semangkuk sup kat meja sebelah... Tiba-tiba ternampak kaki ayam terlentang kat dalam mangkuk... Apa lagi, terus panggil mak cik tu tanye apa dalam mangkuk tu?? Dia kata kaki ayam... Apa lagi... Order laaa.... Hehehhe~~~


Harga dia RM1 je semangkuk... dalam tu ada lebih kurang 4 ketul... Ok la tu... Murah... 25sen je seketul... Hehehhe~~~ Lembut je isi dia, ditambah lagi dengan kicap cili yang pedassss... Memang sedap... Ngeh3~~~ Makan dah tak ingat dengan orang kat tepi. Rupa je ayu pakai baju kurung bertudung, tapi bila dah makan kaki ayam, tak ingat dunia langsung... (^_^) Jemput makan~~~
.

Friday, January 27, 2012

Lelaki Dan Skandal

Seperti dah biasa kan dengar??? Lelaki dan Skandal... Huhuhu~~~ Maaf lah kalau ada lelaki terasa kalau baca  entry ni... Cuma nak berkongsi pendapat je...


Lelaki... Tak kira la dah ada kekasih ke, tunang ke, isteri ke... Seperti tak boleh lari dari adanya perempuan lain... Mungkin tak semua, TETAPI kebanyakan yang saya kenal adalah MACAM TU... Kata mereka... Untuk di buat isteri mesti jaga betul-betul, yang lain tu untuk seronok-seronok dan hilangkan bosan je... Ada pulak macam tu??? Huhhh~~~ Menyampahhhh~~~

SATU perkara yang menghairankan... MENGAPA walaupun mereka ni banyak spare part dan skandal, TETAPI bila ditinggalkan oleh kekasih, diorang menangis dan merayu macam orang gila... Apa maknanya tu??? Mana perginya skandal-skandal diorang??? Apasal tak mengadu je kat skandal atau pergi je dekat skandal tu??? Mengapa nak jatuhkan standard menangis untuk perempuan tu??? Itu ke makna sayang dan ikhlas diorang???

Saya dah banyak jumpa jenis yang macam ni... Bukan cuma dengar cerita dari orang lain, tapi saya sendiri dah merasa beberapa kali... Kawan saya dulu, masa dia pernah bertunang... Bukan main lagi dia tunang dia tu layan perempuan sana sini... Satu hari bila dia mintak putus sebab dah jumpa lelaki yang lebih baik, macam nak mati je tunang dia merayu nak balik dan mintak supaya maafkan dia... Dah macam orang gila pun ada jugak... TAPI...Kalau nak tahu, sekali perempuan dah benci, TERUS tertutuplah hati dan TAK ADA maaf bagimu... Hati perempuan keras tau... Lagi-lagi jenis yang macam saya ni... Pergi la bunuh diri pun saya tak kisah... =)

Saya betul-betul tak faham... Kalau nak diikutkan, hati lelaki SANGAT EGO untuk keluarkan air mata pada perempuan... Lebih-lebih lagi kalau jenis yang banyak spare dan skandal, lagi la tinggi ego diorang sebab bagi diorang bila-bila masa je boleh tukar-tukar... Tapi, kenapa bila DITINGGALKAN, macam orang hilang akal je menangis dan dah tak ingat dengan dunia... Macam takde makna je air mata tu... Seperti rayuan semata-mata... huhuhu~~~

Saya ni dah puas kena lelaki yang suka layan spare... Saya pun dah tak kisah, kalau tahu diorang ni ada spare. Saya senang je, takde nak gaduh-gaduh atau betengkar. Saya tinggal je tanpa banyak tanya. Sendiri fikir la~~~... Biar la nak menangis or apa... Suruh dia berfikir sikit... Kalau dia betul-betul nak kat kita, dia akan buat sesuatu untuk yakinkan kita balik... Malas nak sakitkan kepala fikir benda camtu... Bagi saya, kalau dah tak boleh nak setia, memang tak akan dapat walaupun kita paksa dan kawal macam mana pun... Dikawal lebih-lebih nanti kita sendiri yang kena tipu... Kalau ada jodoh, ada la... Kalau takde nak buat macam mana... Banyak sangat dah dugaan dalam hidup ni... Kadang-kadang boleh jadi gila kalau di layan sangat... So...Buat-buat happy dan layan je laa... Kita happy, orang lain pun happy... Betul tak??? (^_^)
.

Thursday, January 26, 2012

Birthday Dinner, Food & Me

Domani Hotel... Kat situ la kami celebrate Birthday Uncle... Happy 51st Birthday Uncle... Y.B. Dr. Hj. Abdul Rahman Bin Hj. Junaidi ... Bapak kata tarikh sebenarnya 26 Januari... Tak tau pulak mana satu.. Celebrate awal kot... Sebab hari tu pun ada jugak celebrate masa doa selamat kat umah nenek... Dalam entry Menyesal Tak Sudah... Heheheh~~~

Uncle suapkan nenek makan kek... (^_^)
Seronok memang la seronok... Tapi saya kontrol makan... Tak nak over makan sebab takut Gemssss~~~ Heheheh~~~ Saya makan dalam portion yang kecik je... Ambil makanan pun guna piring kuih... (^_^) Diet la konon nyaaa... =)

Sotong kari, Blackpaper Roasted Chicken, Oyster Baby Kailan
Seri muka, Bingkak, Butter cake
Sekarang ni saya nak kawal berat badan ikut diet sendiri je... Dah malas nak makan benda-benda yang dikatakan dapat turunkan berat, tapi berat badan saya ni dia tak mampu nak turunkan... Beratus habis beli Herbalife yang penah saya cerita dalam entry Menggila Nak Kurus, tapi takde perubahan pun... Masih jugak muka ni bulat, perut buncit, paha besar, punggung besar dan lengan besar... Dah dekat nak sebulan, mantain je berat saya 67-68kg... Mana ada turun... Mungkin jugak disebabkan tubuh saya yang tak serasi dengan benda tu... Jadi, tak berkesan la... 


Even berat saya 68kg, saya tetap nampak ramping sebab saya ni spesis pinggang kecik... Sebab tu kalau saya pakai body fit, saya nampak kurus walaupun berat 68kg... Hakikatnya memang badan saya macam ni, bukannya benda alah tu yang buat... 

Cuba tengok dalam gambar atas tu... Bahu atau lengan saya besar, perut buncit (tapi ditahan), Punggung besar (ambik dari sisi supaya tak nampak lebar), Muka bulat (dari sisi tak nampak)... Cuma pinggang je kecik yang buatkan saya nampak kurus dan cara posisi gambar diambil mengaburi mata... Heheheheh~~~

Saya makan dan minum macam-macam produk supaya dapat kecikkan muka, paha, lengan, punggung dan perut ni... Huhuhu~~~ Menyesal pun ada jugak, sebab duit dh habis beli benda alah tu... Sekarang ni baik kontrol makan macam biasa je la, lagi baik... (^_^) Cuma lambat sikit la nak turun... Heheheh~~~ Tak pe... Work hard untuk maintain balik jadi 63-64kg... kehkehkeh~~~ 

Pengajaran untuk korang semua... Kalau nak kurus, tak payah nak ambil macam-macam benda... Kontrol je makan tu, jangan sesekali skip breakfast dan banyakkan excercise... Habis cerita... Sekarang ni, kalau saya cepat sangat lapar masa berkerja, saya ada sediakan Quacker Oat untuk tengah hari.. Supaya saya kenyang dan tak payah nak makan heavy selalu... Lagipun Oat boleh bantu untuk diet... Ngeh3~~~ Lebih bijakkan...??? Itu pun lepas duit beratus habis... (-_-)
.

Tuesday, January 24, 2012

Menyesal Tak Sudah

Haduiii~~~ Tak suka bila dah jadi macam ni... Nak menyesal buat apa... Semua dah lepas... Dah kenyang pun... (-_-)

Malam ni ada majlis Tahlil + Doa Selamat + Birthday Uncle kat rumah nenek di kampung... (^_^) Kalau dah majlis tu paham-paham je la macam mana makanan dia... Mereka buat Dinner Pot Luck... Ada pelbagai jenis makanan yang sedap dan nasib baik iman saya ni kuat... Saya cuma makan 3 ketul ayam dan makan buah je supaya kenyang dan ada la yang lain sikit-sikit... Heheheh~~~
Ayam panggang madu & Ayam masak kicap...
Tapiii~~~ Disebabkan banyak sangat makan buah... Saya pun jadi terover kenyang dan seperti biasa saya menyesal sesudah makan... Huhuhu~~~ Satu lagi...saya ni hantu dan suka sangat makan kek, bila nampak je Kek Birthday uncle saya yang sedap... Fuhhh~~~ Apa lagi, walaupun dan over kenyang, saya potong hirisan yang besar dan makannnn~~~ Huahuhauhuhua~~~ Bukan kek Secret Recipe (SR), tapi rasa dia sebijik macam Chocolate Fudge SR... Nyum3~~~ Itu lah yang buatkan saya tak boleh nak tahan iman... Kek Birthdayy... Hehehe~~~

Sedih nya bila dah makan dan kenyang macam ni... Menyesal tak sudah jadinya... =( Apalagi, sampai je rumah, rasa macam nak muntahkan balik je makanan ni. Tapi tak boleh nak buat camtu... Jadi solutionnya, saya minum teh yang boleh buat perut saya memulas dan keluarkan semua yang saya dah makan malam ni.. Hopefully...

Itu lah masalah saya... Terlalu risaukan pasal berat badan... SERIOUSLY... Saya sendiri tak tau sama ada saya ni gemuk atau kurus atau sederhana... Bila jumpa kawan, diorang tanya "Apasal saya dah gemuk??"... Bila jumpa kawan lain, diorang kata "Sekarang nampak dah makin turunlah"... Bila jumpa family, diorang kata "Wahh... Kurusnya???"

Hurmmm~~~ Saya tak tahu mana satu betul... Adakah saya gemuk tu betul??? Dan kurus tu hanyalah nak sedapkan hati saya... Sebab saya sendiri tahu berat saya dah naik... Hehehhe~~~ Saya boleh jadi stress yang menggila kalau berat saya naik walaupun hanya 1kg... Saya risau kalau gemuk, tapi saya sendiri kadang-kadang tak boleh nak kontrol makan. Lebih-lebih lagi kalau dah masa berkerja... Kawan kat tempat kerja jenis yang kecik hati kalau kita tak ikut diorang pergi makan... Kadang-kadang sedih jugak, sebab diorang tak nak paham... Tapi apa boleh buat... =(
.

Saturday, January 21, 2012

Ulat oH Ulat...

Heheheh~~~ Nak gelak jab...Sebab Happy... Saya ni gilerr anak patung... Tapi bukan Teddy Bear atau Barbie yerr... Saya suka patung yang pelik2... (^_^)

Hari tu saya dapat anak patung baru... Dah lama saya inginkan si comel ni... =) Tapi sekarang saya dah dapat... Dia yang bagi... Diantara orang-orang yang sayangkan saya... Si Ulat yang comel... (^_^)


Lepas mandi petang, saya bergambar sdengan si Talu ni... =) Nama ulat ni Talu... Comellll... Kan3??? Muka saya sendiri pun dah macam ulat jugak... Heheheh~~~

.

Friday, January 20, 2012

Semakin Gemuk

Actually entry ni bukan niat nak komplen... Tapi nak tahu dan ingin berkongsi... Saya dah makan Formula 1, Herbalife selama 2 minggu lebih... Tapi kenapa berat saya tak turun??? 


Malah semakin naik dan adik saya kata muka saya semakin bulat... Gemuk air kot... Sebab kalau ambil Herbalife kena banyak minum air... Mereka ajar saya minum 3 botol air 1.5L setiap hari... Saya pun ikut... Memang saya jadi kerap kencing, cuma peluh je tak keluar sebab saya berkerja dalam air-cond... Hurmmm~~~ Kenapa ni??? Rasa kecewa pulak... Sebab beli dah mahal, tapi tak menjadi jugak... Serius saya risau dengan berat saya... Saya nak kembalikan berat 63kg macam tahun lepas... Tapi sekarang ni mantain 67-68kg...

Saya ada saudara dan kawan-kawan yang ambil Formula 1... Tapi diorang ada perubahan yang mendadak hanya dalam 1 minggu... Tapi saya??? KENAPA NIIIII~~~ Rugi duit saya RM170.. Banyak tuuu...untuk orang yang gaji kecik macam saya... heheheh~~~ Kesal pun ada jugak...

Kesimpulannya... Kalau nak kurus, jangan bergantung kepada sesuatu.. Kita sendiri yang kena kawal permakanan dan banyakkan senaman... Makan pun benda harga beribu ringgit, tapi kalau tubuh kita tak serasi, tak guna jugak kan??? Hurmmm~~~~ 

Habiskan je laaa... Alang2 dah setengah botol je lagi tinggal.... (-_-)

Be Happy Yerrr

Ada sesetengah orang yang akan menjadi SANGAT GEMBIRA bila melihat kesedihan seseorang yang dia DENGKI... betul tak??? Itu je la yang saya nak cakap dalam entry ni... Hehehehhe~~~


Sapa makan cili, dia terasa pedas... Actually...Untuk ENGKAU yang sangat buzy body dan poret hal aku... Janganlah terlalu gembira sangat... Ada perkara lagi perkara lain yang LEBIH MENYAKITKAN hati engkau... (^_^) Biawakkkk...Ohhh~~~~ Biawakkkk~~~ Haduiiii~~~
.

Monday, January 9, 2012

Berkorban Tapi Sampai Bila??

Kalau kita sayang kat seseorang, mesti kita korbankan sesuatu untuk si dia... Tak kira lah dalam bentuk wang ringgit, benda, tenaga atau perasaan... Kadang-kadang makan hati berulam jantung pun sanggup kalau dah sayang... Tapiiii~~~ Persoalannya sampai bila??? Tak kan kita nak korban perasaan dan umur kita untuk sesuatu yang kita tak pasti hujung pangkalnya... Nanti tak pasal-pasal jadi dara tua atau bujang tua sebab tunggu si dia yang tak kemana jugak akhirnya...


Kalau alasannya harta tak cukup lagi, perlahan-lahan boleh kumpul... Kalau alasan masih muda, boleh tunggu sampai cukup umur... Kalau alasan belum ada kerja tetap, boleh tunggu sampai dapat kerja... TAPI... Kalau alasan hati masih BELUM TERBUKA dengan ISLAM dan TAK TAHU sama ada boleh terima atau tak??? Saya nak cakap apa??? Soal agama tak boleh main... Hati kena betul2 ikhlas untuk terima baru boleh... Jadi...Tak tahu nk cakap apa lagi... Serius fikiran kosong sangat...


Actually Islam tak susah... Islam adalah agama terbaik dan mengajar yang baik-baik seperti agama lain jugak... Kalau ada orang Islam jahat, tu bukan salah agama. Tu sebabnya didikan agama dia sendiri yang tak cukup... Jadi persoalannya sekarang... Kalau sayang sampai nak mati pun, tapi bab agama masih tak yakin...saya nak kata apa?? Serius kepala sangat sakit...

Walau apa pun yang jadi sekarang, semua perkara yang berlaku ada hikmahnya... Ada sebab kenapa saya dikenalkan dengan orang yang bukan beragama Islam... Ada perkara yang Allah nak tunjuk dan uji kita... Salah satunya adalah keimanan saya terhadap Islam...

Maaflah kalau entry ni saya merapu sikit... Cuma luahan semata-mata dan takde kaitan dengan hidup ataupun yang telah mati...
.

Sunday, January 8, 2012

BFF... My 24th Birthday

Malam tadi dah 7 Januari... Masih lagi celebrate Birthday saya... Tak habis-habis lagi kan??? Saya birthday sebulan kot... Hhehehhe~~~ Malam tadi celebrate sambil makan-makan kat D11... Seronok sangat... Thanks Kak Ramziyah, Firdaus, Aziz, Azlan dan Azmil...


Plan awal nak pegi makan kat Anuar SteamBoat, kat belakang D11 je kedai dia. Senang je nak carik. Tapi tak jadi nak makan kat situ, sebab portion makanan dia nampak sikit dan susah kalau nak tambah-tambah... Jadi, last2 makan kat D11 jugak... Takde tempat lain yang boleh lawan D11... Hehehhe~~~ (^_^)
Tengoklah wajah-wajah ceria yang mengembirakan saya... Tak pernah lagi saya celebrate bersama kawan-kawan... (^_^) Birthday tahun ni saya betul-betul seronok sebab ada diorang walaupun ada beberapa perkara yang tak mengembirakan dah berlaku... 


Selain makan-makan... Saya dapat hadiah jugak... Heheheh~~~ Cantik... Mug yang ada gambar saya... (^_^) Thanks Kamu semua... =) Mug tu nanti boleh la guna kat tempat kerja... Kenangan bersama mereka... =)


Antara gambar-gambar gelagat ceria budak kecik malam tadi... (^_^)

Tengah tengok result 4D... hahaha~~~

Sekarang ni umur dah 24 tahun... Kena matang sikit dan tak boleh la nak jadi budak-budak lagi... (^_^)v
.

Saturday, January 7, 2012

My Family... My 24th Birthday...

Hari ni dah 7 January 2012... Walaupun dah lepas 2 hari Birthday saya, tapi masih lagi ada yang nak celebrate... (^_^) Thanks Mak, Sis dan seisi keluarga... Happy je sambut birthday di rumah walaupun tanpa kek... Walaupun takde kek, ade benda lain yang gantikan kek... Hehehhe~~~


Bila dah semakin berumur... Takde lagi dah nak masak Chicken Nugget dan Sosej untuk Birthday ... Pakai lauk makan tengah hari je laaa... Hhehehe~~~ Thank Bapak, Mak dan Sis yang tolong masakkan... (^_^) Sedap~~~

Lepas tu mak hadiahkan Kura-kura kecik... Comel... Nama diorang ni Tatak dan Tutu... (^_^)
Kura-kura comel... Hadiah Dari Mak
Adik saya buatkan ayam panggang untuk makan tengah hari sempena birthday saya... Untuk menggantikan kek, kami cucuk je lilin kat atas ayam tu... Hehehe~~~ Dapat jugak la tiup lilin 24 tahun kan??? Happy Birthday to ME.... (^_^)

Semalam pun celebrate dengan adik2 kat mcD masa saya balik dari sekolah, kebetulan adik mengidam Prosperity Burger lepas tengok gambar yang saya post dalam entry Juicy Prosperity Burger... Hehehhe~~~

Soooo~~~ Happy.... (^_^) Tak lama lagi birthday adik saya pulak... Nurmuliati... Dia kata nak Ikan Pari yang di cucuk lilin 20 tahun... Heheheh~~~ Tunggu je la... 27 Januari nanti... =)
.

Friday, January 6, 2012

Mistery Delivery... My 24th Birthday

Hari ni dah 6 januari 2012... Sampai je rumah, terus nampak kotak kiriman pos yang besar kat atas meja... Mula-mula tak tahu milik siapa. Saya pun tak kisah nak cek sebab saya memang tak pernah terima apa-apa kiriman barang pos... Tapi, last2 tengok jugak... Sebab sifat "poret" tu ade... Hehhehe~~ Rupa-rupanya kiriman tu untuk saya... DAN agak terkejut bila dapat tahu dari siapa...


Saya tak sabar nak buka sebab nak tau apa kat dalam tu... Mak dan adik-adik semua sibuk meneka... Saya pulak slow-slow je bukak... =)


Bila dah buka, saya agak terkejut sebab tu adalah benda yang saya pernah mintak dah agak lama dalam tahun lepas... Saya sangat suka bunga... Dan hari ni saya dapat bunga... Atleast satu impian saya tercapai walaupun tak 100%... Siapa pun pemberinya... Saya ucapkan terima kasih banyak-banyak... Ada jugak benda untuk mencantikkan kereta saya tu... =))


Esok ade lagi ke surprise untuk saya??? Heheheh~~~ Betuah punya budak... =))
.

With Him... My 24th Birthday

Hari jadi saya yang ke 24... Ala kadar je sebab hari tu dia ada hal lain yang lebih penting... Tapi takpe, asalkan ingat... Jumpa pun last minit dan dah lewat malam... Walaupun agak simple, tapi saya mesti bersyukur daripada takde orang nak ingat langsung...


Thanks for the cake dan semuanya...

Hayati????

My Friends...On My 24th Birthday...

Hari ni tepat 5 January 2012... Impian saya tak tercapai... Apa yang saya hajatkan tak tercapai dan serius saya sangat sedih dan kecewa... Nak tahu apa Impian saya??? Boleh baca dalam entry Azam Tahun Baru Dan Birthday ataupun dalam Samsung Corby II... Saya tak tahu kenapa saya tak boleh capai impian saya yang satu ni... Hurmmm~~~ Pagi tu juga berlaku banjir besar di sekitar bandar Kuching sampai ada yang meninggal mati lemas... Memang menyedihkan Birthday tahun 2012 ni...

Tapi walau bagaimana pun, saya tetap gembira sebab mempunyai kawan-kawan yang menyayangi saya... Pagi tu... Baru je sampai sekolah, sorang cikgu cina masuk ke dalam makmal dan tanya siapa yang birthday hari ni??  Heheh~~ jawapannya, saya lah... =)) Dia bagi hadiah dari pihak sekolah. Payung warna peach... Suka sangat sebab cantik... =))

Hadiah Dari Pihak Sekolah
Tengah hari pulak, teman sepejabat bawa pergi KFC. Diorang belanja makan sempena Birthday saya hari ni... (^_^) Terima kasih Kak Norlia dan Kak Haluyah... =) Nasib baik banjir dah reda, kalau tak memang tak boleh nak gerak kemana2 dari sekolah... Hehehe~ Seronok kan bila tiba Hari Lahir, orang layan kita macam Princess... (^_^)

With Kak Norlia dan Kak Haluyah... =)

Malamnya pulak... Sepatutnya saya celebrate Birthday bersama DIA... Tapi tak tahu kenapa... Nampaknya tak ada... Huhuhu~~~ Jadi saya pergi Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching, jumpa Firdaus. Kebetulan dia baru habis syif kerja... Fikiran saya agak kusut, walaupun sepatutnya hari tu saya adalah orang paling gembira... Kami pergi makan roti canai kat gerai mamak. Kebetulan terjumpa dengan Aziz dan member lain yang baru balik dari memberi bantuan mangsa banjir di Kota Samarahan, jadi kami duduk la makan sekali... Nasib baik ada diorang, tenang sikit hati yang tengah panas... Apa-apa pun... Semua yang terjadi ada hikmahnya dan mengajar saya menjadi lebih matang dalam menjalani hidup ni... InsyaAllah...
.

Thursday, January 5, 2012

Menggila Nak Kurus


Sekarang ni memang rasa terdesak sangat nak turunkan berat badan... Sebelum ni memang la berat saya normal 68-70kg... Sejak bulan Jun 2011, saya berjaya turunkan berat badan sampai 63kg dan masa tu tubuh saya nampak kecik je... Saya berjaya turunkan sampai 63kg tu disebabkan faktor berkerja... Masa tu saya kerja kilang... Lebih2 lagi kalau kena kerja syif malam, saya tak akan makan malam, bila dah balik kerja waktu pagi, saya terus tidur. Bangun petang nak pergi kerja baru saya makan sikit sebab takde selera makan kalau bangun tidur... Jadi saya cuma makan sekali sehari dan berkerja pada waktu malam, sebab tu berat saya cepat turun... Saya cuma perlukan 2 bulan untuk hilangkan 5kg... Banyak tu tau.... (^_^)  Kalau untuk orang lain, 63kg ni agak berat.. Tapi untuk saya yang tinggi serta mempunyai tulang yang lebar dan besar, 63kg ni dah kira kurus... =)

Jun-Oktober 2011... Sewaktu Berat 63kg... Badan kecik dan "Nipis"... =)


Tapiiii~~~~ Kena je Hari Raya, saya dah tak kontrol makan. Makan menggila dan hari-hari ada kari dan rendang... Terus NAIK 2kg dalam masa seminggu... Tak lama lepas tu, saya pindah kerja... Dari kerja kilang, saya masuk kerja pejabat. Kerja saya sekarang ni, pembantu makmal... Mampus la... Duduk, Makan, Duduk, Makan... Cukup jam balik rumah dan makan lagi sebab mak dah hidangkan makanan... Sebab tu la berat saya naik lagi... Baru semalam saya timbang berat... Sekarang dah 69kg... SANGAT STRESSS sekarang ni tau tak???...

Sekarang ni sana sini dah KEMBANG... Tebal je badan... Heehe~~~

Jadi, saya bercadang nak ambil satu produk... Banyak saudara dan rakan saya ambik Herba Life.. Jadi saya nak cuba untuk sebulan... Saya korbankan RM170 untuk beli sebotol Herba Life Formula 1... Huhhh~~~ Korang fikir saya ni banyak sangat duit ke nak beli??? Berikat pinggang kalau saya belanjakan RM170 ni... Tapi apa kan daya... Saya akan jogging jugak, tapi kalau jogging je lambat... Jadi saya perlukan Herba Life ni untuk bantuan dan mempercepatkan proses je... Bukannya nak bergantung 100%... Hopefully saya dapat turunkan balik jadi 63kg macam sebelum ni yang saya berjaya buat. Lepas tu saya akan disiplinkan diri untuk mantain... InsyaAllah.... Support la saya, k... (^_^)

HerbaLife Formula 1, Perisa French Vanilla

Instruction kat situ :
* 2 sudu besar campur 300ml air sejuk
* Minum 400ml air masak lepas Minum Formula 1
* 4 jam lepas ambil baru boleh makan
* Setiap hari kena minum 3 botol (1.5L^3) besar air masak

Harap-harap menjadi dan saya tak bazirkan duit saya tu... Hehhehe~~~
.

Monday, January 2, 2012

Rindukan Zaman UiTM

Sekarang dah 2012... Dah 5 tahun berlalu sejak hari pertama saya mendaftar masuk UiTM... Masih tak dapat nak lupakan kenangan bersama kawan-kawan sefakulti Diploma Kejuruteraan Kimia masa tu... Rindu kat diorang sangat-sangat... Kalau ada masa, memang saya nak ke KL lawat diorang... (^_^)

Ni gambar kami dari semester 1 hingga 6... I miss the moment...
Study Group Semester 1
Study Group Semester 2
AGM Semester 3
Celebrate Birthday Faiz & Burn Semester 4
Pergi Karaoke Semester 5
Steamboat Semester 6
Segala penat lelah belajar berbaloi bila semester akhir iaitu semester 6 saya dapat anugerah dekan... Walaupun hanya sekali je saya mampu dapatkan anugerah tersebut, saya dah bersyukur... Sedangkan pelajar lain boleh dapat setiap semester... (^_^)

Majlis Anugerah dekan Semester 6
Sebelum tamat belajar... Persatuan pelajar Chemical Engineering sempat buat beberapa aktiviti dan makan malam untuk kami.. (^_^) Itulah diantara kenangan kami berseronok bersama... =)

Dinner Fakulti Kejuruteraan Kimia oleh ChESS
Dinner Pre-Graduate oleh UiTM 
Selepas 3 tahun, akhirnya saya berjaya tamatkan pelajaran tanpa repeat paper dan CGPA yang agak baik... (^_^) Terserlah kegembiraan pada wajah orang tua pada hari Konvokesyen...

Hari Konvokesyen
Tapi saya ni memang ada masalah sikit... Sebab saya malas belajar... Sebab tu lah saya ni setakat diploma je... Tak nak sambung sampai Degree... Nanti2 la kot... Kalau dah bekerja nanti pun masih boleh sambung belajar kan??? (^_^)
Masa hari last kami keluar lepak dan makan bersama... Zizie ada buatkan cup cake sempena nama kami sekelas... Sepanjang 3 tahun, saya gunakan nama samaran Kak Sue.. Semua orang kat UiTM panggil saya dengan nama SUE... (^_^)


Hari meningalkan bilik la paling sedih... Bilik yang cantik terus jadi macam gua je... hehehe~~~

Bilik sebelum dan selepas... (^_^)
Kenangan bersama kawan-kawan di UiTM saya tak kan lupa sampai bila2... Harap-harap satu hari nanti kami semua boleh berkumpul semula dengan kerjaya masing-masing... Amin~~~
.

Adik Masak Chicken Stuffed

Hari ni... Untuk makan petang, adik saya buatkan Chicken Stuff... Sedap tau... Saya tukang tengok, makan dan ambik gambar je... Tak minat sangat nak masak-masak ni... (^_^)

Chicken Stuff siap dipotong dan sedia dimakan... (^_^)
Bahan-bahannya :
2 ekor ayam yang dibersihkan
2 Biji Bawang Besar
1 Paket mix-vegetables
3 Batang lobak merah dipotong dadu
1kg Kentang dipotong dadu
2 biji kiub ayam
1 buku roti dipotong kecil
Daun sup dicincang
2 biji telur
50ml air
Lada hitam dan serbuk perasa
100ml minyak masak 
Halia (untuk dilumurkan ke badan ayam)

Bahan-bahan untuk Chicken Stuff
Cara-cara :

1. Sediakan semua bahan-bahan serta 80ml minyak masak. Campurkan ke dalam satu bekas yang besar dan gaul sampai sebati.

2. Ambil ayam yang telah dibersihkan, lumurkan ayam dengan menggunakan lada hitam, garam, serbuk perasa, 20ml minyak masak dan halia. Lumur sampai ke dalam perut ayam.

 3. Sumbatkan bahan-bahan yang telah digaul tadi kedalam perut ayam sampai penuh.

4. Jahit atau tutupkan perut ayam yang telah disumbat dengan menggunakan lidi atau benang.

5. Panaskan oven selama 10 minit. Suhu 220°c menggunakan api dibawah dan bakar selama 1jam 40minit.

Sepanjang ayam tu dibakar, bau harum je dapur dengan bau ayam yang keluar dari oven... Bila dah siap... apa lagi... Makannn~~~ Sedappppp nyerrr~~ (^_^) Selamat mencuba... =)
.

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~