Friday, September 28, 2012

1 4 3.... (^^,)


Seronok hidup berkeluarga... =) Kalau tahu macam ni, dari dulu lagi dah kawen... Tapi lumrah kehidupan, kejab naik...kejab turun... Dalam suka, ada dukanya... (^^,)

Thursday, September 27, 2012

My Sis Nak Kawen... yeayy!!

Assalamualaikum.... (^^,) Awal-awal pagi dah rasa gembira sangat2 bila dapat berita hangat... =)

CONGRATULATION Sis Bell... (^^,)

Tak lama lagi Bell nak bertunang... Tarikh sama dengan tarikh persandingan saya... 28.10.2012... Lepas tu bulan Febuari 2013 Bell Nikah... =) Saya pulak yang terlebih excited...

Bell ni antara kawan yang saya sayang... Dari UiTM lagi dah kenal Bell, sebab bell junior Fakulti saya...  Walaupun tak rapat dan kenal sesekali je dalam Program Fakulti, tapi kami cepat serap sebab sama kepala dan perangai... Nak share masalah pun senang walaupun tak rapat... =)

Perangai pelik yang lebih kurang :
  • Suka menyendiri
  • Tak mengumpat orang
  • Boleh hidup tanpa kawan
  • Kasar dan lasak
Mungkin tu perangai Bell dulu kot, sekarang dah bertahun berlalu perangai pun dah berubah... =) Tapi perangai saya tetap begini dan tak pernah berubah... =)

Tak sangka kan?? Kalau dah Allah tentukan jodoh kita, tak kan kemana... Kadang-kadang baru kenal pun dah boleh kawen... Couple bertahun-tahun pun buang masa je kalau pasangan macam hampeh dan tak boleh jadi laki... (^^,)

Tahniah lagi sekali Bell... Excited sangat-sangat... Kalau ada rezeki memang saya datang masa dia Nikah nanti... Majlis persandingan saya dia tak boleh datang, sebab tarikh yang sama dia bertunang... Sedeh... Tapi takpe, doakan dari jauh pun dah Ok... Kalau ada Hadiah pun OK jugak.... Hhahahhahah~~~ =P Gurau je....


Pic bersama Bell sewaktu Program Fakulti dulu... =)
Muka saya blurr sebab takde tudung... bersama Junior Fakulti... Saya sorang je senior terselit... =)
Bell sembat anak omputeh kat Kampung Budaya... =)
Congratulation & Take Care People... =)

Tuesday, September 25, 2012

Projek Rama-rama Part 2

...Assalamualaikum... Lagi dengan projek yang siap malam tadi... Actually ada banyak benda yang siap malam tadi...tapi tak nak la post semua... satu per satu... (^^,)

Bagi yang tergila-gilakan rama-rama, tetapi takde jual kasut rama-rama, korang boleh buat macam ini yaaa... =)
BEFORE
Mula-mula sekali kena belikan kasut yang berkenan dihati dulu.... =) Memandangkan En.Suami saya ni comel sikit, jadi saya tak akan gunakan Heels.... (^^,) Saya belikan 1/2 inci je... Kalau High heel biasa memang senang nak cari, tapi kalau yang flat memang agak payah... Kebanyakannya macam tak sesuai untuk wedding... =) Cari punya cari berhari-hari, akhirnya saya jumpa gladiator bunga-bunga ni... Comel jugak kan??? Cuma rama-rama je takde... Apa lagi, mulakan la kerja menampal tu... (^^,)


Tadaaaa.... Siap dah... heheheh~~ Masih ikut tema Putih Pink  jugak... Rama-rama tu comel sangat-sangat... (^^,) Lupa pulak... Bunga tangan tu pun saya buat sendiri...
Selamat berkongsi idea... (^_^)

Key Word : Butterfly Wedding, Tema Rama-rama, Butterfly Dress, Pink Butterfly Wedding, Pink Theme Wedding, butterfly wedding shoe, butterfly high hills, butterfly flats, butterfly shoe, butterfly sandals,

Monday, September 24, 2012

Projek Rama-rama Part 1

Butterfly & Bunga kemboja... Itulah tema persandingan... Jadi, saya just nak share macam mana saya hias dress yang kosong supaya menepati tema dan minat saya sendiri... Manalah tahu boleh bantu pembaca lain yang tengah nak cari idea untuk wedding diorang... (^^,) Walaupun payah nak buat semuanya ikut tema, tapi tetap diusahakan jugak untuk memuaskan selera hati, sebab ni lah impian saya dari dulu...


First, nak cari dress butterfly memang takde. Kalau nak jugak, kena tempah sendiri kat tailor atau designer pakaian pengantin... Kalau dah tempah, faham-faham je la harganya... Tak perlu lah nak bagitau... =) Jadi, kreativiti jugaklah yang akan mengambil tempat... Kalau nak sewa memang boleh dan lebih cantik... Harga sewa dress atau beli sendiri actually lebih kurang selepas saya buat survey kat butik... Tapi nilai buat sendiri dan sewa tak akan sama... Bila buat sendiri, kita lebih menghargai sebab tu hasil tangan kita sendiri dan sampai bila-bila kita masih dapat tengok dan dijadikan kenangan walaupun tak secantik di kedai.... Kalau sewa, lepas pakai nanti kena hantar balik. Cuma gambar je yang dapat dijadikan kenangan...

**Terima Kasih En. Suami sebab faham kehendak saya dan layan je kerenah saya ni... Sampai masa nak masak pun dah tak tentu sebab sibuk buat hal sendiri... Saya sibuk menjahit, dia pun sibuk dengan gitarnya... =)

Bahan KIRI : Hiasan Dress... KANAN : Hiasan Veil...
Pre-wedding photoshoot bertemakan HitamPink... Pertama sekali, beli plain dress lace warna hitam, butterfly pink, manik pink dan kain net pink untuk dijadikan hiasan... Selain tu, kena ada gam silicon untuk menampal kalau malas nak menjahit dan....buatkan sekali veil pink untuk digandingkan bersama dress nanti... =)

Bila semuanya dah disediakan, fikirkan dulu idea macam mana nak hias dan tampal... Saya ambil mudah je, ambil idea dari wedding dress yang saya jumpa dalam internet macam yang kat bawah ni... =)
Inspirasi...
Dah siappp Dress dan Veil saya.... Actually saya tak akan pakai macam ni... Saya bertudung... Hehehhe~~~ =)

BEFORE...dan...AFTER
Bunga kat dada tu pulak saya buatkan sendiri ikut tutorial dalam youtube... =)

Bunga untuk bahagian dada dress... =)
Tengok tutorial kat sini untuk belajar buat bunga dari kain... =)


Take Care People... =)

Key Word : Butterfly Wedding, Tema Rama-rama, Butterfly Dress, Pink Butterfly Wedding, Pink Theme Wedding

Thursday, September 20, 2012

Ketuk dan Tonggeng

Tadaaaa... Buat apa tonggeng-tonggeng macam ni??? Hehhehe~~~ Kerja seorang budak kreatif yang keboringan... (^^,)


Pagi-pagi dah ketuk-ketuk botol losyen... Botol je besau, tapi isi dh nak kering... Jadi...tonggeng la nak keluarkan semua isi tu dan masukkan sekali dalam botol kecik... Esok-esok senang sikit nak keluarkan... Botol besar dah boleh buang... Bercampur??? Lantak laaa... yang penting fungsinya sama... (^_^)

**Dah kahwin ni tangan mesti lembut... Nanti En.Suami komplen tangan kasar... Hihihi~~~ =P

Thursday, September 13, 2012

Dia Imamku...


"Aku minta daripada Allah setangkai bunga segar,
DiberiNya aku kaktus yang berduri...
Aku minta kupu-kupu,
DiberiNya ulat...
Aku kecewa dan sedih, tetapi aku tetap bersabar...

Namun...

Tak lama kemudian, kaktus itu berbunga dengan indah sekali... 
Dan...
Ulat itu menjadi kupu-kupu yang cantik...
Begitulah cara Allah mengasihi kita... Selalu indah pada waktunya...
Sayangnya Allah setelah kita redha kesemua UJIAN itu..."




Alhamdulillah... Saya ingin berkongsi rasa syukur dan gembira kepada semua... Rasa bersyukur yang mungkin tak semua dapat merasa...

Pada 29 Jun 2012 lepas, En.Suami telah memeluk agama Islam dan kalau sampai sekarang kira-kira dah 2 bulan 16 hari masa berlalu... Tak sedar masa berlalu dengan pantas... Dalam tempoh itu lah saya, Ustaz dan rakan sekerjanya mengajar En.Suami belajar membaca, menghafaz surah-surah lazim serta cara-cara solat...

Alhamdulillah dan syukur sebab dia memiliki hati yang terang untuk belajar dan mudah menerima apa yang diajar... Sekarang dia dah mampu solat sendiri dengan bacaan yang betul... Dan malam tadi saya memberi kepercayaan kepada dia untuk menjadi Imam ketika solat Isyak... Saya yakin dia boleh buat dan mampu membimbing saya... Syukur kepada Allah...

Semoga apa yang kami ada sekarang berkekalan sampai bila-bila dan menjadi semakin baik... InsyaAllah.... Amin...

Tuesday, September 11, 2012

Veil by Me...


Akhirnyaaaa~~~~ Siap jugak veil buatan sendiri yang saya impikan... Mungkin tak secantik yang kita sewa di butik atau yang dibeli. Tapi saya cukup puas hati sebab inilah hasil kerja tangan saya dan yang paling mengembirakan bila En.Suami puji dan bangga dengan kebolehan isteri dia dalam banyak hal... Syukur... Semuanya daripada Allah... =)



Sediakan Lace yang sama kita pakai untuk buat baju, lebih kurang 1 meter. Agak mahal kos buat Veil sendiri sebab kain Lace sampai RM50 semeter, tapi tak semahal kita beli atau sewa... Boleh je cari lace yang murah, tapi nanti tak puas hati sebab corak dan bunganya tak cantik... Tapi, kalau betul2 kreatif, kain murah pun boleh jadi cantik... =D Saya ni tak kreatif sangat, harapkan lace je yang menolongnya jadi cantik...  =)

Kain Lace, Kain Veil, Manik, Jarum dan Benang
Saya tak gunakan kain chiffon, net atau oganza seperti yang biasa dibuat.. Tapi, kain yang sama dengan material kain baju (Actually tu adalah kain baju melayu lelaki). 

Sebabnya :
1. Tak nak nanti rambut dan leher saya nampak.
2. Kalau gunakan kain yang nipis, kena guna tudung pulak kat dalam... Leceh kalau nak pakai berlapis-lapis, lagipun nanti kepanasan pulak... Leher baju pun tinggi, jadi takde masalah dengan leher terdedah... =D

Mungkin ada yang rasa tak cantik bila gunakan kain macam tu untuk buat Veil... Mula-mula nak cari kain Jojet tebal sebab kain jojet lembut dan melurut..tapi apakan daya tak jumpa kain jojet tebal... yang ada pun nipis je macam chiffon... =( So, terpaksa lah ambik material yang digunakan untuk buat baju...


Veil yang saya buat ni berbentuk D yang panjang, jadi ada la ekor sikit kat belakang. Shape boleh potong ikut kesesuaian. Sukat betul-betul kat tubuh supaya saiz veil betul-betul ngam dengan kepala dan jatuh betul di bahagian bahu... Lepas tu, hantar la kat kedai untuk jahit bahagian sisi bagi kemas sikit... Mula-mula saya bakar dengan lilin je, tapi nampak selekeh...

Bila dah siap potong dan sukat, mulalah kerja-kerja menggunting dan menampal lace... Teliti betul2 macam mana susunan yang cantik, terutamanya kat bahagian depan muka.. Saya tak pernah buat, jadi rasa susah je nak tampal... 2 ke 3 kali jugak saya jahit dan buka balik lace tu bila tengok buruk je rupanya... (-_-)

Tapi akhirnya siap juga lepas 5 hari saya menjahit... heheheh~~~ Actually takde la lama sangat macam tu... Saya ni je yang takde masa nak menjahit... Tengok la dan komen ok tak??? Kalau tak cantik maaf yerr... Ni first time saya buat benda ni... (^_^)


Take Care People... =)

Keyword : Handmade Veil, Homemade Veil, Veil buatan sendiri, Jahit Veil, D.I.Y Veil, DIY Veil, pink white Lace Veil, Jahit Veil Sendiri

Sunday, September 2, 2012

Thanks Kawan Dia yang Support... =D

Assalamualaikum... Tadi dok sibuk-sibuk search google untuk cari idea patch work, mata pun ngantuk dan tak tau apa lagi dah yang nak ditaip...

Pastu taip la nama sendiri sampai jumpa banyak gambar merapu... heheheh~~~ =P Dah cari nama sendiri, cari la nama En.Suami pulak...dan terjumpa satu entry ada nama En.Suami... Entry tu dari blog kakak ni >>>> http://www.munnafendy.com...


Rupa-rupa nya akak tu kawan En.Suami masa di Politeknik Shah Alam dulu... Syukur sebab ada kawan-kawan yang menyokong dan mendoakan En.Suami... Semoga akak dan kawan-kawan yang lain diberkati dan dirahmati Allah... Amin... Terima Kasih yerr... (^_^)

tAKE cARE pEOPLE... =)

Hand-Made & Patch Work... Masih Mencari Idea...

Assalamualaikum... =) Hari ni duduk kat pejabat En.Suami fikir-fikir dan carik idea online... Macam mana nak buat Veil sendiri dan Patch-Work rama-rama kat Wedding Dress dan Hills... Kalau nak sewa atau beli siap, boleh je... Murah dan ringkas pulak tu... Tapi saya ni kalau pasal kegunaan diri memang ada cerewet sikit... Saya lebih puas hati kalau benda tu saya dapat ubah dan reka design sendiri termasuklah Baju, Kasut dan Veil...

Veil yang saya nak ikut agak-agak macam kat bawah ni kot, Half-moon shape... Cuma warna dan material je tak sama... Saya tak pakai tudung kat dalam nanti, jadi kain untul buat Veil kena tebal supaya rambut tak nampak dari luar... (^_^) Kalau nak tebal, mungkin guna kain untuk baju melayu lelaki kot... Hehhehehe~~~ tunggu je la nanti macam mana rupanya kalau dah siap... =D


 

Kasut pun dah ada... Cuma tinggal nak buat patch-work butterfly je lagi kat situ... Hurmmm~~~ Tak sabar nak ke kedai beli kain net buat betterfly... (^_^)



Veil dan kasut dah ada idea nak buat... Cuma untuk baju je masih tak tahu macam mana nak buat patch-work butterfly... Payah nak bayangkan sebab baju masih kat tailor... Kalau baju tu dh ada kat depan mata baru lah dapat tengok dan imagine macam mana nak buat.... Nak search online untuk cari idea pun payah... Tak jumpa baju pengantin melayu bertemakan rama-rama... Kalau wedding dress minah saleh banyak lerrr... Hehehhe~~~


Fikir yati fikirrrr~~~ (^_^)
take care people... =)

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~