Monday, January 21, 2013

Lesen Memandu OKU... Part 3

Assalamualaikum.. Ni entry terakhir tentang cara nak buat lesen memandu OKU, sambungan daripada Entry...
 Langkah-langkah terakhir senang je...
Kalau baca dari Entry Part 2, last sekali kena carikan translator untuk Table Test JPJ pada 3 Januari 2013 kan??? Yup...kami akhirnya berjaya dapatkan translator, iaitu Suami saya sendiri yang jadi translator untuk abang dia sewaktu table test hari tu... Actually tak boleh gunakan keluarga, tapi keadaan terdesak dan jabatan kebajikan pun tak boleh nak tolong. Jadi kami mintak jasa baik pihak JPJ untuk pertimbangkan keadaan tersebut. Alhamdulillah kami dapat kebenaran dari pegawai atasan untuk benarkan En.Suami jadi translator...

Selepas mendapatkan kebenaran translator dan booking tarikh ujian, kad biru pun diberikan untuk dibawa pada hari table test.... Lebih kurang macam ni ka rupanya... Saya lupa nak ambil gambar, so ambil dari internet je lah... =)


Alhamdulillah jugak sebab sekali table test je dah lulus. Jadi tak perlu lah nak repeat beberapa kali... Selesai je table test ni, procedure lain dah sama seperti kita yang normal ni ambil lesen...
SETERUSNYA : Bengkel kereta 6 jam, Bengkel motosikal 6 jam dan KELUARLAH LESEN "L"... (^_^)


Lesen "L" ni kami baru dapat semalam sebab baru mula kelas belajar memandu dengan Cikgu Mas Halffie... Lega sikit dah hati ni bila lesen L dah keluar... =)

Azab jugak rasanya sebab setiap kali nak datang kelas, kena ulang alik datang dari Sematan-Kuching, Kuching-Sematan....  Takpe, inilah dugaan untuk orang yang bersabar....

Tinggal beberapa langkah je lagi... Selesai kelas 8 jam ni, bolehlah booking Ujian Memandu JPJ dan dapat pulak Lesen "P"... Tak sabar rasanya nak tunggu semuanya selesai.... (^_^)

Take Care People... =)

7 comments:

Hamizah Binti Zulkifli said...

akak org sematan ker?yg dkt ngn lundu tu??

izfanora said...

semoga semuanya dipermudahkan ye dear.. :)

Nurhayati Morshidi said...

Hamizah... Saya org kuching, suami sy asal sematan... =) Betul la tu, dekat dgn lundu... =D

Izfanora... Makaseh kak... =)

Hamizah Binti Zulkifli said...

ooohh..yker...huhu..mak saya org lundu...=) kmpg belungei dkt dgn pandan beach...tp kami duduk semenanjung...family mak de lah lg dkt sne..=)

Nurhayati Morshidi said...

Yeke??? selalu balik srwk x?? Mak awk bangsa apa?? Biasanya kalau area ni bangsa Bidayuh mcm suami sy... (^_^)

mohammad adam said...

Mmg susah sy dah 3x test blm lulus kecewa sgt

mohammad adam said...

Mmg susah sy dah 3x test blm lulus kecewa sgt

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~