Wednesday, March 6, 2013

Kantung Kosong???

Assalamualaikum... Selasa lepas saya daftarkan kandungan kat Klinik Ibu dan Anak kat Zon kediaman saya. Mula-mula ingatkan boleh daftar kat mana-mana je, tapi rupa-rupanya kena ikut zon alamat kediaman... So, daftar je lah dan prosedurnya tersangatlah panjang... Hampir 3 jam untuk daftar dan cek je kot... Takpe, pengalaman.... =)

Masa mendaftar ni, usia kandungan saya dah mencecah 6 minggu 4 hari... Kira sebulan lebih laaa... Sepatutnya, usia kandungan 6 minggu dan boleh nampak jantung benda hidup kat dalam rahim. Tapi masa scan semalam, diorang kata kantung saya masih kosong... Huuuu~~~ Seram dan menjadi agak risau... Kandungan saya hilang ke??? Mati ke??? Gugur sebab kerja berat pindah rumah yang saya buat masa tak tahu saya mengandung hari tu ke??? Macam-macam yang bermain dalam fikiran... Kantung ada, tapi isi atau degupan jantung tu takde... Kenapa???


Di sebabkan risau, saya buat kajian sendiri dan cari maklumat dari internet tentang "Kantung Kosong" ketika usia kandungan 6 minggu dan keatas... Apa yang saya dapat??? Yup...perkara tu memang akan terjadi dan dikenali sebagai "Blighted Ovum", yang bermaksud persenyawaan telah berjaya tetapi Embrio gagal berkembang atau mati yang menyebabkan rahim menjadi kosong. Kalau betul perkara ni terjadi kat saya, maka kehamilan saya akan berakhir dengan keguguran... Tapi...kadang-kala kandungan yang masih muda pun gagal dikesan oleh ultrasound, jadi kena tunggu lama sikit baru boleh kesan...

Kalau betul perkara ni yang terjadi kat saya, kami akur dan bersyukur je lah... Mungkin ada sesuatu yang tak baik kalau kandungan tu menjadi, jadi Allah tarik awal-awal daripada kami... Semua yang berlaku ada hikmahnya kan???

Tapi...21 Mac 2013 nanti ada satu lagi temu janji dengan doktor untuk pastikan keadaan isi di dalam rahim saya... kiran-kira 3 minggu dari hari ini... Kalau dalam tempoh 3 minggu nanti masih jugak kosong, memang saya kena buang dan makan ubat untuk turunkan darah... Harap-harap keputusan 3 minggu akan datang lebih baik dan menyenangkan hati saya dan En.Suami... Tak boleh bayangkan reaksi sedih En.Suami nanti dan saya pun tak nak tengok wajah dia sedih... Semuanya kuasa Allah....

Take Care People... =)

UPDATE 13 Mac 2013 : Dah nampak janin dan degupan jantung ketika usia 8 minggu... (^_^)
KLIK >>> Alhamdulillah...Sihat... <<<


18 comments:

Nur zulaikha said...

assalamualaikum..maaf..saya ingin bertanya..smlam sy pergi cek...same macam ni..janin kosong..n saya isau sbb ad sdikit pendarahan..macam period...umm...saya ada satu lagi appointmnt n hopefully ad nmpka degupan die..doakan tuk kami ye kak :(

Nur zulaikha said...

n..adakah perlu sy isau sgt ataupun relaks hingga tgu tarikh seterusnye? :(

Nurhayati Morshidi said...

Sis... Usia kandungan dh brapa minggu? Sy dulu pendarahan sikit masa dh dkt nk 2 bulan... Sy ada baca & doktor pun bagitau pendarahan tu disebabkan penempelan ovum kat dinding rahim & menyebabkan pendarahan sikit...x byk, panty liner pun x penuh... Kalau byk tu mungkin gugur...
Usia kurang dr 1 bulan, kdg2 ultra sound mmg x nmpak ssb terlalu kecik. Bila dh 2 bulan pun cuma nmpak jantung je, yg lain semua x nmpak...
Sis sabar je dulu, jgn terlalu risau, sbb tu semua blh pengaruhi hormon...

Siti Faizurawati Al-jannahtulfirdausi said...

Asslmualaikum sis.sy pun sama gi scan saiz kantung 2.29cm berusia 6 minggu 4 hari..scan just adamkantung belum ada calon bayi kt dalam..so doktor suruh dtg utk cek degupan jantung bayi 3 minggu lagi..doktor just ckp dia xble pastikan apa2 lagi.antra kandungan jadi atau x..bnyk2kn berdoa..kdg2 rasa takut nak gi cek gi ti.huu..ni kehamilan first..

Nurhayati Morshidi said...

Waalaikumsalam @sitiFaizura... Setiap ibu mengharapkan ada kandungan yang hidup kat dalam rahimnya... Saya pun macam tu jugak. Skarang tengah berusaha menunggu untuk anak ke2, tiap hujung bulan sabar je tunggu dan doa supaya tak period, bila period keluar, Ya Allah hampanya rasa hati... Semoga diberikan rezeki untuk yang no.2 pulak lepas ni... =)

Anonymous said...

salam sis. sy da 12 minggu mengandung. tp buat ultrasound kantung masih kosong. kena tggu lg 2 minggu jmp doktor.

Nurhayati Bt Ibrahim said...

Sis, macamana sis, apa keputusan pemeriksaan sis? Baby ok ke? Sebab mak cik sy serupa macam sis skrg ni. Sy risaukan dia.

Nurhayati Bt Ibrahim said...

Sis, macamana sis, apa keputusan pemeriksaan sis? Baby ok ke? Sebab mak cik sy serupa macam sis skrg ni. Sy risaukan dia.

maryam anuar said...

assalamualaikum saya hamil 6 minggu 3 hari,, saya check di KK kantung kosong,, doktor KK suh rujuk Hospital Selayang,, pun result sama,, Doc suh buat check darah HCG,untuk tahu hormon mengandung masih ada lg ke.. so mkin menurun resultnya,, bayar untuk HCG rm90 sebab atas jam 8.30mlm... Tp bila saya dgr cerita ada sahabat di atas tulis tunggu 8 minggu,, baru nmpk,, sy harap sy pun macam tu juga..

Nurhayati Morshidi said...

InsyaAllah sis maryam... doktor mmg kata selepas 8 minggu baru akan nampak... sbb sebelum 8 mggu saiz terlalu kecik utk dikesan... bykkan bersabar & berdoa ye... =)

Hasnifah Hash said...

Apa perasaan dn perubahan sis dlm usia kndungan 6week ni?

Unknown said...

Salam sis. Kmk baruk cek marek. Upt positive. Tp rahim kosong. Gine ya oh? Bgg kmk.

Norsyariza said...

Saya pn sama..mula2 cek sndri 2 line...lps tu bbrapa hari kemudian bleeding, mula2 sket je..tp lama2 byk...g hospital doc scan dari bwh ckp ade kantung tp heartbeat xde..time kt hospital tu cek urine positif...doc ckp sama ada slh bg tarikh period atau kehamilan x jadi..doc bagi appoinment lg 2 mggu...time g scan tu da 7w5d..smpi ke harini bleeding dlm kuantiti yg byk..da dkt semggu bleeding..doakn sye ye semua

Fred Rene said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Salam, isteri saya baru je check td. Kandungan 6 minggu. Tp doktor kate kosong, kne buay follow up minggu hadapan, apa pun terjadi kami akur dan bersyukur. Ade hikmah disebaliknya. Secondbaby.

Anonymous said...

Assalam.. Saya ada pengalaman sama. Mmg x tenang dibuatnya.. 1st time pergi scan kat klinik swasta doc ckp kantung kecil x sesuai dengan umur baby 6 minggu. Kena repeat scan lg 2 mnggu. Time tu x sabar terus pergi refer 2nd doc, doc ckp berkemungkinan besar baby x berkembang. Kàlau sakit perut, ada tanda2 dia akan gugur sendiri. Haiz. The next day pergi refer kat klinik pakar, alhamdulillah doc sangat supportive. Nampak kantung walaupun kecil, terus dia happy bg salam kat baby. Dia terangkan umo baby ikut kiraan period hanya estimation, sebab proses persenyawaan itu sendiri x sama. Mungkin lewat. Sebab tu x nmpak baby lagi.. Sabar ye semua.. Just tggu bia baby besar sikit.

Unknown said...

Hai momy2 semua.. Sya pn baru g scan minggu 13.11.2017 n doc tu ckp x nampak apa2 lg... N kandungan sya bru berusia 1 bln lebih... Skrg ni sya mengalami pendarahan tp x bnyk... Sikit2 saja dan x perlu pn pkai pad...dan sya jg ada rasa sakit2 perut seperti sengugut..sya risau sgt2... Sya da kluar darah selama 5 hari.. Tolong momy2 semua bg sya semangat... Sya tkut kehilangan baby sya....

kema Shamsuddin said...

assalam..hai awk blh sy tao ape jadi lps 2 mggu tu tak..sbb sy sdg alami cm yg awk alami dlu..klo blh share cket blh

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~