Wednesday, March 6, 2013

Kantung Kosong???

Assalamualaikum... Selasa lepas saya daftarkan kandungan kat Klinik Ibu dan Anak kat Zon kediaman saya. Mula-mula ingatkan boleh daftar kat mana-mana je, tapi rupa-rupanya kena ikut zon alamat kediaman... So, daftar je lah dan prosedurnya tersangatlah panjang... Hampir 3 jam untuk daftar dan cek je kot... Takpe, pengalaman.... =)

Masa mendaftar ni, usia kandungan saya dah mencecah 6 minggu 4 hari... Kira sebulan lebih laaa... Sepatutnya, usia kandungan 6 minggu dan boleh nampak jantung benda hidup kat dalam rahim. Tapi masa scan semalam, diorang kata kantung saya masih kosong... Huuuu~~~ Seram dan menjadi agak risau... Kandungan saya hilang ke??? Mati ke??? Gugur sebab kerja berat pindah rumah yang saya buat masa tak tahu saya mengandung hari tu ke??? Macam-macam yang bermain dalam fikiran... Kantung ada, tapi isi atau degupan jantung tu takde... Kenapa???


Di sebabkan risau, saya buat kajian sendiri dan cari maklumat dari internet tentang "Kantung Kosong" ketika usia kandungan 6 minggu dan keatas... Apa yang saya dapat??? Yup...perkara tu memang akan terjadi dan dikenali sebagai "Blighted Ovum", yang bermaksud persenyawaan telah berjaya tetapi Embrio gagal berkembang atau mati yang menyebabkan rahim menjadi kosong. Kalau betul perkara ni terjadi kat saya, maka kehamilan saya akan berakhir dengan keguguran... Tapi...kadang-kala kandungan yang masih muda pun gagal dikesan oleh ultrasound, jadi kena tunggu lama sikit baru boleh kesan...

Kalau betul perkara ni yang terjadi kat saya, kami akur dan bersyukur je lah... Mungkin ada sesuatu yang tak baik kalau kandungan tu menjadi, jadi Allah tarik awal-awal daripada kami... Semua yang berlaku ada hikmahnya kan???

Tapi...21 Mac 2013 nanti ada satu lagi temu janji dengan doktor untuk pastikan keadaan isi di dalam rahim saya... kiran-kira 3 minggu dari hari ini... Kalau dalam tempoh 3 minggu nanti masih jugak kosong, memang saya kena buang dan makan ubat untuk turunkan darah... Harap-harap keputusan 3 minggu akan datang lebih baik dan menyenangkan hati saya dan En.Suami... Tak boleh bayangkan reaksi sedih En.Suami nanti dan saya pun tak nak tengok wajah dia sedih... Semuanya kuasa Allah....

Take Care People... =)

UPDATE 13 Mac 2013 : Dah nampak janin dan degupan jantung ketika usia 8 minggu... (^_^)
KLIK >>> Alhamdulillah...Sihat... <<<


34 comments:

Nur zulaikha said...

assalamualaikum..maaf..saya ingin bertanya..smlam sy pergi cek...same macam ni..janin kosong..n saya isau sbb ad sdikit pendarahan..macam period...umm...saya ada satu lagi appointmnt n hopefully ad nmpka degupan die..doakan tuk kami ye kak :(

Nur zulaikha said...

n..adakah perlu sy isau sgt ataupun relaks hingga tgu tarikh seterusnye? :(

Nurhayati Morshidi said...

Sis... Usia kandungan dh brapa minggu? Sy dulu pendarahan sikit masa dh dkt nk 2 bulan... Sy ada baca & doktor pun bagitau pendarahan tu disebabkan penempelan ovum kat dinding rahim & menyebabkan pendarahan sikit...x byk, panty liner pun x penuh... Kalau byk tu mungkin gugur...
Usia kurang dr 1 bulan, kdg2 ultra sound mmg x nmpak ssb terlalu kecik. Bila dh 2 bulan pun cuma nmpak jantung je, yg lain semua x nmpak...
Sis sabar je dulu, jgn terlalu risau, sbb tu semua blh pengaruhi hormon...

Siti Faizurawati Al-jannahtulfirdausi said...

Asslmualaikum sis.sy pun sama gi scan saiz kantung 2.29cm berusia 6 minggu 4 hari..scan just adamkantung belum ada calon bayi kt dalam..so doktor suruh dtg utk cek degupan jantung bayi 3 minggu lagi..doktor just ckp dia xble pastikan apa2 lagi.antra kandungan jadi atau x..bnyk2kn berdoa..kdg2 rasa takut nak gi cek gi ti.huu..ni kehamilan first..

Nurhayati Morshidi said...

Waalaikumsalam @sitiFaizura... Setiap ibu mengharapkan ada kandungan yang hidup kat dalam rahimnya... Saya pun macam tu jugak. Skarang tengah berusaha menunggu untuk anak ke2, tiap hujung bulan sabar je tunggu dan doa supaya tak period, bila period keluar, Ya Allah hampanya rasa hati... Semoga diberikan rezeki untuk yang no.2 pulak lepas ni... =)

Anonymous said...

salam sis. sy da 12 minggu mengandung. tp buat ultrasound kantung masih kosong. kena tggu lg 2 minggu jmp doktor.

Nurhayati Bt Ibrahim said...

Sis, macamana sis, apa keputusan pemeriksaan sis? Baby ok ke? Sebab mak cik sy serupa macam sis skrg ni. Sy risaukan dia.

Nurhayati Bt Ibrahim said...

Sis, macamana sis, apa keputusan pemeriksaan sis? Baby ok ke? Sebab mak cik sy serupa macam sis skrg ni. Sy risaukan dia.

maryam anuar said...

assalamualaikum saya hamil 6 minggu 3 hari,, saya check di KK kantung kosong,, doktor KK suh rujuk Hospital Selayang,, pun result sama,, Doc suh buat check darah HCG,untuk tahu hormon mengandung masih ada lg ke.. so mkin menurun resultnya,, bayar untuk HCG rm90 sebab atas jam 8.30mlm... Tp bila saya dgr cerita ada sahabat di atas tulis tunggu 8 minggu,, baru nmpk,, sy harap sy pun macam tu juga..

Nurhayati Morshidi said...

InsyaAllah sis maryam... doktor mmg kata selepas 8 minggu baru akan nampak... sbb sebelum 8 mggu saiz terlalu kecik utk dikesan... bykkan bersabar & berdoa ye... =)

Hasnifah Hash said...

Apa perasaan dn perubahan sis dlm usia kndungan 6week ni?

Unknown said...

Salam sis. Kmk baruk cek marek. Upt positive. Tp rahim kosong. Gine ya oh? Bgg kmk.

Norsyariza said...

Saya pn sama..mula2 cek sndri 2 line...lps tu bbrapa hari kemudian bleeding, mula2 sket je..tp lama2 byk...g hospital doc scan dari bwh ckp ade kantung tp heartbeat xde..time kt hospital tu cek urine positif...doc ckp sama ada slh bg tarikh period atau kehamilan x jadi..doc bagi appoinment lg 2 mggu...time g scan tu da 7w5d..smpi ke harini bleeding dlm kuantiti yg byk..da dkt semggu bleeding..doakn sye ye semua

Fred Rene said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Salam, isteri saya baru je check td. Kandungan 6 minggu. Tp doktor kate kosong, kne buay follow up minggu hadapan, apa pun terjadi kami akur dan bersyukur. Ade hikmah disebaliknya. Secondbaby.

Anonymous said...

Assalam.. Saya ada pengalaman sama. Mmg x tenang dibuatnya.. 1st time pergi scan kat klinik swasta doc ckp kantung kecil x sesuai dengan umur baby 6 minggu. Kena repeat scan lg 2 mnggu. Time tu x sabar terus pergi refer 2nd doc, doc ckp berkemungkinan besar baby x berkembang. Kàlau sakit perut, ada tanda2 dia akan gugur sendiri. Haiz. The next day pergi refer kat klinik pakar, alhamdulillah doc sangat supportive. Nampak kantung walaupun kecil, terus dia happy bg salam kat baby. Dia terangkan umo baby ikut kiraan period hanya estimation, sebab proses persenyawaan itu sendiri x sama. Mungkin lewat. Sebab tu x nmpak baby lagi.. Sabar ye semua.. Just tggu bia baby besar sikit.

Unknown said...

Hai momy2 semua.. Sya pn baru g scan minggu 13.11.2017 n doc tu ckp x nampak apa2 lg... N kandungan sya bru berusia 1 bln lebih... Skrg ni sya mengalami pendarahan tp x bnyk... Sikit2 saja dan x perlu pn pkai pad...dan sya jg ada rasa sakit2 perut seperti sengugut..sya risau sgt2... Sya da kluar darah selama 5 hari.. Tolong momy2 semua bg sya semangat... Sya tkut kehilangan baby sya....

kema Shamsuddin said...

assalam..hai awk blh sy tao ape jadi lps 2 mggu tu tak..sbb sy sdg alami cm yg awk alami dlu..klo blh share cket blh

Sarah Alwani said...

sy pernah bleeding 2 mggu lps. masuk wad 4 hari. memula doc kata incomplete miscarriage lps tu ektopik lpstu gugur biasa. masa scan tu doc kta kosong tp dinding rahim still tutup rpt lg. sehari before bleeding tu sy ada mkn durian tp pelik sgt patut kalau gugur mesti keluar ketulan mcm ikan tu tp msa bleeding tzk keluar mcmtu. ikut pengiraan patutnya dah 7w sy pregnant.

Has Liza said...

salam sis.. saya dah 3 kali pregnt tp kantung kosong.. yg last skli bulan 6 tahun 2016.. now saya prgnt lagi dan bhrp yg ni akan ade janin.. INSYALLAH..

wan nor iezzatie elyaa said...

salam momies semua . sy pn alami mslh yg sma . sy dah prengnt 9w5d tapi doc cakap katung saya kosong 😢 . doc cakap kalu ikut ukuran katung 4w . dan sy bleeding dah 6hari . semalam dah kua macam sarung . tapi bila scan doc cakap katung masih ada lagi kat dalam . datang balik 2minggu . semoga baik baik . saya prngnt kali ke2 . yang pertama 5bulan gugur (baby abdulmalik) saya doakan momies momies semua sihat dan sentiasa dalam lindunganNya . Allah SWT always knows the best . Dan saya tahu di balik semua ini ada sesuatu yang sudah disiapkanNya untuk kami .

U*M*M*U***I*M*A*N said...

Assalamualaikumsemua..
Saya juga mengalami masalah yang sama....masa scan doktor ukur size rahim and dia cakap umur 6 minggu 4 hari....tapi tak nampak kelibat janin dalam kantung........kena datang repeat lepas 2 minggu.... pagi tadi ada keluar darah warna dark brown dan rasa sengal kat ari2....pi scan lagi sekali dan mmg blom nampak kelibat baby dalam kantung, cuma doktor bagitau ada sikit daraj dalam rahim...so now kena fully rest and x leh byk gerak...tgk keadaan mcmana...kalo ada rasa sakit dan bleeding lagi, kena cepat2 jumpa doktor. Moga Allah berikan yang terbaik...

Nur Maryam said...

Salam semua, saya pregnant 8w, first baby juga. Masa 1st scan 6w, tak nampak lagi. Lepas tu baru 8w ni, saya ada bleeding sikit 2 kali. Warna merah+coklat. So, saya ajak husband pg scan, still x nampak, Dr refer ke Hospital selayang, Dr repeat scan dr bawah. Nampak kantung kosong jg huhu saya serahkan segala-galanya pada Allah. Dr suh dtg 2 minggu lagi. Tp punca bleeding sbb Dr cek rahim ada lession dekat dinding rahim.(maybe sbb ada bersama dgn suami 2 hari sblm start bleeding) Dr sarankan jgn bersama dgn suami, banyakkan rehat. Doakan saya ya agar, next review nampak baby dlm kantung. Saya doakan kalian semua juga.

Anonymous said...

Assalam sis..sy pun mcm awk..scan 8 weeks (vaginal scan) hanya nmpak kantung sahaja.. N sy ade bleeding n sporting dah seminggu.. Doctor suggest suruh datang time 9 weeks utk scan.. Kalau tiada perkembangan, doctor nk D&C. Mohon pendapat ibu2 yg berpengalaman.. Buat D&C at 9 weeks, adakah normal atau terlalu awal?

Unknown said...

Wife sy skarang admitted GH..smlm klr darah sikit..kencing pon Ade darah sikit..scan2 doc ckp baby tkeluar Dr kantung sikit n da xde heart beat..USIA baby 3bulan baru..redha..

emmy amira said...

Hai semua.. Setelah hampir 10 thn menunggu result upt 2 line.. Tp p scan doc cakap kantung kosong so jgn terlalu berharap..dlm 6 minggu... Doc suruh dtg lg sebulan.. Doakan yg baik2 utk saya ye

fasiha said...

assalam smlm ptg sy ada spotting dark coklat. arini sy pegi hospital bila scan doc nmpk kantung je bby xda lg. kne repeat scan blk 2 mggu dan jmpe doc pakar. sy bersedia unk terima apa kemungkinan dan sy tahu Allah sebaik baik perancang. sblm ni pon da pernah miscarriage 2x dan dikurniakan sorang anak syurga 37 week meninggal dlm kandungan. skrng sy ada 2 cahaya mata lelaki yg jd peneman hidup.

Anonymous said...

Salam has liza, sy pun mengalami masalah yg sama 3x gugur kantung kosong....rasa takut nk pregnant lg sbb x sanggup nk rasa sakit dan sedih kehilangan kandungan...huhu

Rina said...

Saya nak tye kalau mula2 kita scan nampak ketulan daging yg nk jd baby kali kedua scan xnampak.apa maksud ye

Unknown said...

Sy 1st scan doc ckp kantung bru usia 4w6d klau ikutkan LMP 8weeks doc kata mgkin sy lmbt concieve.Lps 2 hari sy scan sy bleeding..risau sy. Sy jmpa doc lain yg nie doc scan nmpk kantung n janin dh tp lom ada heartbeat.Doc ckp janin tgh membesar maybe proses janin besar tula bleeding dan usia kndungan sy adalah 6w4d brbeza dr 1st scan. Sy trus bleeding smpi 6 hari trus suami ajk ke Kkia plak..sini doc scan usia kdngan 4w5d plak n cuma nmpk kantung n ada ancaman keguguran. doc minta sy refer ke hospital besar tp sy xpegi. Sy pelik kenapa berbeza2..Sy g scan ke pakar o&g hospital swasta plak kali nie doc ckp kantung sy dh usia 7w1d tp lom ada janin. doc suh 2 mggu lg tuk repeat scan. Bermcm2 dlm fkrn sy nie semua result berubah2. Sy hrp tyk next 2mggu adala janin n heartbeat. Doakan sy.

Unknown said...

Assalammualaikum..hai kawan2..sya bru balik check up bleeding mcm 1st period..last week bru buat buku pink..terus dikejarkan ke emergency kata doc ada fibroid n xnmpk bby...kantung kosong (8w)...detail check up at labour room..fibroid xda..tp kantung memg kosong...jd arini scan lg...ikut bawah lg..siap ambik sample darah...masih xnmpk (10w) estimate..doc advise cuci..sbb kantung kosong dh 10w..������ tp sya mtk tngguhkan utk memberi masa megharapkan keajaiban yg Maha Besar...aamiin...sbb anak 1st 13w...bru nmpk...

Nor Shafikin said...

Salam. Minta pandangan klau pregnant bru 4 weeks 5 days, mmg xnmpk lg ke kantung? Sbb td g scan dr kata kantung x nampak..dr suh g lg 2 weeks. Moga dipermudahkan. Aamin

S. Hawa said...
This comment has been removed by the author.
S. Hawa said...

Saya baru scan tadi. Ini kandungan saya yg ketiga. Risau sebab sy dah 11w, tapi doktor scan nampak mcm 6w. Saya bimbang sebab kandungan kedua saya pernah mengandung kembar, tetapi baby meninggal dalam kandungan 22w. Semoga ada rezeki saya untuk kandungan yg ini.

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~