Wednesday, June 12, 2013

Dah Mula Shopping???

Assalamualaikum.... Hari ni free sikit sebab takde pembelajaran kat sekolah, cuma raptai kat padang untuk hari sukan pagi esok je... So, saya ada banyak masa terluang...

Online...online...online... Asyik tertengok barang-barang bayi je yang orang promote dan like kat FB... Mata yang tak nak sibuk pun jadi sibuk jugak nak belek-belek... Kalau nak difikirkan, masih awal sangat nak buat persediaan barang-barang... Masa masih panjang dan ada lebih kurang 3 bulan lebih lagi nak tunggu si kecik dalam perut saya ni keluar... InsyaAllah kalau takde yang menghalang...

Kenapa saya kata masih awal??? Sebab saya ni ikut teori orang yang cakap-cakap di sekeliling... Kalau nak sediakan dan beli barang bayi, kenalah tunggu kandungan dah berumur 7 ke 8 bulan. Sebab masa masih panjang dan kita tak tau apa akan jadi... Saya sekarang dah 5 bulan lebih...tak boleh ke nak sediakan awal??? Hurmmm~~~

Mula-mula fikir, tak nak la sediakan apa-apa, sebab betul jugak apa orang-orang ni cakap, masih AWAL.... Tapikan....tangan dan kaki ni dah tak boleh nak duduk diam bila asyik tengok macam-macam benda comel untuk bayi dah dijual....

SEDIA ke TAK?? SEDIA ke TAK??? 

OK~~~macam ni... Benda besar boleh sediakan awal...benda kecik kemudiankan... (^_^) Benda BESAR??? (^_^) Benda besar yang saya maksudkan adalah SET TILAM... Besar ke??? Kecik je la kalau dah badan baby... Ngeee~~

Saya kata nak sediakan tu maksudnya saya nak JAHIT sendiri... (^_^) Macam biasa la kan??? Kalau benda tu saya BOLEH jahit, memang saya TAK akan beli... Saya akan ungkit-ungkit sampai sakit hati kalau harga mahal tapi tak cantik... Lebih baik mahal kos dan buat sendiri cantik-cantik... (^_^)

Mahal??? Tak jugak kot... Ni je bahan-bahan yang saya dan En.Suami beli tadi untuk dijadikan 1 SET TILAM (2 bantal halfmoon, 2 bantal segiempat, 2 bantal bulat panjang, 1 tilam kecik) dan 2 SET SARUNG.

- 5 meter kain kapas kosong (untuk sarung mengisi kabu-kabu) RM3.80/meter
- 4 meter kain kapas bercorak (bukaan 90inci, untuk sarung tilam dan bantal) RM11.00/meter
- 8 meter renda besar (untuk renda 2 sarung tilam) RM1.70/meter
- 4 meter renda kecik (untuk renda sarung bantal) RM0.70/meter
- 1 kg kabu-kabu polyester, RM16.00/kg
**Biasanya kalau buat sendiri, orang lebih suka gunakan kabu-kabu kapas sebab rasa isi bantal lebih sejuk dan selesa.... 
TAPI... kabu-kabu kapas susah dicuci dan akan jadi berkepul kalau terkena air. Contohnya bantal busuk budak kecik yang diorang suka peluk dan cium walaupun dah hitam... Eeeee~~~~ 
JADI... Walaupun kabu-kabu polyester panas sedikit, tapi saya rasa lebih bersih sebab dapat dicuci kalau dah busuk dan tertumpah air atau susu...
Semuanya En.Suami yang pilih... =)
Barang-barang semuanya dah sedia... Sekarang saya nak start buat... Macam mana rupanya??? Nanti la kalau dah siap saya updatekan...OK... Kalau ada yang berkenan nak order blh jugak... Hhahahah~~~ =)

Take Care People... 

No comments:

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~