Wednesday, August 28, 2013

Lagi-lagi Nak Sediakan Barang

Assalamualaikum... Pagi ni online-online jenguk kat blog teman... Tetiba tengok pasal Breast Feeding (BF)... Rupanya BF ni ada banyak macam hal jugak yerr... Huhuhu~~~

Macam mana nak pump, nak simpan, tempat simpan, tempoh simpan, nak panas balik dan bla~~ bla~~ bla~~~ Ingatkan senang, tapi banyak cerita jugak rupanya benda alah ni... Kalau tengah pantang 3 bulan tu ok la kot... Berkepit je dengan anak sepanjang 3 bulan. Tapi kalau dah mula kerja?? Macam mana nak bagi BF?? Nak bekalkan BF lagi kat si kecik kalau hantar kat Nanny... Pastu bila nak pam?? bila nak simpan?? Macam-macam benda saya fikirkan sekarang... Yela...benda tu kita tak lalui lagi, jadi tak tau apa nak di buat... Kalau tak rancang sekarang, padahnya nanti kelam kabut nak cari itu nak cari ini... Huhuhu~~~

Kalau BF senang je rasanya kot, bagi je Si kecik direct BF... Tapi kalau hantar kat Nanny, nak kena pam dan buat bekalan secukupnya untuk simpan bagi kat Nanny... Kalau boleh memang nak fully BF dan nak elakkan susu formula... Itu pun kalau ada rezeki BF lama, kita tak tau cepat kering ke tak... Huhuhu~~~

Jadi, kalau dah plan nak hantar kat Nanny kemudian, jawabnya kena lah keluarkan belanja lagi... Nak beli breast pump dan extra botol untuk menyimpan... (-_-) Tak nak lah bila perlu baru kelam kabut nak cari... Berita baiknya saya jumpa jualan murah kat sini >>Breast Feeding Bottle<< dan kat sini >>Breast Pump<< hasil dari skodeng blog member lain... (^^,)

Set BF bottle
BF Pump

Tapi... macam mana saya nak explain kat En.Suami nak beli 2 benda ni??? Hari tu saya dah beli banyak botol. Tak la banyak, dekat nak 10 biji jugak, campur-campur saiz dari besar sampai kecil... Tu pun dia dah pot~pet~pot~pet... En.Suami kata 2 biji botol dah cukup rasanya.... Saya tak jawab, tapi pot~pet~pot~pet dalam hati je dan geleng kepala... 2 biji katanya???? Mungkin Suami ni ingat budak menyusu sekali pagi, sekali malam kot. Tu la pasal dia kata 2 biji dah cukup... Padahal budak kecik kadang-kadang selang 1 ke 2 jam dah mintak lagi... 
Kalaulah 2 biji tu Suami kata cukup, nanti bila kotor kita suruh je suami cuci... Kalau dia penat asyik nak cuci, nanti dia akan beli la lagi... Hihihihi~~~ 

Sekarang ni saya nak beli lagi untuk pump dan simpanan... Hurmmm~~ Nanti kena soal En.Suami, untuk apa??? Saya pun tak tau nak explain macam mana, sebab para suami ni biasalah...kurang arif dengan benda-benda macam ni... Huhuhu~~~
Bukanlah En.suami kedekut, sebab kadang-kadang dia yang lebih-lebih nak beli itu dan beli ini sampai baju untuk perayaan yang belum sampai pun dah ada... Silap-silap nanti, bila dah hari perayaan, baju tu tak muat dah... Hihihii~~~
En.Suami cuma tak nak saya beli itu beli ini, apa orang beli, saya nak beli... Tapi kali ni betul-betul perlu, nak cakap apa??? =P

Takpe~~ Takpe~~ Takpe~~ Sekarang ni saya baru 8 bulan... Ada sebulan lebih lagi nak sediakan barang... Nanti kita beli yerr... Hihihihi~~~ =P Setiap hari ada je yang terlintas dalam otak ni nak beli... kadang-kadang rasa tak perlu pun sibuk jugak nak beli...sebab bila difikirkan nanti akan perlu kot... Huhuhu~~~ =P

Kalau dah beli nanti, kenalah tahu macam mana dan kat mana nak simpan... Lepas beli barulah saya share OK... Kalau tak share-share lagi, maksudnya belumlah saya belikan... Hihihi~~~
Take Care people... =D

3 comments:

Munnafendy said...

hi yati :)

biasalah tu mula2 nk explain kena susun ayat baik2 dulu bg diorg fhm. husband akak dlu pun camtu..so kena pkai psikologi ckit..hahaha..mula2 smbil2 borak2 tu try selit2 cite pasal kebaikan susu ibu kat dia, kebaikan yg tak tertanding ngn susu formula.kebetulan plak tgh iklan susu tpung kt tv, akak ckp xpyh mbazir duit lah beli susu tpung..dh la mahal, kita bf je lah. hbby lagi la suka kalo kita bgtau jimat duit kan..kalo g shopping kt mall tu, bwk pi tgk bhgn susu tpung, suh kiong tgk sndri hrga susu yg gila2 mahal..pastu slow2 plak bgtau, dh masuk keje nnti nk kena buat stok susu (mula buat stok masa pantang), nak kena beli pam..pkai tgn bleh, tp awal2 sakit..tkut give up nk bf, better beli pam..beli yg murah2 dlu pn xpe. utk bf ni, awal2 je kuar byk duit, nk beli storage bottle lah, nk beli pam lah, beli ice pack lah..tp jgka masa pjg mmg jimat sgt2. utk simpan susu tu, akak pakai plastic eskrem je..xyah beli plastic storage..haha..otak mmg nk jimat je kejenye :p

gudluck yati :)
klau aktif fb, join group kumpulan ibu2 menyusukan (KIM) byk sgt ilmu dlm tu. best of luck!

Munnafendy said...

fulamakkk pjg plak komen.dh mcm tulis entri..hahahaha...ampunnnn

Nurhayati Morshidi said...

Makasih kak... Skarang ni tgh blurr mcm mana nak buat BF dan nak simpan... Suma kena blaja lagi... kadang2 bc kat blog akak jgak ambik info... Hihihi~~~ nanti la slow2 bagitau dan ajar kiong, nak suruh beli terus mmg tak nak punye... hehehhe~~~ TQ kak... =D

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~