Thursday, September 19, 2013

Stok Susu?? Simpan?? Hantar Nursery??

Assalamualaikum... Dalam Entry lepas >>>Nak Beli Breast Pump<<< saya bagitau kalau dah beli barulah saya update dan belajar cara nak buat penyimpanan stok susu selepas dipam kan??? So, saya tanya dengan mentor-mentor dan kakak-kakak senior yang dah pernah buat susu simpanan ni sebab saya memang "0" knowledge dan takde experience... Malu bertanya, sesat jalan... Jadi, jom belajar... =D 
Awal pagi dah dok online update Email dari Fabulous Mom sebab dah order Breast Pump semalam... Hehehe~~~


Dalam gambar kat bawah ni ada jugak ajar tempoh masa penyimpanan susu tu...

Ini pulak antara soalan-soalan yang saya ajukan dan mintak kakak-kakak ajar macam mana diorang buat... Diorang pun belajar jugak pasal benda ni... Atleast kalau bertanya senang sikit nak faham daripada baca je mentah-mentah... (^^,)


Panjang je soalan sampai berjarut akak tu nak jawab... Hehheheh~~~ Ni dia jawapan yang akak tu ajar saya... =)

Soalan 1 : Bila masa untuk mengepam???
Jawapan : 

  1. Kalau waktu pantang masa mengepam tak menentu sebab baby depan mata... Selalunya jam 2-3 pagi pun akan bangun sebab breast dah bengkak-bengkak sampai nak tidur pun tak selesa. Masa berpantang ni curi-curi masa untuk pam sebanyak mungkin untuk buat stok. Sebab bila dah berkerja kadang-kadang tak sempat nak pam. Paling sedih bila kuantiti susu merudum. So, buat standby stok banyak-banyak
  2. Bila dah mula berkerja, baby hantar kat nursery. Jadi waktu pam pun berubah dan ikut kelapangan sendiri nak mengepam.
Pam 1 - Selepas subuh, lepas tu direct BF sebelum hantar nursery
Pam 2 - Dalam pukul 10-11pagi, agak-agak susu dah bengkak dan banyak 
Pam 3 - Masa lunch hour
Pam 4 - Masa minum petang, dalam jam 4 petang lebih kurang 
Pam terakhir - Sebelum tidur. Selepas tu direct BF ikut kehendak baby sebab seharian dah hisap botol je, jadi mestilah nak breast pulak... (^^,) Create bonding mommy-baby... =)

Soalan 2 : Selepas pam, kat mana susu disimpan dan bagaimana nak simpan?
Jawapan : 

  1. Kalau dirumah, lepas di pam jangan biar lama-lama. Terus masukkan dalam storage bottle atau plastik, dan masukkan kat chiller peti sejuk.
  2. Kalau dipejabat, lepas pam terus tutup dan simpan dalam cooler bag atau beg material tebal. Bawa ice brick atau ice pack siap-siap letak dalam beg tu. Ice pack boleh beli kat Giant dalam RM10 (tiap hari lepas pakai, bekukan semula ice pack tu untuk guna esok pulak). Bila dah balik dari kerja, barulah pindahkan susu yang dah dipam tadi kat dalam storage plastik. Biasanya kakak tu simpan 5 hari dulu kat bahagian chiller, standby untuk senang nak panaskan. Kalau dah 5 hari stok masih tak guna, barulah pindahkan ke tempat beku.


Soalan 3 : Berapa lama tempoh simpanan?
Jawapan : 

  1. Kat bahagian chiller tahan sampai 7 hari, tapi limitkan sependek yang boleh untuk  pastikan susu sentiasa baik. 
  2. Kalau kat bahagian beku, untuk peti sejuk 2 pintu boleh tahan sampai 2 bulan. **Jangan lupa tulis tarikh guna selotape kat storage plastik tu. First in, First out..


Soalan 4 : Kalau baby hantar kat nursery, macam mana nak bekalkan susu pam?
Jawapan : 
Malam, sebelum nak hantar ke nursery. sukat susu siap-siap isi dalam botol bekalan. Untuk kakak tu, baby dia menyusu dalam 7 botol sehari, jadi dia sediakan,
  • 2 botol susu fresh (susu yang di pam waktu pagi dan sebelum tido)
  • 3 botol susu chiller
  • 2 botol susu beku
Kakak tu lebihkan susu chiller sebab komposisi susu yang dah disejukkan akan berkurang sedikit berbanding susu fresh. TAPI, walaubagaimanapun, susu beku 1000kali lebih baik dari susu formula. =)

Soalan 5 : Berapa banyak susu nak dibekalkan kat nursery?
Jawapan :

  1. Berapa banyak tu bergantung kepada keperluan dan kehendak bayi kita. Seminggu atau sebulan sebelum nak hantar ke nursery, kena latih baby untuk hidap susu dalam botol, sebab sepanjang pantang baby cuma hisap direct je dari ibu dia, takut baby tolak botol, jadi kenalah ajar awal-awal. 
  2. Masa ajar dia hisap botol, sukat sikit-sikit dulu. Tengok dia nak berapa banyak sekali minum dan berapa botol sehari? Supaya senang kita nak sukat bekalan baby nanti. Macam kakak tu, baby dia minum 4oz dan 7botol sehari... Banyakkan??? Jadi rajin-rajinlah mengepam dan usahakan sebaik mungkin supaya kuantiti susu kita tak surut... Supplement untuk banyakkan susu kan ada?? =)

**Storage palstik tu bergantung kepada individu... Ada yang guna plastik Aiskrim dan ada yang guna storage plastik khas untuk menyimpan susu... =)

BAIKLAH... Rasanya semua soalan saya dah terjawab... Mungkin ada lagi kemudian kot, kalau ada lagi, saya tanya lagi dan update lagi.... (^^,)

Kredit to : Kak Munnafendy... =)


Take Care People... =)

No comments:

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~