Wednesday, October 9, 2013

Cukup Bulan... Kurang Bergerak... =(

Assalamualaikum... Hari ni baru masuk kerja... Dari 7-8/10.2013 masuk ward sebab nak monitor jantung si kecik kat dalam perut... Alhamdulillah semuanya baik-baik... =)

Sebenarnya, Isnin lepas (7.10.2013) saya cuma datang ke KKIA untuk weekly check-up... Macam biasa jururawat akan tanya perkembangan si kecik macam mana... Jadi saya bagitau la yang si kecik dah kurang bergerak sejak 3 hari lepas... Kalau nak diikutkan, saya tak lah risau sangat bila si kecik kurang bergerak, sebab saya faham si kecik semakin membesar dan ruang untuk dia bergerak dah jadi semakin sempit... Jadi, asalkan dah cukup 10 kali gerakan dalam masa 12jam, saya rasa dah ok kot... Pergerakan 6.10.2013 adalah 10 gerakan sehingga jam 7 malam.


TAPI... bila doktor kat KKIA dapat tahu yang saya tak pergi ke hospital sewaktu si kecik kurang bergerak, saya terus kena marah dan diarahkan pergi terus ke hospital dengan segera selepas diperiksa...

Pakaian Ward Bersalin... =)

KENAPA doktor marah???

Memang betul, bila dah di akhir-akhir bulan dan hampir bersalin, bayi akan kurang bergerak sebab saiz dia membesar dan ruang untuk pergerakan semakin sempit. TAPI kena ingat, kadang-kadang ada punca masalah lain yang menyebabkan mereka kurang aktif. Perkara tu yang kita kena pantau dan dapatkan pengesahan dari hospital dan tak boleh nak agak-agak sendiri. Penyebab yang biasa terjadi adalah jantung bayi semakin lemah dan kelemasan.

Kalau betul jantung lemah dan bayi lemas, berkemungkinan Ibu akan disuruh bersalin segera untuk mengelakkan kematian bayi... Tapi, setelah di pantau selama 24 jam sewaktu saya dimasukkan ke ward dengan wayar yang banyak kat perut, Alhamdulillah jantung si kecik normal dan tak ada apa-apa masalah. Pergerakan si kecik kurang tu mungkin disebabkan ruang yang agak sempit sebab perut saya ketika mengandung ni saya taklah besar macam orang lain.. Jadi, doktor benarkan saya keluar ward tapi kena pantau betul-betul pergerakan tu setiap hari sampai cukup tarikh bersalin. Kalau pergerakan kurang dari 10 dalam masa 12jam, saya kena datang balik ke hospital... huhuhuhu~~~ InsyaAllah si kecik akan sihat dan kuat sampailah hari dia dilahirkan nanti...

JADI...kesimpulannya... Walaupun kita tahu secara logiknya pergerakan akan berkurang, tapi kena fikir secara negatif jugak... Kalau betul disebabkan ruang semakin sempit, tak apa... Tapi kalau disebabkan perkara lain??? Tak pasal-pasal diri sendiri yang menyesal nanti... Kat dalam perut kita ni nyawa, bukannya anak patung. Sebab tu kena pandang serius dan tak boleh nak main agak-agak ikut cakap orang je... Saya mula-mula pun main agak-agak jugak. Tapi bila doktor dah marah dan bagitau segala kemungkinan buruk yang boleh terjadi, saya sendiri jadi cuak dan risau... Sampai tak sarapan pagi dan makan tengah hari sebab nak bergegas ke hospital... Syukur semuanya baik-baik je... Alhamdulillah....

Tinggal kurang dari 2 minggu je tarikh saya nak bersalin... Doakan semuanya baik-baik dan dipermudahkan ye... Amin... Ni pertama kali saya bermalam kat hospital...best jugak tau, sebab makanan sedap... Hheheheh~~~

Boleh request nak drumstik lagi tuuuu~~~~ hehehhe~~~

Take Care People & Me... =)

No comments:

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~