Friday, October 11, 2013

Part Time Job???

Assalamualaikum... Dah hujung-hujung hari nak bersalin ni, terfikir macam-macam perkara dan apa nak dibuat selepas habis berpantang nanti??? Ada plan nak buat kerja part time macam dulu... Tapi tak tau larat ke tidak??? Sebab kalau dulu, tinggal berdua dengan En.Suami je, tanggungjawab kurang sikit kalau dibandingkan dengan dah ada anak... Masa yang dulunya dibahagikan kepada 2, selepas ni nak bahagikan kepada 3... Dapat ke nak buat kerja part time lagi???

Dulunya saya buat kerja part time apa??? Ada yang tahu, ada yang tak, sebab saya tak pernah bagitau sesiapa... Sebab apa yang saya jahit adalah HAK MILIK kedai, jadi saya tak boleh nak publish sesuka hati... Ni cuma beberapa gambar yang saya simpan... Ada banyak lagi, tapi xde gambar... Huhuhu~~~

Warna??? Design??? Harga??? Ikut budget dan permintaan pelanggan... =)












DAN... Veil kahwin saya sendiri... =)


Itulah kerja part time saya sebelum ni... Kerja part time kat butik tudung yang menjual Veil pengantin... Tu veil-veil yang saya jahit dan ada banyak lagi... Kalau salah satu tu milik korang, terima kasih yerr... dan maaf kalau tak cantik... Saya masih belajar lagi dan belum mahir kerja-kerja jahitan manik... =)

Kerja menjahit, rasanya korang sendiri pun tahu macam mana komitmennya kalau dah ada tempahan... Kadang-kadang tak terlayan dengan suami bila benda nak dijahit terlalu banyak... Ada masanya pulak, En.Suami tidur di kerusi ruang tamu sebab nak temankan saya menjahit sampai pagi... Kesian kat Suami kan??? 

Saya berhenti kerja ni masa kandungan dah 5 bulan, masa tu badan dah mula sakit-sakit dan tak larat lagi nak berjaga malam sebab nak jaga kesihatan diri sendiri dan si kecik... Untung tu memanglah untung, pendapatan melabihi gaji kerja tetap saya sekarang ni... RM1k lebih jugak setiap bulan... TAPI...Larat ke selepas ni??? Rasanya tak, sebab Si Kecik lebih penting daripada duit... Gara-gara nak kejar duit, nanti Suami dan Si Kecik terabai dan tak terjaga...

Jadi, sekarang saya tengah fikir, kerja part time apa saya nak buat untuk tambah pendapatan??? Mesti buat kerja part time, tak boleh nak harapkan gaji je... Sekarang ni pun memang tengah buat part time berniaga online, tapi masih tak cukup dan terlalu perlahan... Jadi nak cari lagi yang lain jugak... Ada idea tak??? Saya pernah terfikir nak jual pakaian kanak-kanak atau barangan bayi online, tapi saya masih mencari sumber mana nak dapatkan bekalan terus dari pembekal... Takpe... Usaha tanda kejayaan... (^^,)

Take Care People... =)

2 comments:

Nurmikalthum binti Julai said...

assalam kak su. nak viel nikah ya berapa bah sigek? and sine kedei ya? kmk mok usya..

Nurhayati Morshidi said...

Assalam Nurmi... Harga untuk veil tok x tetap... Ya semua depend dengan design dan budget custumer... Sbb ya ada lebat dan ada yang simple jak... Mun bajet besar, meriah lah rupanya. Mun bajet kecik, simple dan plain jak... Harga semua anggaran RM50-200... Bergantung...
Kedei ya House of Tudung... Tapi mun pergi ke kedei pun xda jumpa veil, just jual tudung biasa jak... Veil semua ready made for customer jak dan xda display kat kedai.. =)

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~