Friday, November 29, 2013

40 Hari Berlalu

Ini nyawa saya... =)
Assalamualaikum... Dah lama rasanya tak buat entry baru.. Hampir sebulan kan??? Hari ni dah genap 40 hari saya berpantang selepas melahirkan Areej... Maksudnya umur Areej pun dah 40 hari jugak... Dalam 40 hari, bila saya tengok balik gambar-gambar dari Areej dilahirkan, wajah Areej dah banyak berubah... Comel sangat-sangat... Sayang anak ibu... =)

Dari hari Pertama hingga 40... =)
Sekarang ni rasanya dah betul-betul sihat kot... Cuma beberapa hari lepas saya diserang selsema sampai 3 hari, bersin tak payah cakap, memang tak henti-henti sampai terasa sakit kat dalam perut... En.Suami pun terpaksa ambik cuti untuk menjaga Areej dan biarkan saya berehat supaya cepat sembuh. Kesan selsema, perut saya sekarang selalu sakit-sakit. Mungkin bersin yang kuat tu bagi tekanan kat dalam perut dan cederakan tempat jahitan bahagian dalam yang belum sembuh sepenuhnya...

Alhamdulillah sebab Areej kuat dan tak berjangkit walaupun menyusu badan.. Saya pernah demam dan selsema, tapi tak boleh nak elakkan Areej dari menyusu badan. Sebab bila nak masuk tidur, Areej suka dipeluk ibunya sambil menyusu... =) Syukur sangat-sangat Areej dilahirkan kuat antibodi dan sihat walafiat.

BERPANTANG??? 40 hari?? 44 hari?? 100 hari?? Banyak betul pilihan hari berpantang... Mana satu pilihan korang kalau berpantang??? Sekarang ni walaupun dah 40 hari, tapi saya tetap belum makan benda terlarang lagi. Masih berjaga-jaga dan dalam perancangan nak pilih berpantang 100 hari kalau saya mampu... Sebab orang-orang tua kata, 100 hari lebih baik dan barulah tubuh betul-betul sihat, lebih-lebih lagi kalau beranak bedah. Lagipun saya nak tubuh saya balik macam dulu, jadi mungkin saya akan lanjutkan hari berpantang sampai 100 hari... InsyaAllah...

Alhamdulillah... Kehidupan sekarang lebih sempurna selepas kehadiran Areej, walaupun terasa penat menjaganya... Sekarang ni Areej semakin banyak kerenah, tapi nak buat macam mana??? Proses bayi membesar... (^_^) Banyak kerenah pun, tapi tetap jugak comellll~~~ Hihihi~~~

Dah lama tak menaip, idea pun takde dah... Huhuhu~~~ Nantilah saya update lagi... =)

Take Care... =)

Friday, November 1, 2013

Si Comelku Jaundice

Assalamualaikum... Seawal jam 5 pagi dah bangun tulis blog sementara si kecik masih tidur lagi bersama ayahnya... =) Hari ni nak kemas-kemas awal sikit sebab nak ke klinik untuk buat check-up last untuk Jaundice (Kuning) Areej... Tapi, walaupun tulis awal-awal, petang jugak baru publish... Hihihi~~~

Sebenarnya Areej dilahirkan sihat walafiat tanpa kuning. Tapi saya ni bila dah tengok Areej sihat, saya pulak gatal-gatal pergi balun halia semahu-mahunya... Huhuhu~~ Pada hari ke-4, kuning Areej terus naik... Nasib baiklah bacaan cuma 9.0 je, sebab sedar awal dan terus stop makan halia... Areej breast feeding time tu, jadi apa yang saya makan benda tu jugak la Areej makan... Saya tak fikir pulak baby yang sihat pun boleh kena kuning... Saya ingatkan kuning tu datang bersama kelahiran bayi.. Huhuhu~~~ Ceteknya pengetahuan saya sampai anak sendiri jadi mangsa... =(


Bila dapat tahu Areej ada kuning, saya dan En.Suami terus belikan susu kambing segar dan bunga mandi kuning untuk sembuhkan Areej... Usaha je semampunya demi nak sihatkan anak... Masa minum susu kambing tu, Areej macam diserang sakit perut... Areej nangis-nangis je sebab perut dia sakit, jadi saya urut-urut dan sapu minyak angin je... Tak lama lepas tu Areej asyik kentut dan buang air besar, semaunya warna kuning pekat... Doa saya cuma segala penyakit dalam tubuh Areej keluar bersama-sama najis yang dikeluarkan... InsyaAllah... Lepas buang air tu, Areej terus cergas balik... 2 hari saya bagi Areej minum susu kambing, 2oz sehari... dan setiap hari mandi dengan bunga kuning...


6 hari selepas tu (Rabu), bacaan kuning Areej dah surut 5.6... Jadi hari ni (Jumaat), check lagi sebab doktor nak pastikan bacaan kuning tu lebih rendah.... Alhamdulillah....Semuanya baik-baik je dan Areej bertambah sihat...


Pengajarannya, jaga budak kena hati-hati sebab mereka ni fragile.... =))

Take Care People... =)


Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~