Monday, August 18, 2014

2nd Honeymoon... Part 2, Tanah Tinggi

Assalamualaikum... Cerita bahagian 1 dah berakhir, dan boleh >>KLIK DISINI<< kalau nak baca link cerita bahagian 1... Bahagian 2 cerita kami dah sampai kat Cameron... Di Cameron kami tinggal di Hotel De' La Ferns... Saya tak sempat nk ambil gambar hotel, sebab sibuk bergambar sendiri je... Hihi... Tapi suasana malam, memang exactly mcm gambar En.Google ni... TQ encik google sebab ada simpan gambar cantik ni.. hihi~~ =)


Macam mana perjalanan? tak payah nak cakap... Totally teruk dan Night mareeeee~~~ Perjalanan 4 jam, saya diarrhea teruk dari KL dan rasa nak pengsan dan tak bernyawa... Nasib ada Suami yang urut dengan minyak angin sepanjang perjalanan... Nak duduk pun dah tak larat, rasa nak baring je atas lantai dalam bas... (-_-)

TAPIII... Bila dah sampai... Sejuknyaaaaa.... Rasa macam dah sembuh je... Ada la sakit sikit-sikit, tapi tak lah seteruk dalam perjalanan... Mabuk bas kot... Entah... Masa tu tetiba fikir ADAKAH SAYA PREGNANT? Hahahaha... =P


Sampai kat bilik, posing-posing dulu.. Bergambar dengan view menarik di balkoni bilik... Indah sungguh ciptaan Allah... Matahari memancar, tapi suasana berkabus dan sejuk, memang lain dari tempat kelahiran... Alhamdulillah dapat merasa suasana kat sini... dan... Nasib baik tak bawa Areej, kalau Areej ikut memang parah sebab Areej tak tahan sejuk. Kesian pulak kat Areej nanti...

Rehat sekejab di bilik, lepas tu kami terus naik teksi untuk ke Pekan Tanah Rata. Bila dah keluar jalan-jalan, saya tiba-tiba demam. Betul-betul demam dan badan saya panas. Saya pun tak faham kenapa boleh jadi macam ni? Mungkin sebab temperature shock... Apa-apa pun, saya kena makan dulu sebab perut dah kosong akibat muntah sepanjang perjalanan naik ke sini... Lepas makan sikit, Suami hantar saya pergi ke Pusat Refleksologi untuk urut seluruh badan. Mana tau badan dah masuk angin sebab perut kosong, sebab tu sampai terdemam-demam... Saya betul-betul dah tak bermaya...biasanya kalau sakit, saya kuat melawan. Tapi bila dah depan suami, jadi manja mengada-ngada pulak. Menangis youuu~~~ Hihihi~~~ Mestilah, nk buat macam mana kalau dah pening kepala dan berat macam ada beban berpuluh kilo diatas kepala.. (-_-)

Muka buruk demam dan tak bermaya... =(
Mak cik yang urut tu berbangsa Cina, orang local kita jugak. Cuma bukan berasal dari cameron... Urutan mak cik tu memang selesa dan hilang segala penyakit saya. Kepala dan badan terasa ringan selepas buat urutan seluruh badan... Sementara tunggu saya 1 jam, suami pun join sekali buat urutan kaki... Jeles pulak sebab saya pun nak urut kaki, kaki saya kepenatan... hihihi~~ Alhamdulillah selepas je keluar dari pusa urutan tu, saya sembuh 100%... Cuma Diarrhea je kekal... =)

Mak cik tu cuma pesan, lepas urut jangan mandi... Tapi dia tak pesan pun jangan makan itu ini atau pun berehat... Apa lagi, bila dah rasa sihat, kami terus berjalan-jalan dan makan macam-macam... (^_^) Padahhh nyaaa... Diarrhea saya jadi semakin teruk... =(


Bila diarrhea jadi makin teruk, saya tak boleh nak buat apa... Selesai makan malam dan jalan-jalan, kami terus naik teksi dan balik ke Hotel... Mandi dan tidur... Huhuhu~~~ Kena tidur awal, sebab esoknya ikut trip melawat sekitar Cameron... =) Best... Tak sabar... (^_^)

Dipagi hari... Sejukkkk sangat.... Buka je pintu balkoni, saya dah bersin tak henti-henti.... (^_-) Rasa lucu pulak... Macam budak-budak... =) Sebelum keluar jejalan... Breakfast dulu... Saya ni sakit, tapi tak macam orang sakit... Aktif sihat je makan macam biasa. Tapi padahal dalam perut tu berbunyi2 menggelegak sebab sakit dan nak terkeluar...  Rahsia nampak sihat?? Happy bersama suami... =P

Sejukkkkkkk.... =)
Sarapan dulu... perut dah kosong sebab asyik ketandas sepanjang malam... =)
Trip kami hari ni seperti pelancong lain... Ni memang trip pakej yang disediakan... 
RM25 je sorang...  (^_^)
TAMAN RAMA-RAMA, 
LADANG MADU LEBAH,
LADANG TEH,
LADANG BUNGA ROS,
LADANG STRAWBERRY,
SQUARE MARKET,
dan... 
KUIL BUDDHA...

Gambar sepanjang perjalanan dan lawatan tu saya compress jadi macam ni yaaa... =) Perasaan sepanjang jalan-jalan, biarlah gambar yang berbicara... (^_^) Perasaan gembira bersama suami, rasanya semua orang faham... =)

Ladang Bunga ros... =)
Ladang Teh Boh... =)
Taman Rama-rama... =)
Ladang Strawberry... =)
Ladang Madu Lebah... =)
Cameron Highland memang best... Tapi...untuk pergi kali ke 2 adalah TIDAK.... Bukan disebab tempatnya tak menarik, tapi disebabkan perjalanan untuk naik ke sana.. Huhu~~ tak ada cara lain selain jalan darat melalui tepi gunung dan berpusing-pusing.. Ohh tidakkk~~~ (-_-) Kalaulah naik ke Cameron ada kereta kabel macam ke Genting kan best... memang saya akan datang berkali-kali... =)

Selepas 2 tahun berkahwin, buat pertama kalinya jugak saya terima Jambangan Bunga dari Suami... Suami saya ni sweet, tapi tak pernah bagi sejambak bunga... Kenapa ye?? Mahal kot... Hahaha... =P Apapun, itulah suami saya... Saya happy dapat bunga tu dan bawa pulang sampai kuching. nasib baik polis lapangan terbang lepaskan saya bawa bunga tu balik... (^_^) TQ sayang..


Selain daripada trip tu, of course kami ada jalan-jalan sendiri... Kat cameron ni, kalau nak kemana-mana semua gunakan teksi... Cas Rm10 setiap perjalanan.. Jadi, duit untuk tambang teksi yang banyak kena disediakan kalau nak puas berjalan ok... =) Kami ni tak ada kerja lain... Makannnn je lah... Mana-mana pergi memang singgah untuk makan... Menikmati rasa makanan ditempat orang... Sebab tu sampai pulang ke Kuching pun Diarrhea saya ni tak sembuh... Huhuhu... Kalau nak dilayan haloba sakit ni, memang tak enjoy jadinya... Jadi kenalah lawan sikit barulah boleh enjoy holiday... (^_^)


Take Care People... =)

No comments:

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~