Wednesday, January 22, 2014

Page YanE's 2014

Assalamualaikum... (-_-) Mengantuk... Huhuhu~~ Pagi ni cuma nak bagitau yang YanE's dah ada Page Facebook sendiri... Ini untuk memudahkan proses membeli online dan tak lah brcampur dengan laman peribadi... Kalau nak review dan tengok apa update YanE's boleh tengok kat sini dan LIKE page yaaa...

>>>> YanE's Cake <<<<<


Alhamdulillah...Semua ni rezeki untuk anak... Syukur ada suami yang faham dan dapat membantu melakukan kerja rumah dan menjaga Areej sementara saya sibuk membuat kek... Syukur... Terima Kasih... =D

Take Care People... =)

Monday, January 20, 2014

Pagi Yang Serabut Masuk Kerja

Assalamualaikum... Hari ni dah tamat cuti bersalin 3 bulan... Pagi-pagi lagi dah serabut semua benda... Rasa macam hari pertama melapor kerja pulak, tak tau nak urus masa.. Huhuhu~~~

Dah lama bercuti, macam mana nak urus masa pagi pun dah tak tau... Tambah lagi sekarang ada extra kerja nak kemaskan Areej pagi-pagi, lagi lah serabut bila tak pandai urus masa... Areej takdelah nak kemas apa pun, cuma nak tukarkan pampers dan bagi susu je sebelum gerak ke sekolah... Benda lain semua dah tinggalkan bekalan untuk sebulan, jadi tak payah nak bawa macam-macam waktu pagi...

Minggu ni mungkin masih serabut sikit kot, nak atur dulu macam mana masa bangun pagi dan berkemas. Masa atas jalan raya pun kena atur jugak, sebab dah lalu kat jalan baru bila hantar Areej ke sekolah. Jalan dah agak berpusing, jadi kena fikir jalan mana nak guna untuk cepat sampai ke tempat kerja... Memang betul-betul serabut pagi ni dah saya sendiri dah naik rimas dan stress... Tambahan pulak pagi kena bangun awal-awal untuk uruskan kek yang ditempah dan nak delivery lepas balik dari kerja... Huhuhuh~~~ Banyaknya benda nak kena buat pagi-pagi...


Pagi tadi, sembat je baju yang tak payah iron, pastu baju Areej pun sembat je mana-mana yang ada kat dalam laci dan masuk dalam plastik... Tak kira pun baju tadi berapa pasang. Sepatutnya bekalkan Areej 5 baju pagi dan 5 baju malam... Takpe lah, petang nanti masa nak jemput Areej tanya balik kat kakak tu berapa pasang baju dia kat dalam plastik saya bagi pagi tadi... Huhuhu~~~ Teruk betul la mak ni... (-_-)

Bila dah buat kerja extra, masa uruskan keluarga kena pandai atur... Kalau tak, makan minum anak suami semua tak terurus... Huhuhu~~~ CNY dah dekat, tak lama lagi sibuk nak siapkan tempahan CNY pulak, Bertambahlah serabut kalau tak belajar urus masa dari sekarang... Huhuhu~~~ Tapi Alhamdulillah buat masa sekarang masih berjaya jadi SUPER IBU!!!.. Dapat buat kek, dapat masak, cuci kain dan kemas semua dalam satu masa... Cuma semalam je tak betul sikit sebab baru je balik dari kampung dan masa mengurus kerja terlalu pendek... =D

Kek dah bertambah beberapa jenis... Tempahan untuk CNY kini dibuka... Kalau nak order boleh CALL terus ke 016-8778071 (Yatie)





Friday, January 3, 2014

Azam 2014 Delay

Assalamualaikum... Hari ni dah lepas 3 hari tahun baru... Tapi nak ucap jugak Selamat Tahun Baru 2014... Heheheh~~~ 2014 ada pelik sikit sebab saya tak buat azam. Actually ada azam, cuma tak nak ambik serius sebab takut tak menjadi dan angan-angan je... Tapi, memandangkan dah jadi secara spontan, nak bagitau lah apa sebenarnya azam tu... =)

Azam 2014 sebenarnya nak buat sesuatu untuk tambah duit poket. Tapi fikir punya fikir, masih tak dapat jugak apa yang nak dibuat... Hari tu, adik bosan kat rumah sebab dah stress belajar untuk final exam. Jadi dia nak buat kek untuk makan-makan. Masa buat kek tu, saya terfikir jugak, kalau kek tu menjadi apa salahnya di promote dan buat jualan dalam FB... Akhirnya, saya sendiri setuju dengan idea saya sendiri... Hihihih~~~ Dari awal persediaan dah prepare ambik gambar cantik-cantik untuk standby edit kalau kek tu menjadi... DANNNNN~~~ Memang menjadi dan kek tu sangat sedap... Hihihi~~~

JADI??? Teruskan plan asal, edit gambar dan post dalam FB... Alhamdulillah dapat sambutan dan terus dapat banyak tempahan untuk jualan pertama... InsyaAllah kalau menjadi, lepas ni kami nak buat kek lain pulak dan buat jualan bermusim... InsyaAllah... Rezeki tu Allah dah bagi. Tinggal kita je yang perlu usahakan sedikit untuk dapatkannya... 

Nak tengok Promosi pertama???


Semoga usaha kali ni berhasil... =) Amin....
YanE's adalah gabungan nama saya dan adik. Yatie n Ezziey... (^_^)

Take Care people... =D

Thursday, January 2, 2014

Areej Tak Pergi Sekolah??

Assalamualaikum... :)) Hari ni hari pertama budak-budak datang ke sekolah. Mesti meriahkan? Lebih-lebih lagi yang tadika, darjah 1 dan tingkatan 1. Semangat diorang masih berkobar-kobar lagi dan diharapkan semangat tu dikekalkan sampai tamat persekolah korang, ok!!!

Areej tak pergi sekolah? Pergiii... Sapa kata Areej tak sekolah? Tapi sekolah Areej bukak 15 Januari 2014 nanti. Lambat sikit dari pelajar lain. Hehe... Nanti Areej sekolah kat sekolah Baby Sitter. Sama jugak, sebab nanti Areej kena bangun awal dan gerak awal pagi ke sekolah dia tu. Hehe...
Kalau nk diikutkan hati, tak nak hantar Areej untuk dijaga org lain. Sebab cara kita dan mereka jaga tak sama. Tapi apa boleh buat, kenalah tunggu saya jadi suri rumah dulu barulah dapat jaga Areej setiap hari... Huhu... Kesian Areej...

Areej pun ada uniform ke sekolah. Nak tengok? Hehe... Uniform Areej nanti selimut comel tu je. Areej tak boleh jauh dari selimut comelnya... (^_^)

Ok lah... Buat adik-adik yang dah masuk sekolah, belajarlah rajin-rajin dan jadi pelajar yang baik. Janganlah menyusahkan guru, ibu bapa dan STAF-STAF sekolah. Hehe... **merujuk kepada saya sendiri**



Take care... SELAMAT TAHUN BARU 2014... :))

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~