Monday, August 18, 2014

2nd Honeymoon... Part 2, Tanah Tinggi

Assalamualaikum... Cerita bahagian 1 dah berakhir, dan boleh >>KLIK DISINI<< kalau nak baca link cerita bahagian 1... Bahagian 2 cerita kami dah sampai kat Cameron... Di Cameron kami tinggal di Hotel De' La Ferns... Saya tak sempat nk ambil gambar hotel, sebab sibuk bergambar sendiri je... Hihi... Tapi suasana malam, memang exactly mcm gambar En.Google ni... TQ encik google sebab ada simpan gambar cantik ni.. hihi~~ =)


Macam mana perjalanan? tak payah nak cakap... Totally teruk dan Night mareeeee~~~ Perjalanan 4 jam, saya diarrhea teruk dari KL dan rasa nak pengsan dan tak bernyawa... Nasib ada Suami yang urut dengan minyak angin sepanjang perjalanan... Nak duduk pun dah tak larat, rasa nak baring je atas lantai dalam bas... (-_-)

TAPIII... Bila dah sampai... Sejuknyaaaaa.... Rasa macam dah sembuh je... Ada la sakit sikit-sikit, tapi tak lah seteruk dalam perjalanan... Mabuk bas kot... Entah... Masa tu tetiba fikir ADAKAH SAYA PREGNANT? Hahahaha... =P


Sampai kat bilik, posing-posing dulu.. Bergambar dengan view menarik di balkoni bilik... Indah sungguh ciptaan Allah... Matahari memancar, tapi suasana berkabus dan sejuk, memang lain dari tempat kelahiran... Alhamdulillah dapat merasa suasana kat sini... dan... Nasib baik tak bawa Areej, kalau Areej ikut memang parah sebab Areej tak tahan sejuk. Kesian pulak kat Areej nanti...

Rehat sekejab di bilik, lepas tu kami terus naik teksi untuk ke Pekan Tanah Rata. Bila dah keluar jalan-jalan, saya tiba-tiba demam. Betul-betul demam dan badan saya panas. Saya pun tak faham kenapa boleh jadi macam ni? Mungkin sebab temperature shock... Apa-apa pun, saya kena makan dulu sebab perut dah kosong akibat muntah sepanjang perjalanan naik ke sini... Lepas makan sikit, Suami hantar saya pergi ke Pusat Refleksologi untuk urut seluruh badan. Mana tau badan dah masuk angin sebab perut kosong, sebab tu sampai terdemam-demam... Saya betul-betul dah tak bermaya...biasanya kalau sakit, saya kuat melawan. Tapi bila dah depan suami, jadi manja mengada-ngada pulak. Menangis youuu~~~ Hihihi~~~ Mestilah, nk buat macam mana kalau dah pening kepala dan berat macam ada beban berpuluh kilo diatas kepala.. (-_-)

Muka buruk demam dan tak bermaya... =(
Mak cik yang urut tu berbangsa Cina, orang local kita jugak. Cuma bukan berasal dari cameron... Urutan mak cik tu memang selesa dan hilang segala penyakit saya. Kepala dan badan terasa ringan selepas buat urutan seluruh badan... Sementara tunggu saya 1 jam, suami pun join sekali buat urutan kaki... Jeles pulak sebab saya pun nak urut kaki, kaki saya kepenatan... hihihi~~ Alhamdulillah selepas je keluar dari pusa urutan tu, saya sembuh 100%... Cuma Diarrhea je kekal... =)

Mak cik tu cuma pesan, lepas urut jangan mandi... Tapi dia tak pesan pun jangan makan itu ini atau pun berehat... Apa lagi, bila dah rasa sihat, kami terus berjalan-jalan dan makan macam-macam... (^_^) Padahhh nyaaa... Diarrhea saya jadi semakin teruk... =(


Bila diarrhea jadi makin teruk, saya tak boleh nak buat apa... Selesai makan malam dan jalan-jalan, kami terus naik teksi dan balik ke Hotel... Mandi dan tidur... Huhuhu~~~ Kena tidur awal, sebab esoknya ikut trip melawat sekitar Cameron... =) Best... Tak sabar... (^_^)

Dipagi hari... Sejukkkk sangat.... Buka je pintu balkoni, saya dah bersin tak henti-henti.... (^_-) Rasa lucu pulak... Macam budak-budak... =) Sebelum keluar jejalan... Breakfast dulu... Saya ni sakit, tapi tak macam orang sakit... Aktif sihat je makan macam biasa. Tapi padahal dalam perut tu berbunyi2 menggelegak sebab sakit dan nak terkeluar...  Rahsia nampak sihat?? Happy bersama suami... =P

Sejukkkkkkk.... =)
Sarapan dulu... perut dah kosong sebab asyik ketandas sepanjang malam... =)
Trip kami hari ni seperti pelancong lain... Ni memang trip pakej yang disediakan... 
RM25 je sorang...  (^_^)
TAMAN RAMA-RAMA, 
LADANG MADU LEBAH,
LADANG TEH,
LADANG BUNGA ROS,
LADANG STRAWBERRY,
SQUARE MARKET,
dan... 
KUIL BUDDHA...

Gambar sepanjang perjalanan dan lawatan tu saya compress jadi macam ni yaaa... =) Perasaan sepanjang jalan-jalan, biarlah gambar yang berbicara... (^_^) Perasaan gembira bersama suami, rasanya semua orang faham... =)

Ladang Bunga ros... =)
Ladang Teh Boh... =)
Taman Rama-rama... =)
Ladang Strawberry... =)
Ladang Madu Lebah... =)
Cameron Highland memang best... Tapi...untuk pergi kali ke 2 adalah TIDAK.... Bukan disebab tempatnya tak menarik, tapi disebabkan perjalanan untuk naik ke sana.. Huhu~~ tak ada cara lain selain jalan darat melalui tepi gunung dan berpusing-pusing.. Ohh tidakkk~~~ (-_-) Kalaulah naik ke Cameron ada kereta kabel macam ke Genting kan best... memang saya akan datang berkali-kali... =)

Selepas 2 tahun berkahwin, buat pertama kalinya jugak saya terima Jambangan Bunga dari Suami... Suami saya ni sweet, tapi tak pernah bagi sejambak bunga... Kenapa ye?? Mahal kot... Hahaha... =P Apapun, itulah suami saya... Saya happy dapat bunga tu dan bawa pulang sampai kuching. nasib baik polis lapangan terbang lepaskan saya bawa bunga tu balik... (^_^) TQ sayang..


Selain daripada trip tu, of course kami ada jalan-jalan sendiri... Kat cameron ni, kalau nak kemana-mana semua gunakan teksi... Cas Rm10 setiap perjalanan.. Jadi, duit untuk tambang teksi yang banyak kena disediakan kalau nak puas berjalan ok... =) Kami ni tak ada kerja lain... Makannnn je lah... Mana-mana pergi memang singgah untuk makan... Menikmati rasa makanan ditempat orang... Sebab tu sampai pulang ke Kuching pun Diarrhea saya ni tak sembuh... Huhuhu... Kalau nak dilayan haloba sakit ni, memang tak enjoy jadinya... Jadi kenalah lawan sikit barulah boleh enjoy holiday... (^_^)


Take Care People... =)

2nd Honeymoon... Part 1, Cara Buat Kenangan...

Assalamualaikum... Selamat hari isnin... Hari ni saya masih lagi menulis sebab ada kelapangan... Entry ni masih tentang diri sendiri, jadi disarankan tak perlu baca...sebab risau ada yang muntah kaler hijau... Hiihihi~~~ Seperti yang saya katakan minggu lepas, saya ulangi lagi... Saya nak tulis sebab nak abadikan kenangan sendiri kat sini... Kalau lupa di ingatan, sekurang-kurangnya di blog masih tersimpan kenangan 2014 saya... 

Kesian Areej tak ikut... =( Next time ye sayanag...
Honeymoon kedua 7-10 Ogos 2014 lepas, saya dan Suami meluangkan masa pergi ke KL dan Cameron Highland. DEKAT JEeeee~~~ Bukannya ke PARISSss atau BALIiii.... Kalau duit dah berkepuk-kepuk, berkilo-kilo dalam poket nanti baru boleh pergi jauh sikit kott... (^_^)v
Tapi sebelum ke Cameron, Kami transit di KL sehari untuk shopping kain baju raya 2015... Hihihi~~~ Di KL, kalau kita setakat shopping dan jalan-jalan biasa je, memang takde kenangan... TAHU MACAM MANA NAK BUAT KENANGAN DI TEMPAT YANG BIASA DIPERGI?? Ni cara bodoh yang saya dan suami buat... Best jugak... Hihihi~~~ Cerita di bahagikan kepada 2 part, sebab ada 2 lokasi... =)

~~~HONEYMOON PART 1~~~

Di KL... Saya dan suami hidup dengan WAZE... Biasa lah bila org luar ni, macam-macam je GPS yang akan keluar. tapi saya lebih senang dengan waze sebab dah biasa pakai. Kami sampai di KL dalam Jam 9 pagi, sampai kat hotel masih tak boleh nak check-in. Jadi kami tinggalkan beg di hotel dan jalan-jalan beli barang keperluan lain... Apa lagi?? Jakel dan Jalan TAR sampai ke tengah hari dan Check-in jam 1 petang. Siap je check in terus bermula misi saya dan suami...

Mission... Pergi ke KLCC... (^_^) Mula-mula, on waze dan cari lokasi... Lepas tu, pandang kat langit, nampak tak menara KLCC? Hihihi~~~ Teksi?? Tak Nak!!

Guna waze cari tempat... =)
Jadi bermulalah perjalanan kami... BERJALAN KAKI DARI JALAN TAR menuju ke KLCC... 2.5km... Jauh?? Agak jauh untuk berjalan kaki... Dalam waze tulis 1.5km je sebab kami dah jalan lebih 1km baru ambil screenshot... Kalau tengok waze macam dekat je... Sebab tulah kami confident nak buat. Tapi kami takdelah ikut 100% waze tu. Kami jalan merentas blok bangunan, jalan lurus je menuju ke arah menara KLCC... Sambil jalan, sambil rujuk kat waze dan tengok menara tu semakin dekat, semakin dekat dan dekat...... Hihi...

Nampak menara semakin dekat kan? =)
Bila bersama suami, semua perkara kita seronok buat. Semangat tu lain, sebab kita yakin dia ada bersama. Sebab tu penat berjalan dah tak terasa. Kalau nak diikutkan hati, rasa kaki nk dah nak patah kot. Tapi disebabkan seronok, semuanya hilang... Gembira je yang ada..... (^_^) Berapa lama perjalanan, saya tak pasti. Saya tak nak tengok jam, sebab nanti terasa lama dan penat kalau mengira masa... Jadi teruskan berjalan dan berjalan... Alhamdulillah, akhirnya KLCC dah didepan mata. Penat...tak payah cakap... =)

Ni bukan aktiviti SAKAI yee... Ni sekadar nak berseronok... Yela, kalau tengok omputeh jalan-jalan, diorang pun jalan kaki pergi mana-mana kan? Tak salah kalau kita nak merasa apa yang diorang buat... Ni cara saya dan suami buat kenangan, ada jugak cerita bulan madu untuk kami simpan bersama.. (^_^)

Rehat kat Starbucks
Dah sampai ke KLCC, bukannya KLCC yang dicari... AQUARIA sebenarnya... Tapi memandangkan Aquaria tu terletak kat KLCC, jadi kena cari KLCC dulu... Sebelum teruskan ke Aquaria, berhenti sekejab rehatkan kaki di Starbucks... TIRAMISU CHOCOLATE CHIP FRAPPIUCINO... Benda tulah yang buatkan saya Diarrhea selama 4 hari dah musnahkan seluruh perjalanan saya... Huhuhu~~


Aquaria... Ikan memang besarrr... tapi tak terkejut sebab dah biasa tengok ikan besar... Hihihi~~~ Yela...kan dah biasa ikut bapak g memancing dan tengok hasil tangkapan... Hasil tangkapan pancing lagi besar dari ikan Aquaria kott... (^_^) Cuma terpegun bila tengok ikan Exotic dan tak pernah jumpa je... Bila jalan-jalan macam ni dengan suami, rasa macam zaman bercinta pulak... Chewaaaahhhh!!! Hahahhaa... Memalukan... Tapi tu la hakikat, kalau tak bila lagi nak berdua. Masa ni jalan berdua, next time mungkin akan bawa Areej pulak... =) Dalam Aquaria dekat nak 2 jam, sebab memang jalan perlahan dan bermain dalam tu...

Lepas Aquaria, jalan-jalan kat dalam KLCC. Masa tu berfikir sama ada nak balik jalan kaki ke guna LRT... Adik dah whatsapp peta LRT untuk memudahkan perjalanan kami. Jadi, memandangkan dah betul-betul penat, guna LRT je lah, lebih cepat nak sampai dan berehat... =) Peta LRT? Nah kalau tak pernah tengok... Saya pun baru tengok peta ni... =P

Peta LRT
LRT yg kami naik jam 6.30 petang... Memang syokkkk!!! Hari jumaat, naik masa penumpang lain pulang kerja... Ikut la sekali dan berhimpit dengan penumpang balik dari kerja yeee.... Huhuhu~~~ Bau? Tak payah cakap, paham-paham je lah... (^_o)
Sampai hotel... terus TIDO sebab kepenatan tahap cipan... Esok 7 pagi gerak ke Cameron pulak... Yippie... =)

END OF PART 1...
Take Care People... =)

Friday, August 15, 2014

Syawal 2014 Kami Bertiga Sekeluarga

Assalamualaikum.... Hari ni, hari kedua sy mengisi blog.. Berakhir dah entry sepanjang Ramadhan, bergerak pulak ke bulan Syawal... Hari Raya tahun ni dah sambut bertiga... Seronok rupanya bila berhari raya bersama anak dan suami... Paling best part baju raya sepasang, dalam gambar pun nampak menarik sebab semua sedondon... (^_^)



Ada 2 warna je gambar family yang dapat ambil bersama, Areej ada satu lagi baju melayu merah yang kami ada sepasang. Tapi budak kecik ni payah nak diambil gambar.. Hihi~~~ Orang kata berhari raya dengan budak kecik ni payah, tapi Alhamdulillah berhari raya bersama Areej tak susah pun. Areej tak banyak ragam di rumah saudara. Kalau penat dia tidur, kalau bangun dia akan bermain dan makan bersama. Alhamdulillah Areej good boy. Saya boleh driving dan bawa Areej sendirian apabila berjalan ziarah tanpa suami, sebab suami dah masuk kerja pada raya ke-4... Nanti kalau dah ada adik, jaga perangai baik macam ni je ye sayang... =)

Baju Raya Areej... macam-macam versi ada... Hihi... =)
Saya driving bawa Areej dalam baby bag, sebab suami dah masuk kerja
Alhamdulillah... Pada hari raya ke-4 rumah kami buat makan-makan dan rumah terbuka... Sebenarnya kami tak pernah buat rumah terbuka dari kecik... Mungkin ada, tapi tu pun rasa nya dah lebih 10 tahun yang lepas... Yela...kami bukan dari keluarga senang, mak bapak tak mampu nak buat masak-masak untuk tetamu.. Tapi sekarang dah ada anak-anak, rezeki lebih kami buatlah rumah terbuka sebagai cara untuk bersedekah... Mak dan bapak pun tentu gembira bila tengok adik-beradik dia beramai-ramai datang melawat, sebab kalau bukan hari raya, bila lagi makcik pakcik nak datang berkumpul...


Memandangkan kami tak pernah buat makan-makan, jadi tak terfikirlah akan mendapat sambutan dan ramai saudara yang datang. Kami sekeluarga seronok walaupun penat... tak penat mana pun, sebab takde cerita cuci-mencuci. Kami guna pinggan dan cawan pakai buang je. Supaya takde yang penat di dapur. Hidangkan pun terus guna kawah supaya tak perlu nak refill berkali-kali... Hihihi~~~

Dihidangkan dalam kuantiti yang besar supaya tak jenuh nak refill... =)
Memandangkan dah hari raya ke-4... Saya sendiri pun dah tak larat nak makan kari dan rendang, jadi kami buat menu biasa dan semua orang masih boleh makan... Menu utama adalah Mi Sup.... Mak dan kakak masakkan sekawah besar Sup Daging (10kg) dan dihidangkan bersama mi kuning, mi kue tiaw dan bihun.. Menu lain ada jugak macaroni cheese, ayam claypot, ayam kacang ma... Dan sasaran utama tetamu dirumah penjual kek adalah KEK... hihihi~~~ Tapi memandangkan tak larat nak buat, saya cuma sediakan Kek Coklat, Red Velvet dan Lapis india... Semua saiz 12x12inci... Semua kek licin bersama makanan lain... Alhamdulillah... =)

Semua kek licin... Besar tau saiz 12x12... Alhamdulillah semua suka... =)
Rasanya, kami buat perancangan yang baik... Sebelum, sewaktu dan selepas tetamu hadir, kami takde kepenatan. Penat pun cuma disebabkan melayan tetamu yang datang bertandang dari tengah hari sampai ke malam... Selebihnya semua enjoy sebab takde jenuh nak cuci itu ini... Cawan, pinggan, sudu semua pakai buang dan sediakan plastik hitam besar di semua sudut tempat. Jadi lepas makan terus buang dan tak perlu nak kemas-kemas... Cuma luangkan masa untuk melayan tetamu hadir... Sistematik kan? hihihi... Sistematik la sangat... =P

Hari raya ke-enam kalau tak silap... Kami sekeluarga menyambut Birthday Ogos... Bapak (1 Ogos), Mak (12 Ogos) dan Abang Sulung (4 Ogos)... Kami ni semua benda nak instant sampai birthday pun instant. Yelaaa...tak nak penat nak? Semua nak makan kan? Bila nak cuci nanti semua mengelak pulak... Terutamanya saya... Hihihihi~~~ Jadi, kami beli kek dan order pizza.. Simple kan? (^_^)

Nampak tak Kek Secret Resipi tu? cantik semacamkan? Takde jual kan? Itulah kerja anak yang kreatif. Buat kek untuk customer nak, tapi bila part sendiri, cepat je pergi beli... Pastu Deco cucuk pokok kelapa sikit, SIAPPPP.... Hehe... =)

Walau apa pun... Hari raya tetap seronok walau berapa pun umur kita... Yang penting satu keluarga boleh berkumpul dan bersama... Tahun ni abang sekeluarga yang tinggal di Miri tak datang, sebab kakak ipar saya dah terberanak masa hari raya... =) InsyaAllah tahun depan semua ada bersama... =)

Sekarang masih dibulan Syawal... Jadi tak terlambat saya nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri... Maaf Zahir dan Batin... (^_^)v

Take Care People... =)

Thursday, August 14, 2014

2nd Anniversary... Bulan Ramadhan...

Assalamualaikum... Entry ni masih didalam bulan Ramadhan... Bezanya, ni cuma tentang KAMI... Jangan baca kalau ada yang akan rasa meluat... Seperti kata saya tadi,  saya nak tulis sebab nak abadikan kenangan sendiri kat sini.. Kalau lupa di ingatan, sekurang-kurangnya di blog masih tersimpan kenangan 2014 saya... 

19 Julai 2014... Alhamdulillah ulang tahun kali ni disambut bertiga...bersama Areej kami yang comel... Genap sudah 3 tahun kami berkawan dan 2 tahun kami hidup sebagai suami isteri... 
19 Julai 2011 kami dipertemukan... 19 Julai 2012 kami disatukan... dan... kini 19 Julai 2014... Syukur... =)

Entry tentang Anniversary yang Pertama... >>>KLIK DISINI<<<


Kali ni bertiga, mungkin nanti akan berempat... InsyaAllah... =)

Sepanjang 2 tahun, bohong kalau saya katakan setiap hari BAHAGIA... Dah tentu ada terselit salah faham, tidak puas hati, marah atau geram... Tapi...itulah lumrah berkeluarga...sedangkan lidah lagi tergigit... Semua yang berlaku kadang-kadang buatkan saya terfikir, apa yang saya buat ni? kenapa macam ni? kenapa dengan saya? mengapa saya buat begini? mengapa perangai saya macam ni?
Yela perempuan...mungkin tak semua, tapi saya tergolong dalam kategori wanita biasa... Wanita yang suka membebel, marah, geram, kasar dan kadang-kadang diluar batasan.... Tapi saya beruntung, sebab memiliki suami yang SANGATTTTT penyabar dan boleh bersabar dengan saya walaupun kadang-kadang dia pun tahan marah dengan sikap saya... Jujur saya katakan, saya pemarah dan kasar dan saya selalu stress bila kepenatan... Huhuhu~~~

80% tentang anak dan penjagaan, jujur saya katakan suami yang buat... SYUKURRR lagi sekali sebab dapat suami yang langsung tak berkira tentang anak... Kadang-kadang, seminggu saya tak pernah basuh Areej buang air besar, sebab suami dah selesaikan semua... Saya buat kadang-kadang je, tu pun disebabkan suami tengah basuh kereta, takde dirumah atau tengah makan...

Kalau nak kata saya terlebih puji suami, biarlah, sebab itulah hakikat... Tak semua wanita bertuah dapat duduk ditempat saya... Cuma...saya kena belajar ubah perangai... Kalau saya tak buang sikap panas baran yang ada sekarang, tak mustahil satu hari nanti suami pun akan lari... Kadang-kadang masa bad mood, ada jugak terfikir tentang perangai bodoh yang saya buat... Kadang-kadang buat perangai tak guna akal...dan selalu pentingkan diri sendiri... Huhu...

Love you so much...
Berbalik kepada cerita ulang tahun perkahwinan... Kalau tahun lepas, saya yang buat surprise >>KLIK DISINI<<... Tapi tahun ni Suami pulak yang buat dan saya betul-betul surprise dan suka... (^_^) Suami buat surprise dan ajak berbuka puasa di RUMAH SANTAI... Walaupun tempat tu di lokasi biasa, tapi saya tak pernah pun jejak kaki makan kat situ... Tempatnya Unik dan betul-betul santai... Nak terangkan pun saya tak tau... Hihihi~~~ Suami tempah hidangan laut, bezanya adalah cara masak... Menu yang saya suka kat sini Exotic Lamb dan Sotong Cili kering... Mungkin next time saya nak makan kat sini lagi dan buat aktiviti sampingan kat situ... Dapat buat aktiviti sampingan sebab kat tempat kita duduk makan tu ada waterfall, kolam renang dan kolam fish massage. Hari tu datang tak sempat nak buat apa-apa, kami sibuk nak berbuka puasa dan balik awal. Lain kali bolehlah datang awal sikit dan menikmati suasana pulak. =)

Isteri sendiri buat kek, tapi kami makan kek beli... Hihihi~~~ TQ sayang...

Kalau nak tahu suasana macam mana, boleh pergi ke Rumah Santai, lokasinya di kawasan perumahan sebelum GIANT Tabuan... =)

Cerita Sepanjang Ramadhan 2014

Assalamualaikum... Sepanjang bulan Ramadhan memang takde update apa-apa cerita pun. Kalau nak update satu persatu, jenuh jugak nak taip. Jadi, saya padatkan semua perkara dalam satu ye... Tak perlu dibaca pun, saya nak tulis sebab nak abadikan kenangan sendiri kat sini.. Kalau lupa di ingatan, sekurang-kurangnya di blog masih tersimpan kenangan Ramadhan 2014 saya... (^_^)

Salah satu cerita saya nak share adalah perkara yang YanE's buat pada pertengahan Ramadhan... Tujuan utama nk buat sedekah bubur masa tu bukanlah sebab nak menunjuk-nunjuk. Tapi, Allah dah bagi rezeki lebih dan jalan rezeki kat kami untuk pandai buat kek, tak salah kalau kami nak kongsi rezeki dan kegembiraan tu bersama orang lain... Kalau nak sedekah, tak perlu banyak, sikit pun dah cukup yang penting hati tu ikhlas nak buat dan orang yang menerima pun gembira dengan apa yang mereka dapat...
Mak tolong kami buat sekawah besar bubur lambuk ayam... Air tangan emak, tentulah sedap dan saya bukan nak puji sebab bubur tu emak saya buat, tapi sebab memang betul-betul sedap. Masa nak sedekah pun kami berpuas hati sebab kami pasti yang makan tu pasti akan gembira.... Seronok sangat-sangat, sebab ni pertama kali kami buat sedekah macam ni...
Sebenarnya, niat saya dan adik adalah nak sedekahkan sebiji Kek ke surau pada setiap malam sepanjang Ramadhan... Tapi... Niat tu tak kesampaian sebab kami terlalu sibuk dengan perkara lain. Jadi, untuk meneruskan niat bersedekah tu, kami tukarkan kepada bubur. Yang penting, niat kami nak buat sedekah tu terlaksana dan takde lagi hutang niat... Alhamdulillah... =)


Cerita lain pulak... Ada satu pengalaman yang seronok berbuka puasa bersama keluarga di tengah padang Merdeka, Kuching. Aktiviti tu diadakan oleh salah satu kumpulan fotografi, nama dia saya tak ingat. Kami sekeluarga pantang tengok iklan aktiviti macam ni, dah pasti akan join sama. Kalau tak sekarang, bila lagi kita nak merasa masa berkualiti bersama? Kadang-kadang semua ada hal masing-masing dan susah nak berkumpul sekeluarga. Jadi bila adakan aktiviti macam ni, sekurang-kurangnya semua akan lapangkan masa seketika untuk duduk selantai.... Makanan yang dibawa pun simple je, yang penting semua seronok... =)


Selain tu, pada bulan Ramadhan ni buat pertama kalinya kami buka tempahan kek untuk Hari Raya.. Memandangkan pertama kali, kami tak berani nak ambil risiko buat banyak kek... Saya bukak dalam 150-200biji kek je. Tapiiii...tu pun dah parah sebab silap kami tak pandai mengatur masa. Saya tak ambil cuti untuk siapkan tempahan awal... Bayangkan kami cuma ambil 3 hari untuk siapkan 200 tempahan... Boleh bayangkan tak macam mana rasanya? Saya dan adik tak tidur sampai 3 hari...dan delivery sampai tengah malam... Huhuhu~~~
Kalau nak kata bodoh pun tak kisah... Ni lah namanya proses nak belajar.... YAAA~~~ Kami masih lagi belajar. Banyak perkara yang kami kena belajar sebab kami baru je nak mulakan semua ni. Alhamdulillah, sewaktu ziarah Hari Raya banyak saudara bertanya dan bagi tunjuk ajar macam mana nak buat semua ni... InsyaAllah tahun lain kami lebih sistematik... =)

MUNGKIN.... 
-NO DELIVERY
-50% DEPOSIT
-PREMIUM KEK (>>RM70)
-NO COMPLICATED CAKE (Kek bertopping)

InsyaAllah... Semua tu akan difikirkan untuk jangka masa panjang...


Doakan apa yang kami buat sekarang akan berpanjangan dan dimurahkan lagi rezeki... Amin... =)

Iklan budak kecik... =)


Take Care People... =)

Update 1st... Perkembangan Si Tomey Areej...

Assalamualaikum... Update pertama tentang Areej, hari ni umur dia dah 9 bulan 3 minggu... Itulah buah hati Ayah dan Ibu... Penenang jiwa walaupun kadang-kadang ada jugak perangai yang menyakitkan hati sebab suka kacau Ibu dia buat kerja... Hihi~~


Apa perkembangan Areej? Op kos lah ibu dia nak puji dia semakin cerdik... Kalau bukan Ibu sendiri nak puji, siapa lagi? Tak perlulah nk tunggu orang lain puji kan? (^_^)

Perkembangan pertama : 

## Gigi pertama areej tumbuh pada Hari Ibu 2014. Sekarang ni dia dah ada 10 batang, 4 atas dan 6 bawah... Ada yang kata perkembangan Areej cepat sebab gigi Areej cepat tumbuh... Alhamdulillah... =)


Perkembangan kedua :

## Areej dah nak pandai berjalan... Pertama kali dia balikkan tubuh pada 21 April 2014, masa tu umur dia genap 6 bulan... Tak lama lagi Areej akan berjalan sebab Areej dah boleh berdiri perlahan-lahan, cuma lutut dia je bergetar takut bila dilepaskan... (^_^) Bila dah nak pandai berdiri ni, makin payah nak kontrol, lebih-lebih lagi bila tengok makanan.

Malam tadi, Ayah dia makan jagung duduk sebelah Areej. Ingatkan nk kopek kecil-kecil untuk suapkan. Tapi Areej dah tak boleh nak tunggu, dia berdiri dan terus gigit je jagung tu, padahal masa tu ayah dia tengah makan... Bila dia buat keletah macam ni, seronok je tengok... =) Comel kan? hihi..


Perkembangan lain :

## Perkembangan lain-lain tu, semua benda Areej nak buat. Seronok tengok anak sendiri membesar depan mata. Bukti cinta Ayah dan Ibu Areej la ni kan? lahirlah Areej yang comel... Wajah Areej ni lebih kepada saya rasanya. Saya suka bandingkan gambar saya masa kecik dengan Areej sekarang. Memang sepasang...tapi Areej ni ibu versi lelaki... (^_^)

Cuba tengok gambar kat bawah, kiri tu ibu dan kanan tu Areej... Sikit je yang sama, Areej lebih comel... (^_^)


Kalau nak cerita pasal Areej dari A-Z sampai bila-bila pun tak habis... Rasanya, setakat ni je dulu... Nanti buat lagi cerita tentang Areej... Lepas ni nak update cerita lain pulak tentang perkembangan diri sendiri pulak... =)

2014...Paling jarang nak update BLOG...

Assalamualaikum... Tahun ni rasanya dapat dikira berapa kali je saya ada update blog. Sibuk? Agaklah... Huhu... Kalau tak update terus, sayang pulak sebab blog ni dah lama buat.. Hari ni saya ada kelapangan, jadi saya nak update satu persatu cerita yerrr... Kalau keluar update melambak-lambak, janganlah marah dan bising pulak. Ignore je auto update tu, sebab hari ni memang saya nak tulis lebih sikit. Yelaaa...dah berbulan tak tulis apa-apa dan semua cerita hanya terpendam dalam folder Picture kat telefon...

Ok...Close update kat sini... nak mulakan yang lain pulak... =)

Iklan gardenia sekejab oleh Si tomey Areej... (^_^)v



Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~