Wednesday, October 29, 2014

Rezeki Sempit... Belek semula...

Assalamualaikum... 2 3 hari ni selalu terfikir dan tergerak hati nak menulis... Perkara ni biasa yang semua orang dah tahu.. Pernah tak kadang-kadang terasa rezeki selalu sempit dan tak cukup walaupun dah terima gaji?? Kalaulah benda macam tu berlaku kat kita, cuba kita belek-belek semula apa silap yang kita dah buat... Sebab, duit yang berkepuk-kepuk pun, kalau tak berkat, memang tak akan pernah cukup...

Salah satu puncanya... Hutang dan kedekut... Kat siapa yang ada kita berhutang tapi tak bayar?? Kalau duit masuk pernah tak kita nak berkongsi sesama kita atau keluarga?? Selain tu... Ikhlas ke tidak dalam buat kerja?? Masa kerja, buat kerja ke melencong?? Fikir balik dan renung-renungkan...
(**Diam 3 saat dan fikir dulu)


Kadang-kadang, saya sendiri mengalami perkara macam tu jugak... Ada duit, tapi kenapa tak cukup? Tetiba je kereta rosak, perlu itu, perlu ini... Padahal sebelum tu ok je... Masa itulah baru buat renungan balik...Apa silap aku ye??? Apaa?? TinGGGgggg!!! Memang ada... Huhuhu~~ Bila dah tau ada silap, harap-harap apa yang sangkut tu diselesaikan secepat mungkin... Supaya Allah lancarkan rezeki kita dan permudahkan semua urusan...

Kalau rezeki tu berkat, duit 10sen dalam poket pun takde masalah... Ada je jalan yang Dia bagi untuk mudahkan urusan kita seharian... Nak contoh??? Duluuuuu... Pernah hujung bulan saya betul-betul kering sampai takde duit nak makan tengah hari... Tup-tup tengah hari tu ada Cikgu bagi makanan kat semua staff sebab dia naik pangkat... Masa tu memang rasa syukur sangat-sangat. Ye la... kalau tak, memang jadi semut la ikat perut sampai ke petang baru makan di rumah... huhuhu~~~ Selain dari tu, memang ada banyak lagi miracle yang pernah berlaku bila dalam kesempitan... Setiap kali terjadi, saya akan fikir... "Ini ke Reward sebab rezeki aku berkat??" Kalau ini reward yang Allah bagi, Alhamdulillah... 

Menulis tengah hari macam ni sekadar nak buat renungan untuk diri sendiri dan beringat... Banyak lagi nak tulis, tapi otak ni beku kejab sebab tak boleh nak fikir bila perut lapar... (^_^) Sekarang masa makan tengah hari, jadi saya nak keluar makan... Asslamualaikum...

Take Care People... =)

Tuesday, October 28, 2014

1 Tahun ELDRINE AREEJ

Assalamualaikum... Sepi je blog sebab selalu sibuk dan takde masa nak update... Kali ni memang betul-betul super late post... Hari ni, nak simpan kenangan Sambutan Hari Lahir Areej 1 tahun yang saya buat pada 18 Oktober lepas... Tarikh sebenar Areej dilahirkan adalah pada 21 Oktober, tapi sambutan diawalkan sebab 21hb tu jatuh pada hari bekerja... Alhamdulillah semua berjalan lancar...


Sebagai ibu, keseronokkan tu dirasai apabila melihat anak membesar... Setiap perubahan Areej dirasai hari demi hari...dan rasa macam tak percaya Areej dah berumur 1 tahun... Rasa macam baru semalam dia dilahirkan... =) Setiap detik perkembangan Arrej dirakam melalui gambar dan saya susun satu persatu dijadikan kolaj... (^_^) Rajinkan ibu Areej... =)

Posting tentang KELAHIRAN ELDRINE AREEJ BIN ELDRINE ADDIN bolehlah klik >>DISINI<< kalau ada yang nak baca... =)


Ibu Ayah mana yang tak gembira kalau anak membesar sihat... InsyaAllah kalau ada rezeki boleh bagi adik kat Areej pulak... Kesian tengok Areej bermain sorang takde teman...


Alhamdulillah... Majlis Areej dibuat sederhana je... Yang penting tetamu yang datang berpuas hati menjamu selera dan memang niat saya untuk "TAKE AWAY DIBENARKAN" dan saya siap sediakan plastik dan bekas makanan untuk bungkus apa sahaja makanan, terutamanya KEK... =)


Menu yang dijamukan untuk tetamu semuanya unlimited dan Alhamdulillah semua berpuas hati makan dan siap bungkus layan diri untuk dibawakan untuk orang rumah yang tak dapat hadir... Syukur....



1. Bihun Belacan : (Super Sedap sebab kakak saya original resipi Okayyyy...##mom##laksa##)
2. Western : (Sheperd Pie, Baked Macaroni Cheese, Beef Sosej, Tampura Nugget, etc)
3. Cakes : (Death Chocolate, Choc Cheese Cake, Japanese Cheese Cake, Strawberry angel Cake, Almond Carrot Cake, Apple Raisin Cake, Red Velvet Cake)
4. Dessert : (Puding Caramel, Cheese Tart, Egg Tart, Marshmallow dip Chocolate, Apam Polkadot, Chocolate Cupcake, Red Velvet Cupcake, Blondies, Kueh Seri Muka,
 Popia goreng)


Saya buat banyak-banyak sebab dah niat nak sedekah dan kongsi rezeki apa yang ada... Nanti InsyaAllah nak buat lagi untuk open house raya 2015... Bila kita buat tetamu happy, InsyaAllah berkat apa yang kita buat... Sambil-sambil makan tu, kami bermain permainan yang fames dizaman kanak-kanak... "MAIN POK"... Tak tau la pulak budak moden dan budak bandar sekarang tahu ke tak apa menatang yang MAIN POK tu... ala-ala judi kecik, tapi yang ni hanya untuk berseronok je dan takde main duit pun... =)


Semua tetamu yang datang dapat doorgift dari Areej... Tapi ada jugak 2 3 orang yang saya tertinggal dan terlupa nak bagi... Mohon maaf ye... =( Kalau nak tempah, boleh pergi ke FB kak Maira Zura... Gerenti berpuas hati sebab kerja tangan kak Zura ni halus dan ikut apa yang kita nak... =)


Apa pun... Saya nak ucapkan terima kasih buat semua yang hadir, terharu jugak sebab korang sudi datang walaupun ada yang baru je turun flight dan turun dari bas, penat-penat pun tetap nak datang... Kalau ada adik beradik yang berkira sangat nak datang tu padahal takde halangan pun, serius saya kecik hati... Tapi apa boleh buat, suka hati engkau lah... Asal ko bahagia... Bukan sekali ni, tapi dan berkali-kali... Simpan dalam hati je... Huhuhu~~~ (-_-) Mode bersedih kejab... =( Yang ikhlas sedih tak boleh datang, takpe lah nanti bole datang open house raya 2015... Saya buat kek banyak-banyak yee... =) Hihihi~~~

Lagi satu, ibu Areej tak perlu nak beli mainan untuk Areej untuk masa beberapa bulan ni sebab stok mainan Areej dah cukup disebabkan hadiah-hadiah kalian... Terima Kasih lagi sekali... =)


Semoga hidup kita dilimpahi rahmat dan dimurahkan rezeki... Amin... =)

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~