Monday, December 28, 2015

Umrah... Holiday + Ibadah... (Mekah)

.......
.......
....... Sambungan dari Entry >>MADINAH<<<... =)

Kami tiba di Mekah 29 November 2015... Hari ke-5 perjalanan kami... Kami tiba tengah malam dengan perjalanan hampir 6jam menggunakan bas... dan terus selesaikan Umrah yang pertama...

Allahuakbar... Allahuakbar... Allahuakbar...

Tahun ke 3 memeluk Islam, engkau terpilih untuk datang ke rumah Allah... Terpilih dari berjuta manusia yang mengharap dan berdoa... Alhamdulillah...
Tak dapat digambarkan perasaan bila dapat datang lagi sekali, tapi kali ini bukan keseorangan... Penat lelah mengerjakan umrah dilakukan bersama-sama suami tersayang... Alhamdulillah...


Saya tak boleh nk gambarkan apa yang ada di dalam hati Addin pada masa ni... Wajah sedih... terharu... hiba... segalanya terpancar... Hanya Addin yang dapat fahami apa perbezaan Islam dan agama sebelumnya... Sebelum Islam, Addin bukanlah penganut Kristian yang biasa, saya mengenali Addin sebagai seorang yang agak alim.. Dia menghafal dan memahami Bible... Bekas pelajar "SMT Sejingkat 2004" mungkin lebih mengenali siapa Addin... President ISCF dan penceramah Kristian bebas (Penginjil) di sekolah-sekolah Sarawak... Untuk dia menerima Islam memang sangat payah dan saya sendiri hampir putus asa. Tapi bila Hidayah sampai padanya...Addin telah memahami Islam melebihi saya memahami Islam... Itulah yang saya bangga sangat kat Addin, suami saya... Bagi orang lain yang mengenali Addin sekarang, Addin mungkin cuma biasa-biasa... Tapi bukan saya... Saya yang kenal dia dari awal, jadi saya lebih faham... =)

Kosong dan sunyi je kat belakang... =)
Dari hari pertama kami tiba di Tanah Suci... Segala Urusan kami dipermudahkan... Alhamdulillah, sewaktu tiba di Mekah, keadaan masih sunyi...dan mudah untuk kami mendekati Kaabah... Kenapa? Sebab kami diantara visa terawal yang dapat masuk ke Tanah Suci selepas Musim Haji yang lalu..

Boleh bayangkan tak, mudah tu macam mana? Dengan mudahnya kami dapat mencium Hajarul Aswad... Addin dengan mudahnya dapat berdiri dan berdoa dimultazam... Kami dapat solat sunat betul-betul sisi kaabah dan boleh dilihat melalui gambar betapa lapangnya suasana ketika kami kesana... Sampai orang dalam gambar kat bawah tu dapat tersenyum riang sebab tiada asakan dan rempuhan manusia yang berasak-asak mendekati Kaabah pada masa tu... Dimana Addin? Lengan berbaju hitam bergelang tasbih itu... =) Syukur kunjungan pertama Addin, Allah permudahkan untuk dia... =)

Addin menghargai segala peluang yang ada... Entah bila lagi peluang akan diberikan...
Keadaan biasa macam mana???? Kalau dalam keadaan biasa, belum tentu kita berpeluang untuk mencium Hajarul Aswad atau Mendekati Kaabah... Melainkan dengan izin Allah... Sebab berjuta manusia dengan satu tujuan yang sama... Bayangkan!!!


Di tanah suci, saya berniqab... Sebab saya nak merasa keindahan menutup aurat dengan sempurna... Betul... Ketenangan ada di situ.. Kedamaian yang tak pernah saya rasai sebelum ni... Cuma saya masih belum bersedia untuk berniqab... Mungkin suatu hari nanti, siapa yang tahu... Kalau Allah perkenankan... InsyaAllah... =)
Saya jugak sempat merasa hujan di Mekah... Macam pelik padang pasir turunnya hujan... Tapi itu lah...lagi sekali... Kuasa Allah... =) Semoga nanti kami berpeluang lagi kesana, BERSAMA KELUARGA... Amin...

Umrah... Holiday + Ibadah... (Madinah)

Assalamualaikum... Dah hampir sebulan berlalu mngerjakan umrah, baru hari ni berkesempatan menulis tentangnya... Alhamdulillah...ni jemputan kedua yang saya dapat... Pertama sekali tahun 2006, saya menunaikan umrah "Seorang diri" tanpa keluarga ataupun saudara... Macam mana saya boleh datang sendiri? Itu semua kuasa Allah... Lagipun saya ni jenis yang berdikari, jadi tak risau untuk emak dan bapa lepaskan saya pergi seorang diri... =)

Perjalanan memang dah diketahui, sangat memenatkan... Hampir 14 jam barulah kami tiba di Lapangan Terbang Madinah... Kami pergi dengan menggunakan KOPETRO Travel & Tour Sdn. Bhd. 11 hari 9 malam dari 25 November hingga 5 Disember 2015 dan menggunakan penerbangan "Oman Air" dari Kuala Lumpur... Jadi perjalanan kami banyak transit, sebab kami satu-satunya pasangan dari SARAWAK... hihi...
Kuching (Bermalam kat KLIA) - KL - Oman (4hrs transit) - Madinah.... 



Walaupun sebelum pergi, agak banyak dugaan sebab Areej masuk hospital dan lain-lain hal, tapi Alhamdulillah kami dikuatkan semangat untuk meneruskan perjalanan... Perkara seterusnya dipermudahkan oleh Allah bila hambanya sabar dan tabah... Sewaktu bermalam di KLIA, kami tak merempat seperti pelarian, sebab tiba-tiba bos Addin bagi surprise dan hadiahkan bilik yang selesa untuk kami berehat di Tune Hotel KLIA... SYUKURRRR!!!!



25 November 2015... Saya datang kali ke dua bertemankan SUAMI.... Impian saya dari dulu lagi untuk bawa Addin datang ke SINI... Alhamdulillah Allah gerakkan hati saya dan Addin, dan permudahkan segala urusan kami untuk mengerjakan Umrah... Mungkin Umrah perkara biasa untuk kita yang sejak azali dilahirkan sebagai Islam... TAPI...bukan pada Addin... Addin adalah saudara baru, segalanya tentang Islam adalah baru untuk Addin... Ada satu perasaan Istimewa bila Addin dapat jejakkan kaki kat SINI... Hanya Allah yang dapat gambarkan perasaan tu... Allahuakbar... =)

Subuh pertama Addin di Madinah... 4.30pagi... 
Hari pertama kami sampai madinah...cuaca sangat sejuk... Sejuk yang boleh dirasa sampai ketulang... Angin bertiup dengan suhu persekitaran yang rendah... Damai sangat rasanya... Bila saya balik ke Malaysia, barulah saya tengok jadual kaji cuaca... Rupanya, pada hari kami tiba di Madinah (25 November) suhu menjunam turun hampir sama dengan suhu "Winter"... Sekitar 18-25°C ...Patutlah sejuk sangat, padahal masa tu penghujung "Autumn" dan sepatutnya cuaca masih panas... Alhamdulillah walaupun hanya sehari, sempat kami merasa suasana "winter" di Madinah walaupun kami datang bukan musim "winter"... Besar kuasa Allah tu kan?? "

Suhu turun pada hari kami tiba... menjunam 22°C
Masa 4 hari di Madinah dihabiskan untuk beribadah dan mengenalkan kepada Addin siapakan Rasulullah melalui tempat lawatan sekitar bumi Madinah... Alhamdulillah...




Azam 2016... It's all about Family!!!

Assalamualaikum... AZAM... Perkara yang wajib dibuat setiap tahun... SEBAB?? Sebab kita nak tetapkan apa matlamat hidup kita... Hidup tanpa matlamat seolah-olah kehidupan seharian tu takde hala tuju... Kalau kita pergi-balik kerja pun ada SKT (Sasaran Kerja Tahunan), hidup pun MESTI ada SKT (Sasaran Kehidupan Tahunan)... Kalau takde SKT, boleh tak fikir kejab?? Apa tujuan hidup hari-hari? Apa tujuan kita buat itu? Buat ini? NOTHING??? Saja-saja buat??? Errkkk... Apa ni?? Hidup macam lalang... Sebaik-baiknya tetapkan matlamat, sasaran dan tujuan... Tak perlu banyak kalau malas nak fikir... Cukup SATU!!! Buat atau tidak, itu lain ceritanya... Yang PENTING MESTI ada SKT... Wajib!!! Tu salah satu cara untuk pupuk disiplin dalam diri sendiri...

Sebelum catat apa AZAM nak buat untuk 2016 nanti... Kita belek semula yang 2015... Apa yang success dan apa yang kurang memuaskan... Even saya sendiri, tetap ada yang tak dapat buat... Tapi Alhamdulillah sasaran saya 80% terlaksana...

1. Holiday - TERCAPAI : Kuala Lumpur, Krabi, Umrah 
2. Tak beli COACH - GAGAL : Saya beli 1 hand bag Coach Raya lepas.. =(
3. Saving RM300-RM500 SEMINGGU!!!! - TERCAPAI : Duit saving tu dah guna untuk bawa saya dan suami mengerjakan UMRAH... Alhamdulillah berkat... =) (RM20k)
4. Baking Studio - TERCAPAI : Dengan duit jualan dan saving juga saya laburkan untuk buat baking studio (RM10k)
5. Nak jadi isteri yang baik dan taat kat suami... Nak kurangkan moody dan panas baran- GAGAL : Sebab saya masih panas baran... Faktor penat merangsang saya untuk jadi pemarah

Selepas tengok semula sepanjang 2015... Saya kenal kemampuan, saya kenal diri saya dan saya bangga dengan apa yang saya capai... Bukan mudah untuk berjaya, tapi sangat mudah untuk kita jatuh... Untuk 2016 nanti kena semak balik supaya bersesuaian dengan faktor kewangan sebab saya bukan lagi business woman... (^_^)


-SKT 2016-

1. Holiday 

- WAJIB pergi bercuti bersama keluarga walaupun dekat & hanya dalam Malaysia saja.. =)

2. Saving RM300++ SEBULAN!!!! 

- Untuk bulanan, walaupun dah takde wang jualan, duit dari gaji InsyaAllah saya nak simpan jugak. Kalau tak pun, poket money yang suami bagi nanti saya nak simpan... =) Lain-lain, simpanan tahun ni nak ubah cara sikit... Nak kumpul duit biru dan hijau sampai hujung tahun... Nak ready tabung lah lepas ni... =)

3. Nak jadi isteri yang baik dan taat kat suami... Nak kurangkan panas baran... Nak jadi ibu yang baik..

- Kalau dulu, saya panas baran disebabkan faktor penat dengan Bisness... InsyaAllah lepas ni, tanggungjawab saya 100% dengan komitmen kerja dan keluarga sahaja... Saya nak jadi isteri dan ibu yang baik... Saya nak jalankan tanggungjawab saya dengan rumah tangga...

Sebelum ni saya TAK PERNAH MASAK, lepas ni saya nak masak selalu untuk keluarga... Kalau dulu saya akan MUNTAH bila cuci berak Areej, InsyaAllah lepas ni tak lagi sebab saya nak buat semua... Ye muntah sebab saya JARANG cuci berak Areej, umur Areej dh 2 tahun lebih, boleh kira baru brapa kali saya buat..... Syukur Allah bagi suami yang sangat bertanggungjawab dan penyabar... =)

4. Nak KURANGkan Areej masuk hospital... 

- Sepanjang 2015, 4 kali Areej dimasukkan ke dalam ward... Salah satu faktor anak sakit adalah kurang kasih sayang dan kurang perhatian... Kesian Areej... Lepas ni, InsyaAllah Areej akan lebih terjaga... Areej ni tak boleh biarkan walau 1 saat, cepat je dia masukkan benda kotor kat dalam mulut... Sekarang, bila tengok Areej buat pelik-pelik saya cepat-cepat bagi dia makan HEXBIO untuk jaga perut dia... 

Januari 2015 - Hospital KPJ (Penyakit : >>Klik HFMD<<)
Mac 2015 - Hospital Umum Sarawak (Penyakit : >>Klik Lung Infection<<)
April 2015 - Hospital NORMAH (Penyakit : >>Klik Rota Virus<<)
November 2015 - Hospital NORMAH (Penyakit : >>Klik Pneumonia<<)


2016...Mungkin lebih besar cabarannya... Dari segi mental... Semoga kami kuat untuk mehadapi hari-hari yang akan datang... Amin.. =)

Wednesday, December 23, 2015

YanEz BEREHAT.. Bukan Kalah Bukan Mengalah



YanEz bermaksud Yatie 'n' Ezi... Nama saya dan adik sebab kami yang sama-sama naikkan YanEz dulu...
Logo tu abang (Omar) yang buatkan untuk kami, bila kami mintak abang bagi idea untuk bagi gambar waktu nak buat sticker...
Slogan pulak adik bongsu (Mulia) yang bagi idea... Sebab dalam setiap brand, mesti ada trademark yang tersendiri katanya...
JADI... Dalam 1 logo tu ada hasil gabungan dari kami 4 beradik... =)

YanEz akan berehat untuk sementara waktu... Saya bukan mengalah dan saya bukan kalah... Saya berehat bukan kerana jualan saya tak laku, bukan kerana jualan merudum, bukan kerana pelanggan lari, bukan kerana kegawatan ekonomi dan BUKAN KERANA apa-apa pun... Tapi saya sendiri perlukan tempoh untuk berehat dan masa untuk diri sendiri... YanEz tak pernah turun dan masih baik malah semakin meningkat sekarang... Kalau baker lain kata nak capai income RM1000 seminggu tu payah dengan keadaan ekonomi sekarang, tapi YanEz tak pernah ada masalah dengan perkara tu... RM1000 seminggu (minimum) masih seperti biasa dan malah bertambah... Alhamdulillah... Itu rezeki Allah untuk kami kot... Kami sangat bersyukur.... Betul-betul bersyukur...


Alhamdulillah...Rezeki dari YanEz, saya dapat buat baking studio sendiri dan yang paling besar adalah YanEz dah bawa saya dan suami mengerjakan Umrah... 
Siapa sangka kan?? Kalau kita ada MATLAMAT HIDUP...InsyaAllah kita dapat capai apa yang kita nak... Siapa terfikir jual kek semata-mata nak pergi umrah?? Tapi itulah matlamat saya dengan YanEz dari dulu, memang niat saya nak kumpul duit YanEz untuk bawa kami ke tanah suci... Alhamdulillah dalam tempoh 2 tahun, impian saya termakbul dan terlaksana... Sempat kami ke sana sebelum YanEz berehat untuk sementara waktu...


YanEz hanya akan berehat untuk jualan kek-kek berhias... TAPI tempahan untuk PERAYAAN akan dijalankan seperti biasa... Jualan Perayaan bermusim, jadi tak akan rasa terlalu terbeban dengan komitmen tempahan...

Jangan risau kalau YanEz tutup... Banyak lagi baker barbakat kat Kuching ni... =) Tak kenal maka tak cinta... =)

2016... It's Time to Start a New Chapter

Assalamualaikum... 2016 akan berbeza dari tahun sebelum ni... Saya akan hidup seperti manusia biasa... keluar dari kelompok glemer dan bisnes... Bye bye dunia BAKING... =)

Yup!! Glemer... Tak perlu tunggu jadi artis untuk glemer, jadi baker pun dah cukup buat jadi glemer "SIKIT" sebab kita berurusan dengan ramai orang dan wajah mudah dikenali ramai... Kadang kala, jalan-jalan kat luar ada yang tegur, macam kenal, tapi saya tak boleh nak cam muka... Kesimpulannya, customer la tu... (^_^) Customer beratusan orang, jadi saya tak boleh nak ingat semua wajah-wajah diorang... Maaf ye akak-akan dan abang-abang... =)

Keluar dari zon bisnes, maksudnya pendapatan adalah seperti manusia biasa yang makan gaji... Dan bukan lagi LUAR BIASA... Kalau makan gaji, tengah bulan poket kosong... Kalau bisnes, poket kami sentiasa penuh... Alhamdulillah itulah rezeki... Takde istilah poket kering tau... Untuk hampir 3 tahun lebih kami dalam zon selesa, sekarang cuba biasakan diri untuk hidup seperti sediakala dan bersederhana... =)

KENAPA saya pilih jalan ni? Sebab Allah dah pilih jalan ni untuk saya... Sewaktu mengerjakan Umrah yang lepas... Ditanah suci saya betul-betul berdoa supaya Allah "BAGI PETUNJUK PADA SAYA UNTUK MEMILIKI KELUARGA YANG SEMPURNA, BAHAGIA DAN DIRAHMATI..." Sekarang... Allah duga kesihatan saya, dan mungkin ni jalan yang Allah tunjuk untuk saya... Nikmatnya bukan sekarang, tapi mungkin kemudian... InsyaAllah keberkatan tu akan nampak bila kita memelihara amanah Allah (Anak) dan keluarga sebaik-baiknya... Sibuk dan leka mencari wang dan mengabaikan tanggungjawab, saya tak nampak kebahagiaan walaupun hidup dalam kemewahan... 


Agak ramai komen negatif dan anggap saya ni separuh jalan bila stop bisness masa tengah-tengah nak maju... Tapi bukan itu... Saya yang alami, saya punya keluarga, saya punya anak....jadi saya yang faham semuanya... Memang betul...Rezeki saya mencurah-curah... Income RM1000 (minimum) seminggu adalah biasa... Tapi bukan itu yang saya nak... Ada sesuatu yang lain...saya ingin mencari kebahagiaan akhirat bersama keluarga... Saya nak jalankan tanggungjawab saya sebagai ibu dan Isteri yang saya dah abaikan hampir 3 tahun...

Dulu...pernah terfikir untuk berhenti kerja dan bisness... Gamble macam yang orang lain buat... Berhenti kerja untuk fokus untuk bisness... Tapi nampaknya itu bukan pilihan saya... Lain orang, lain rezekinya... Percayalah,.. Allah dah atur semuanya... Jangan sesekali samakan diri kita dengan orang lain... Jangan cuba untuk jadi orang lain... Rasakan sendiri dan jadilah diri sendiri... 

InsyaAllah... kehidupan kami 2016 akan dipermudahkan... Amin... =)


Wednesday, September 9, 2015

Mee Merah Mohammad Lim

Hari ni lambat sikit breakfast... Slalunya jam 7 pagi dah duduk kat kedai kopi dgn Addin... =) Tapi pagi tadi lambat bangun, jadi tak sempat nak singgah sarapan awal...

Tiba-tiba je Addin sebut pasal kedai Mohammad Lim masa nk keluar minum jam 10 tadi... Kedai Cina Muslim yang jual Mee Cendawan berwarna merah... Ala-ala mee cina tu... Tapi yang ni version halal.. =)


Lokasi : Deretan kedai makan cina kat belakang Parkson Hotel Riverside 
Harga : RM5 (biasa)
Menu : Boleh zoom kat gambar atas tu kalau nampak... 
(Kolo Mee, Hong Kong Style, Tom Yam, Kampua Mee, dan lain-lain menu nasi)

BANYAK portion makanannya...kalau dibandingkan dengan mee kolok biasa yang selalunya saya tak kenyang makan... hihi~~~


Yang saya pesan ni saiz biasa.. ada jugak BIG, tapi tak perlu nk try sangat BIG tu sebab yang normal ni pun dah payah nak habiskan... Kedai ni tak lokek, jadi memang kenyang dah makan yg biasa ni...

Bila makan kat sini, teringat kat Arwah Bapa... Kedai ni dah wujud dari kami kecik lagi... Kalau bapa ajak keluar minum pagi, dia suka ajak kami makan kat sini... Bapa tau kami adik beradik jenis kuat makan, kalau makanan sikit nanti kami ni tak kenyang.. Jadi bapa ajak kami ke sini mungkin sebab mee dia banyak dan boleh kenyangkan kami dengan semangkuk tu je... Kalau makan kat kedai lain, minimum kami pesan adalah 2 pinggan sorang... Kami 4 adik-beradik semuanya jenis kuat makan... ^_^)v

Rasa dan isi memang tak pernah berubah walaupun dah berpuluh tahun... Mantain je rasa dia... Rindu kat bapa... Saya dah jarang datang kat sini, tapi adik-adik masih kerap... Setiap kali adik balik kuching bercuti, bapak akan bawa adik datang makan mee merah kat sini... Dari kecik, sampai besar... Ni lah tempat feveret kami dan bapa... (^_^) Nanti bolehlah ajak areej pulak lepak makan kat sini pagi-pagi... =)

Al-Fatihah untuk arwah bapa... Rindu bapa... =/


Thursday, August 27, 2015

Surprise Husband on 28th Birthday

Surprise!!!! (^_^) Saya memang jenis yang suka buat surprise... Tak tau kenapa... Habbit kot sebab suka tengok wajah Terkejut, Blurr dan Gembira... =)

Tahun lepas, 2014... Langsung takda sambutan sebab betul-betul jatuh pada Hari Raya... Jadi kalau nak celebrate jugak, terasa macam kelam kabut je nanti... Jadi, tahun ni...2015... Buat special sikit dan betul-betul surprise untuk Addin...

Alhamdulillah... Semuanya berjalan seperti yang dirancang...walaupun Areej tiba-tiba demam bila dah dekat tarikh dan kaki addin kembang sebab terjun dari bumbung rumah... ^_^

Sambutan Birthday-eve disambut betul-betul kat tengah Dataran Putra Jaya... =) Jauh terbang dari Sarawak ke Kuala Lumpur untuk kejutan Hari Jadi Istimewa, tapi BAJET sebab tiket murah je... hihihihi~~~ =)

Perancangan dibuat teliti... Urusan jadi mudah disebabkan 2 orang adik saya duduk kat Putra Jaya dan boleh tolong selesaikan apa yang saya tempah kat sana... Saya tempah kek untuk Addin dari Page FB : Artsey-Studio ... Mudah berurusan dengan Baker ni, sebab akak ni tak sombong dan dia ada Servis Penghantaran sekitar KL menggunakan Ta-Q-Bin...dan kek dia comel dan SEDAP!!! itu yang penting... =)

Tema muzik seperti minat Addin
Selain kek, saya buat tempahan Pizza dari Domino's Pizza cawangan Putra Jaya... Saya sengaja pesan Domino's sebab ni pertama kali dan saya teringin nak rasa pizza diorang yang dikata lebih sedap dari Pizza Hut dan sedikit murah... =) BETUL!!! Memang Domino's Pizza lebih sedap... Tak tau macam mana nak explain sedap tu, mungkin korang boleh try kalau berkesempatan... Kat Sarawak takde Domino's Pizza, kesian~~~~

1st beli, dpt kupon diskaun ... Berbaloi!!!

Sampai je KL, adik jemput kami... Kek dan pizza dah siap-siap dalam kereta masa tu. Bila Addin tengok, dia tak faham lagi... Sebab normal untuk saya ni delivery kek tak kira tempat... Jadi, saya kata nak delivery kek kat Dataran dulu sebelum balik rumah... Pizza pulak untuk rehat tengok TV tengah malam... Seronok pulak Addin sebab ada pizza untuk lepak-lepak... hihi... =)

Sampai kat dataran, slumber je kitorang letak pizza atas rumput dan tunjuk kek... Masa tu barulah kantoi sebab Addin tengok nama Areej atas kek... Sampai ke sudah Addin blurr sebab tak terfikir celebrate birthday dia sampai ke KL... Hihihi~~~ (^_^) Sampai dia tak nak potong kek tu sebab comel katanya... Kek tu simple je, tapi memang comel kan?? =)

Diharapkan ni moment istimewa buat Addin.. =)
Sebenarnya tu cuma permulaan... Tujuan ke KL adalah transit untuk ke "Langkawi" keesokan hari... Memang mati-mati Addin ingat kami nak ke Langkawi, sebab sebenarnya saya memang ada booking flight ke Langkawi, tapi bila terjumpa promosi tiket ke KRABI, saya pulak bertukar fikiran dan booking satu lagi tiket untuk ke Krabi tanpa pengetahuan Addin... Tiket Langkawi BURN lah... =)

Payah saya nak tipu Addin sepanjang planning nak ke Krabi... Disoal siasat kenapa sibuk nak buat Passport dan tukar matawang Thailand kalau nak ke Langkawi.. Saya bagitau dari Langkawi boleh naik FERI ke Thailand, jadi mungkin boleh ready duit Thailand kalau-kalau rasa teringin nak ke seberang guna Feri... Addin pun EXCITED bila dengar boleh ke Thailand guna feri... Lagilah seronok saya nak menipu bila tengok Addin excited... Maksudnya dia berminat dengan apa yang akan kita buat... (^_^)


Perjalanan nak ke Krabi kantoi bila dah dekat Pintu Pelepasan Q... Addin bebel sebab saya degil, dia kata pelepasan dalam negara J dan K... Tapi saya tetap nak pegi ke pintu P dan Q... Bila pegawai mintak passport barulah saya bagi tiket dan passport kat Addin... Dia cuma diam tak terkata apa-apa masa terbaca tiket... Cuma dapat sebut saya ni "Bodoh"... Bodoh sebab perbodohkan dia... hihihi~~~ Saya tergelak tak henti-henti sebab lucu bila tengok dia terkejut dan asyik sebut "bodoh" bila gembira sangat-sangat... (^_^) Bodoh tu bukan dia nak kutuk, tapi dah tak terkata apa bila hati dah ter-over excited... Senyum Addin??? Tak payah nak cakap, memang tak hilang dari wajah... Hati rasa senang sangat masa tu sebab kejutan kali ni memang menjadi dan diluar jangkaan... Alhamdulillah... =) Syukur sangat...Kalau takde rezeki, tak sampai pun kami kat sana... =)

Manis senyuman Birthday Boy.. =)
Hampeh.... hihi~~~

Trip kali ni tak bawa Areej... Sebab ni kali pertama kami bersama keluar dari Malaysia... Sebelum ni dalam Malaysia je... Kami risau keadaan akan kelam kabut, jadi kami drop Areej kat adik dan stay kat KL sepanjang 4 hari.. =) Areej pun dah diberikan aktiviti, adik bawa Areej bersuka ria ke Sunway Lagoon dan Aquaria... (^_^) Next time, kami akan pergi bersama Areej... SURE bawa sebab next tiket memang dh beli untuk Areej sekali... =)

Untuk info... Tiket ALL PARK (Water Park, Amusement Park, Wildlife Park, Extreme Park dan Scream Park) berharga RM150 seorang kalau beli kat pintu masuk... Tapi, kalau beli online cuma RM108 je sorang... Dua tiket ni untuk 2 orang adik teman Areej pergi... =)


Apa pun... Diharapkan hari lahir kali ni menjadi kenangan terindah buat Addin... Tahun depan apa pulak ye??? Tungguuu... Sentiasa ada surprise yang akan dibuat... =) 


"Kami meraikannya kerana keperibadiannya yang unik dan kebolehan luar biasanya sebagai seorang lelaki yang di anugerahkan Allah padanya... 

Kami meraikannya sepertimana dia menyambut dan membelai si kecil di dalam setiap kali terluang... 

Kami meraikan sebuah kehidupan dan nyawa yang telah dianugerahkan oleh Allah padanya... Tahun-tahun yang berlalu telah membentuk keperibadiannya untuk dihadiahkan kepada kami...untuk kami... Kerana fitrahnya sebagai penjaga dan pembimbing... 

Kami meraikan cintanya untuk kami dan komitmen setianya untuk menjadi pemimpin sebuah kehidupan... Kewujudan kami dan siapa kami, adalah bergantung kepada panduan asasnya pada Allah... 

Kami meraikan ciptaan Allah dan redha setiap perjalanan yang di tentukanNya untuk kami..."


NAK TIPS UNTUK BERCUTI KE KRABI BOLEH KLIK LINK NI ----> Krabi Trip <-----

kejutan untuk suami, surprise birthday husband, trip ke krabi, surprise idea for husband,


Blurrr... Mana Nak Sarapan?

Setiap Pagi... Bila dah nak sampai pejabat... Soalan yang sama akan timbul... Bertahun-tahun... MANA NAK SARAPAN?? Sampai saya sendiri dah naik stress nak jawab... Dah tak boleh nak fikir mana tempat best untuk sarapan...

Kuching...Fikirlah sendiri kat mana... Saya pun tak tau... Pusing-pusing, tempat tu jugak di pergi... Last-last duduk & minum teh peng sebab tekak dah muak nak makan benda yang sama.. TAPI...tetap nk pergi jugak, sebab suka duduk kat kedai pagi-pagi lepak... Hihihihi~~~~


Take Care People.. =)

Tuesday, August 25, 2015

Krabi Trip SUMMARY


END OF HOLIDAY!!! Hari ini flight balik ke KL jam 7.15 Pagi... Jadi siap-siap bertolak dari hotel jam 5.30 pagi. Teksi dah booking dari hari pertama sampai Krabi lagi, jadi dah tak perlui risau lagi pasal benda tu... Tepat jam 5.30 pagi, tunggu je kat lobby hotel, diorang sampai tepat pasa masanya...

Jadi... Bemula lah episod biasa dalam kehidupan seharian dan takde lagi bercuti... Get Back to WORK!!! (^_^)

SUMMARY untuk sepanjang perjalan di Krabi saya rumuskan seperti kat bawah ni... =) Seriously... Saya jenis strict pasal bajet... Kalau tu yang dah ditetapkan, itu je lah yang akan dibelanja... Duit extra??? Of course ada... Saya balik ada extra RM200 lagi selepas convert balik duit Thailand ke Malaysia... =)

Kalau nk tengok Itinerary sebelum perjalanan, boleh klik kat bawah ni... Jadual dirancang dan perjalanan sebenar ada sedikit perubahan... Kita hanya merancang, Allah yang tentukan selebihnya... Yang penting, sebelum pergi kita dah atur, jadi bila sampai, memang perjalanan teratur sangat-sangat... =) Daripada perancangan asal, ada yang terlebih dan ada terkurang... Hihi~~ =)

KLIK SINI >>>>Itinerary Sebelum Ke KRABI<<<<

 Jadual kat bawah ni terhasil selepas balik dari Krabi dan saya buat dalam 1 jadual... =)

Pertukaran matawang Ogos 2015

10Bath = RM1.125

belanjawan dan bajet
Jadual Aktiviti
Untuk detail Perjalanan sepanjang Perjalanan... Boleh klik satu persatu link kat bawah ni... =)





Jadi... Selamat Bercuti!!! Next trip... Tunggu... =)

ADD ON YANG TAK PENTING DAN SAYA TAK MASUKKAN DALAM JADUAL... PHOTOSHOOT BERSAMA PONDAN THAILAND... 500Bath... hihihi...


take care people... =)


Krabi Trip DAY 3

Hari Kedua kat Krabi... Pun kena bangun awal jugak sebab trip mula jam 8.30 pagi... Nama trip hari ni Island Safari (James Bond Island)... Ada 4 lokasi untuk dituju : Monkey Cave, Ladang Buah, Berkayak di Thaluk Island dan Makan tengah hari kat salah satu pulau di Phanga Bay

Sebelum bermula trip, seperti biasa kami keluar untuk menikmati street breakfast... =) sebab murah dan sedap.. hari berjalan kami dalam 15 minit sebab moto sewa dah dihantar balik petang semalam... Tak jauh pun 15 minit tu, kira macam kampung sebelah.. =)

Dress Code untuk Aktiviti hari ini : Pakaian santai pantai... Nak guna dress pantai pun boleh. Lagi cantik untuk bergambar  nanti.
(Jangan ikut pakaian saya, sebab saya tak bawa baju yang cukup. Jadi guna swimming suit je lebih senang dan jimat tak perlu beli baju baru) ^_^
Bekalan :  Kamera dan duit je... =)

Aktiviti hari ke tiga pun agak santai, tapi jaraknya agak jauh dari pekan Aonang... 1 Jam 40 minit dengan Van... penat dan pening sebab perjalanan jauh... Kami kena pergi jauh, sebab aktiviti hari ni kat pekan lain. Bukan di Aonang tempat kami tinggal... =)



Saya suka kat Monkey Cave sebab saya suka tengok monyet... Yela, rumah saya pun memang ada pelihara monyet, jadi bila tengok monyet berkeluarga, rasa seronok pulak. Teringat dekat monyet di rumah... =)

Komen saya untuk BUAH THAILAND... buah diorang semua SEDAPPP... Walaupun sama macam buah malaysia, tapi rasa buah sini lain... Kat sini, buah semua masak sendiri dan bukan buah diperam... Jadi rasa manis dan lembutnya semua cukup.. Tak macam buah kita kat Malaysia... Semuanya petik waktu mentah dan diperam supaya masak. Jadi rasa buah pun kadang-kadang tawar dan manis tak menepati cita rasa... Saya dan Suami makan buah sampai sakit perut sebab sedap... (^_^) Apa lagi, bila dibawa singgah ke ladang buah, memang kami beli dan makan sampai kenyang... =)

Lepas singgah ke ladang buah, barulah mula aktivi air... Menaiki bot panjang untuk ke James Bond Island dan berkayak... Kalau singgah kat James Bond Island, silalah bergambar... Saya tak ambil gambar sebab sibuk menghayati suasana... =) Pulau nya kecik je... Tapi dikelilingi bukit batu yang cantik... Silalah google kalau nak tengok... ^_^

James Bond Island
Paling saya suka... BERKAYAK... Sebenarnya kayak dikayuh oleh "paddle man"... Tapi kalau nak kayuh sendiri pun boleh... Berkayak untuk melihat keindahan bukit dan masuk ke gua batu di celah-celah bukit... Seronok sebab ni pertama kali saya berkayak... Saya tak pernah berkayak sebab takut lemas. tapi kali ni suami ada sama jadi rasa yakin sikit kalau lemas nanti ada yang tolong selamatkan... hihi...



Walaupun berkayak di tengah muara yang panas... Tapi tetap senorok sebab dapat luangkan masa bersama suami... Kalau kat rumah sibuk memanjang je dengan hal sendiri dan tak ada masa untuk bersama... Jadi masa-masa macam ni memang akan dimanfaatkan sebaik-baiknya... =)
Alhamdulillah, trip laut kali ni suami tak mabuk laut sebab kurang bergelora kalau nak dibandingkan dengan Speed Boat ke Phi-Phi Island... Rasa macam nak terbalik pun ada... =)

Selesai aktiviti berkayak, kami disinggahkan ke sebuah lagi pulau untuk makan tengah hari... Dah boleh jimat untuk makan tengah hari sebab semua termasuk dalam pakej... =)

WAJIB!!! Bila ke Thailang adalah Massage dan Spa... (^_^)


Memandangkan saya ni dah lama mengamalkan urutan Bali,... Jadi bila terkena urutan Thailand... rasa macam nak MATI!!! sakit wooo... Tak nak lagi rasa urutan Thailand... Lagi sedap Urut Bali sebab urutan lebih lembut dan selesa dan hilang semua sakit-sakit badan... Bila kena Urut Thai, bukan hilang sakit badan, tapi nak tambah sakit adalah.... Menyesal... Huhu~~
Suami suka lah, sebab dia lelaki kot, jadi tak rasa sangat... Saya ni yang tak suka... Apa pun semua bergantung dengan minat masing-masing... =)

Malam penutup Di Krabi... Kami lagi sekali melayan street food... Sebab MAKANAN RESTORAN TAK SEDAP, MAHAL dan TAK BERBALOI... Hihihihi~~~


Sedap dan PEDAS!!! Hihihi~~~ 

Belanjawan Untuk hari KeTiga Di KRABI... =)

Breakfast : 115B
Street Food & Tit Bits : 500B
Dinner : 130B
Massage & Saloon : 900B

TOTAL : 1645B = RM185.10

Last Day... Next Post~~~ (^_^)

Krabi Trip DAY 2

Hari Kedua kat Krabi... Kena bangun awal jugak sebab trip mula jam 8.30 pagi... Nama trip hari ni Aonang Safari... Ada 4 lokasi untuk dituju : Hot Stream, Emerald Pool, Monkey Cave dan Tunggang Gajah.

Sebelum bermula trip, kami keluar sarapan pagi dulu, street breakfast... =) murah dan sedap.. Kalau nak jalan kaki je pun boleh, tapi kami hari ni guna moto, sebab moto yang disewa semalam masih ada lagi, hantar balik jam 6 petang nanti...

Street Breakfast
Dress Code untuk Aktiviti hari ini : Swimming suit... pakai kat dalam dari hotel... Kenapa? Buat je, nanti dah pegi tau lah kenapa... =)
Bekalan :  Bawa baju santai extra untuk bertukar kemudian... =)

Aktiviti hari ke dua agak santai, sebab mandi sungai, melawat tokong tinggi lebih kurang macam batu caves dan menunggang gajah... Saya tak tahu dress code untuk hari ni. Jadi saya takde bawa baju untuk mandi sungai dan takde bawa baju extra. Jadi agak sedih sikit sebab tak boleh nak mandik manda macam orang lain... 

Seronok kalau dapat mandi kat sungai air panas dan emerald pool tu, rugi sangat-sangat... Apa boleh buat, info tak cukup... jadi tu la padahnya... Emerald pool tu cantik gilerrr... Air sungai biru yang terletak kat tengah-tengah hutan... pelik kan? Tapi tu lah hakikatnya, rasa mcam tengok air laut sebab biru dan jernih je... Rugi bila tak boleh nak berenang.. Niat asal nak je berenang, sebab kami dah basah bila terjun je sekali dengan baju masa singgah kat sungai air panas. Tapi lepas tu driver van bising sebab kami basahkan van dia... Hihihi~~~ Jadi, bila sampai next location, dah takut nak mandi...dan kami beli tikar gulung untuk alas tempat duduk dalam van... Sedihnya... =(

Emerald Pool... Kolam Sungai Biru tengah hutan
Sungai Air Panas Dalam Hutan
Selesai aktiviti ke sungai... kami diberi makan tengah hari... Makan tengah hari termasuk dalam pakej, jadi boleh jimat duit kat situ... =) Selepas makan barulah aktivi yang takde kaitan dengan air... Melawat Tiger Cave Temple dan Tunggang gajah... Temple tu lebih kurang macam kat Malaysia, Batu Caves... Dia ada tangga untuk naik ke puncak temple dalam 1200++ lebih anak tangga. DAN kami tak naik pun, sebab bila tengok dari bawah pun dah rasa macam semput nak naik... Hihi~~~ Stamina tak cukup, tak payah lah... =) dan banyakkkk monyet!!!

Kat ladang gajah.. Nak kata happy pun tak jugak... kebanyakkan nya hati terasa sayu.. Sebab kesian kat gajah-gajah tu... Ada yang luka dan bertampal ubat kat tubuh diorang. Tuan diorang pun kasar, diketuk-ketuk kepala gajah tu dengan besi untuk berikan arahan buat persembahan... =(
Kami tunggang salah satu anak gajah, untuk dijadikan pengalaman... Seronok tunggang gajah? memang seronok sebab tempat sendiri takde gajah... =)

Tiger Cave Temple
Tunggang anak gajah
Hari ni...Takde nak keluar shopping... Lepas habis aktiviti dalam jam 5 petang, kami balik ke bilik berehat sekejab dan keluar semula untuk jalan-jalan tengok kedai sekitar pantai dan terus makan malam... Nak jalan lebih-lebih memang tak larat sebab penat jugak dengan aktiviti hari ni dan sedia pulak untuk aktiviti esok... =)

Belanjawan Untuk hari Kedua Di KRABI... =)

Breakfast : 130B
Street Food & Tit Bits : 200B
Keperluan Tour (Tikar Gulung) : 100B
Dinner : 820B

TOTAL : 1250B = RM140.60

Day 3... Next Post~~~ (^_^)

Krabi Trip DAY 1

Hari pertama kat Krabi... Awal kami bangun sebab EXCITED sangat-sangat nak pergi ke pulau... Ye la, tengok dalam internet, pulau batu kat Krabi ni cantik, mesti lah excited... Tour Pertama kami hari ini adalah Phi-Phi Island Hoping... Melawat ke 4 jenis pulau dengan Speed Boat... =)

Drees Code untuk Aktiviti hari ini : Swimming suit... pakai siap-siap dari hotel lagi
Bekalan : Sun Glass, Topi & waterproof Camera je... Kenapa? Kalau dah pergi nanti, baru tau... Hihihihi~~~ Tapi, percaya lah, bawa ni je... dan DUIT, untuk membeli belah kat pulau waktu singgah nanti... =) DAN siap-siap pakai SUN BLOCK dan makan PIL MABUK kalau rasa mabuk laut...


Aktiviti hari ini memang seronok sebab ada snokerling... Dasar laut cantikkkkk sangat-sangat... Menyesal sebab saya tak beli sarung waterproof untuk handset sebelum pergi,. Kalau tak, memang saya dah boleh ambil gambar terumbu karang kat dasar laut tu... Cantik gilerrr dan berwarna-warni...

Sunbathing kat Pulau... =)
Snokerling
Lautan Thailand ni memang banyak dengan bukit-bukit batu... dan panorama dia memang cantik... Terpegun kejab bila lalu kat tepi-tepi batu ni dan terfikir macam mana batu macam tu boleh ada kat tengah laut... =)

Kalau tak pandai berenang, jangan risau.. Untuk snokerling tak perlu untuk pandai berenang pun. Sebab terapung sepenuhnya oleh jaket keselamatan dan for sure selamat kalau korang tak buka jaket tu... =)

Trip Phi-Phi Island ni melawat ke 4 pulau. kat pulau terakhir, En.Suami mabuk teruk dan dah boleh nak bangun... Muntah tak henti-henti sampai lemah satu badan.....dan...benda tu lah yang musnahkan perjalanan sebab terus takde mood untuk jalan-jalan kat pulau terakhir yang ada pelbagai untuk dilawati... kami sampai kat pulau terakhir tu cuma untuk tido je kat tepi pasir sebab en.suami dah tak boleh nak bangun... Huhu~~ Jadi, baik jangan cakap besar... Makanlah pil mabuk sebelum mabuk laut tu musnahkan seluruh aktiviti korang nanti... Tak best kalau dah mabuk, satu ape pun dah tak boleh nak buat...

Sampai ke darat... Kami terus balik hotel dan saya hantar En.Suami pergi SPA untuk urut dan buang angin mabuk satu badan... Alhamdulillah, lepas urutan En.Suami sihat dan boleh sambung perjalanan sampai tengah malam... =) Saya sarankan pergi ke SUKHOTHAI Spa & Masage, sebab tempat tu je yang sedap mengurut. Tempat lain, cuma sakit je lebih dan tak rasa urutannya...

Sukhothai Spa
Memandangkan En.Suami tak berapa sihat...jadi tak boleh banyak berjalan... kami sewa Scooter yang berharga 200B untuk 24 jam... Besttttt bawa scooter kat tempat orang, moto dia pun comet je.. (^_^)
Bila pakai moto, bolehlah melencong jauh sikit dan jelajah sekitar pekan Aonang... =)

Sewa Scooter 200B 24 Jam
Makan malam, pilih tempat best sikit... Sikit je...bukan street food... Tujuan cuma nak bandingkan rasa makan kedai dan tepi jalan... TAPI... Memang out!!! Sebab street food lagi sedap... WAJIB MAKAN!!! Banana Nutella Pancake & Mini Pancake, ada jual kat mana-mana tepi jalan... 50B dan 20B je... hihihi~~~

Banana Nutella Pancake & Mini Pancake

Lepas jalan-jalan...Singgah kat mana-mana untuk beli Souvenir dibawa balik nanti... =) PASAL MAKANAN HALAL KAT KRABI... SENANG NAK CARI... SEBAB KRABI MEMANG ADA ZON MUSLIM... Jadiii~~~~

Belanjawan Untuk hari Pertama Di KRABI... =)

Street Food & Tit Bits : 380B
Keperluan Tour (Selipar Jepun, Topi beach, Waterproof Cover) : 1120B
Spa & Masage : 400B
Dinner : 580B
Souvenir : 1800B
Sewa Motosikal : 200B

TOTAL : 4480B = RM504

Day 2... Next Post~~~ (^_^)

Krabi Trip 2015

Assalamualaikum... Pagi ni hari pertama turun kerja selepas bercuti 5 hari... Sembab je rasa sebab masih dalam mood holiday... Tapi gagahkan diri jugak untuk pergi kerja dan update blog ni sebab dah ramai yang tunggu... (^_^)


Trip holiday 2015 ke-2 a.k.a Honeymoon adalah ke KRABI... =) Ni first time saya dah suami ke luar negara tau... Sebelum ni dalam Malaysia je... Alhamdulillah ada rezeki lebih... =)

Bila kami pergi? Seperti dalam jadual kat bawah ni...


Kami transit sehari kat KL sebab nak drop Areej kat rumah abang, Areej stay kat KL sepanjang kami ke Krabi.. Bukan sengaja nak tinggalkan Areej, tapi ni first time kami keluar jauh, jadi tak tau macam mana keadaan dan risau jadi kelam kabut. Jadi kami pergi berdua je kali ni.. Next holiday kami akan bawa Areej dan SURE bawa sebab next tiket memang dah beli untuk Areej sekali... =)

Kami TIBA KAT KRABI bukan seperti jadual di dalam tiket, 4.40 petang. Tapi kami sampai sana dekat nak jam 6 Petang.. Penat sangat bila sampai lewat macam tu... Kenapa lambat? saya pun tak pasti..

PERKARA PERTAMA DILAKUKAN BILA SAMPAI KRABI... 

Beli kad sim Thailand... =) 180B je satu untuk pelan internet 5 hari.... Dan terus survey pakej yang ada kat sana... FOR SURE!!! Terus selesaikan bayaran semua pakej dan kenderaan pergi ke Hotel dan balik ke Airport sepanjang kat Krabi... Kalau nak senang, lebih baik selesaikan sekali gus apa yang perlu dibayar.... supaya tak perlu nak pening lagi fikir pasal nak agihkan duit untuk itu dan ini... Kalau pakej dan transport dah selesai bayar, jadi duit yang tinggal adalah untuk makan dan shopping...

Cara saya, selepas bayar semua apa yang patut, saya kira balik SEMUA baki yang masih tinggal dalam purse... Contoh, saya ada baki 10000Bath selepas selesai bayar semua pakej. Terus dibahagikan dan lipat duit berasingan untuk 4 hari di Krabi... Jadi, belanja sehari cuma dibenarkan 250B je... Tetapkan diri belanja tak lebih dari yang dah ditetapkan... DISIPLIN diri... Bila ada baki untuk hari tertentu, bolehlah "carry foward" untuk shopping lebih sikit keesokan hari... Kan senang??? Otak pun tak pening nk kira-kira lagi

Balance : 10,000Bath / 4 Days
Pocket Money = 250Bath / Day

Lepas selesai urusan bayar-bayar... Barulah check-in dan sedia untuk jalan-jalan dan makan malam... (^_^)

BAIKLAH... 
Belanjawan dan Bayaran yang diselesaikan sekali gus untuk 
HARI TIBA DI KRABI

Bas Airport-Hotel : 300B x 2  = 600B
Taxi Hotel-Airport : 600B x 2 = 1200B
Sim Kad : 180B x 2 = 360B

Pakej :
Phi-phi Island Hoping : 1400B x 2 = 2800B
Aonang Safari & Elephant : 1400B x 2 = 2800B
Island Safari & Canoe : 1400B x 2 2800B

 Deposit Hotel : 2500B (Duit dipulangkan selepas Check-out)

Makan malam (Street Food) : 150B

Total duit dalam RM... Pertukaran matawang Ogos 2015

10Bath = RM1.125
13210Bath = RM1486.10

Nexttt Day~~~ Saya update kat post baru...

Thursday, August 13, 2015

Kenapa mesti Holiday @ Honeymoon?

Assalamualaikum... Mungkin ada yang kata melancong tu untuk orang kaya je. Takde duit macam mana nak pergi melancong? OK... Tu silap sangatttt~~~~

MELANCONG bukan dilabelkan sebagai LUAR NEGARA atau pun JAUH... Untuk saya melancong tu adalah jalan-jalan di tempat yang "asing dan masa bersama"... Kalau KAYA, mungkinlah boleh pergi oversea. Tapi kalau sederhana seperti saya sendiri, tempat dekat dah memadai... Apa yang penting ada "Perubahan Minda" dan "Masa Berkuali"... Itu yang penting...


DULU...diawal perkahwinan, kewangan kami masih tak stabil... TAPI holiday tu MESTI... Saya duduk kuching, jadi Holiday bajet adalah perjalanan dengan kereta... Honeymoon bajet kami buat kat SIBU...6 Jam perjalanan... Walaupun dekat, tapi sangat seronok bila kita betul-betul menghargai masa berharga bila bersama dan berdua... (^_^)

Kenapa mesti Holiday @ Honeymoon?
"Want to be happy? Stop Buying Things and go TRAVEL!!!"

1. Mengubah Minda dan Pemikiran
Fikiran kita akan lebih terbuka bila kita berada di suatu tempat asing. Perbezaan cara hidup, adat, makanan, tempat dan lain-lain akan membuatkan kita berfikir pasal kelainan tersebut.. Kadang-kadang ada yang menarik, pelik dan jelik... Hehe... =)
 "Change Your Thought & You Change Your World"

2. Lebih Menghargai Hubungan
Bila berdua atau bersama keluarga jauh dari tempat asal dan jauh dari orang yang dikenali, hubungan akan jadi lebih erat. Masa sepenuhnya diluangkan bersama dan masing-masing mengharapkan satu sama lain.
"Bonding time!!! Sweet time with husband & Family!!!" 

3. Matlamat Hidup
Kalau hidup dalam zon biasa, biasa jugak lah matlamat kita... Tapi bila dah AIM for holiday atau suatu yang besar, matlamat tu akan jadi lebih besar. Hari-hari keep looking foward untuk hari tu... Hari-hari akan jadi lebih bersemangat sebab ada sesuatu untuk dicapai dalam hidup...
"Travel is to Live"

JADI... Tunggu apa lagi... Jum tukar target... Mula simpan wang dari sekarang, hentikan shopping perkara yang tak penting dan buat tabung untuk bercuti... =)

take care people... =)

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~