Thursday, January 29, 2015

Hasad Dengki Peniaga... TYPICAL MALAY

Assalamualaikum... Pagi-pagi ni nak bukak topik yang langsung tak best dan agak menyakitkan hati sendiri masa menulis ni... huhu~~

Sebelum tu... Saya nak share beberapa kata-kata positif untuk renungan semua yang dalam spesis "TYPICAL MALAY" ni... yes... TYPICAL MALAY sebab tu memang sikap orang kita... Tak senang duduk bila tengok orang lain naik... Kalau jatuh, YESSS....semua gembira... Haiya...susah nak cakap laaaa....
**MAAF sebab ni semua bahasa sarawak, dan yang semenanjung mungkin tak paham apa diorang cakap... Boleh tanya kalau nak tau.. =)






Ni antara kata-kata yang sejukkan balik hati saya lepas panas sekejab. SEBENARNYA... saya ni jenis tak ambil port apa orang nak kata.. Disebabkan saya ni jenis tak ambik kisah semua hal, jadi orang keliling pun tak kisah jugak untuk bagitau kat saya apa-apa berita. TAPI...diorang masih sayangkan saya dan HAMBA ALLAH ni inform kat suami saya pulak... Hiihihi~~~ Terima kasih sebab ambil berat wahai kawan-kawan... Ni antara isi yang hamba Allah ni bagitau, apa yang dia kata tu semuanya betul... SILA BACA satu persatu ya... =)
**MAAF sebab dalam bahasa sarawak lagi... AND YESS...saya famous walaupun dalam bentuk negatif... =)

 


Ada masalah ke dengan apa yang saya jual?? Masalah sebab kek saya murah?? Masalah sebab saya jual itu...jual ini??? Ohhhhh PLEASEEEEE!!!! Positif sikit kalau nak beniaga... Saingan adalah normal... Tiru meniru adalah normal... NORMAL DALAM PERNIAGAAN... Kalau betul korang semua TERBAIK... Apa nak risau, CUSTOMER akan cari korang jugak.. Hak memilih tu adalah hak customer... Hak kita cuma sediakan kehendak customer dan berikan the best supaya diorang akan terus cari dan cari kita sampai bila-bila... MARKETING STRATEGY??? NORMAL kalau nak tiru meniru.... Itu namanya "MEE TOO" STRATEGY... AMBIL IDEA ORANG DAN IMPROVISE.... Masalah???? Saya tak belajar marketing, sebab saya budak Engineering... Tapi adik saya ambil marketing, jadi semua pendapat dia dah bagitau... SO???? JANGANLAH JADI TYPICAL MALAY sangat... Cuba SOKONG sesama bangsa sikit... Tak perlu nak dengki.... Kalau apa ko buat orang tak boleh ikut, berjual dengan monyet lagi baik....

Seroiusly... Saya ni bukan jenis nak marah-marah dan takde nak dengki pun kat korang.... Saya rasa AMAZING!!!! bila tengok korang dapat buat benda yang luar biasa... 

**Dia dapat order Mee sampai 200pack sehari... 
**Kak Norazie Jamaluddin dapat pelanggan order kek sampai 5-6 tingkat... 
**Kak Wini Stephen dapat buat kek Fondant yang superrr cantikkk dan perfect.... 
**Syahir Sepet dapat tawan hati semua baker dan berkawan dengan semua orang...

Betul... saya rasa WOW!!! 

Dalam otak ni fikir, kenapa saya takde pelanggan besar macam tu?? Apa lagi yang perlu saya buat untuk upgrade sale saya??? Memang...BANYAK PERKARA dan STRATEGY yang saya fikir sebab saya sentiasa nak naikkan sale saya... Saya buat secara sihat... Takde nak kondem sana, kondem sini... Hina sana, hina sini... Sindir sana, sindir sini... JANGAN JADI BODOH kat mata orang bila kita buat perangai buruk macam tu....

Saya tau...dari awal saya berniaga memang banyak tak puas hati dan kondem... Pernah dulu rasa down, tapi malas nak ambil kisah... Tapi...customer, orang sekeliling dan follower masih banyak sayangkan saya... Diorang akan sampaikan apa yang diorang dengar... Saya??? Masuk telinga kanan, keluar telinga kiri... Saya cuma anggap, mungkin saya di peringkat hampir berjaya sebab banyak yang iri hati... "HAMPIR"....belum lagi berjaya... sebab perjalanan saya masih jauh... Masih banyak yang saya kena baiki dan belajar...

APA PUN... yang suka kutuk saya tu... Alhamdulillah...banyak jugak pahala yang korang bagi... itu lah motivasi untuk saya terus naik dan berkembang... Banyak betul masa free korang untuk kutuk mengutuk ye... Takde ambil order ke??? Huhuhu~~~ Dah sudah la tu... Jangan ada perangai TYPICAL MALAY dalam diri... Positif la sikit.... Tak perlu nak buruk sangka... KENAPA??? Korang ingat customer saya LOYAL kat saya sorang ke? Ada jugak 4 5 orang yang lari dan beli kek dari baker lain... Saya tau, sebab nampak komen dan Tagging... Tapi tak kisah... Itu maksudnya ada masalah dengan kualiti dan servis saya... Setiap kali nampak benda macam tu, saya nak fikir balik kenapa... Bukan nya nak kutuk dan dengki.... Hurmmm.... DAHHH.... Penat nak tulis benda macam ni...

Ni adalah renungan untuk saya dan semua orang... Buang perangai TYPICAL MALAY tu okay... Malu lah kat bangsa CINA... Diorang cepat berjaya tau??? KIta ni???

Renungkan.... =) Take Care People... =)



INFO TAMBAHAN :

**Kakak saya dah jual BEEHOON belacan dan Laksa sejak 2007 lagi kat stall bersama kawan dia... tapi dah hampir 3 tahun stop berjual sebab dia tak sihat. Sekarang dia mula balik dan berjual dari rumah je.. Saya sebagai promoter untuk promote balik produk kakak... Dia dah ada regular customer dia sendiri, saya pulak cari customer baru untuk dia... Ni projek kakak dan suami saya, saya pulak jual kek je... =)

**Rojak... Tu adalah resipi turun temurun arwah datuk saya... Haji Edon... Bekas penduduk Jalan Mendu semuanya kenal arwah datuk sebab dia berkedai di kampung sewaktu masih hidup... Sekarang ni, cucu pulak mewarisi resipi tu..

**Kek... Design atau apa-apa, yess... saya suka meniru dan ambil idea dari orang lain dan En.Google... Kadang-kadang bukan saya sengaja nak tiru, tapi customer tunjuk dalam whatsapp nak gambar macam sekian sekian... Saya ikut je, walaupun saya kenal baker tu. Ada watermark kot... Hihihi~~~ Gambar kek saya tak pernah letak watermark. Sebab saya tak kisah nak share... Nak tiru pun takpe... Kelebihan masing-masing dapat buat macam tu macam ni... =)

No comments:

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~