Thursday, February 5, 2015

Impian... Mimpi atau Kenyataan?

Assalamualaikum.... Dari tadi duduk dan fikir-fikir.... Impian.... Nak jadi baker... BERANGAN~~~

Dari lepas tingkatan 5 lagi, pernah bagitau kat mak yang saya nak kerja part time di TAKA cake house... Sebab?? Saya nak belajar buat kek.. Atlast?? Saya tak kerja kat bakery pun, lepas tingkatan 5, saya kerja saloon dan belajar semua tentang saloon... DAN??? Saya dah hampir nak bukak saloon sendiri kat rumah masa tu... Huhu~~~


Tapi...tak lama... Sebab saya sambung belajar kat uitm 2007... Impian tu dah macam terkubur lepas saya sambung belajar.... Walaubagaimanapun, semua tu tak terhenti macam tu je... Saya masih lagi part time dan buat make-up servis untuk student dan orang luar... Saya bukak andaman sendiri tau?? Mana belajar? Takde belajar pun, tapi tangan ni buat apa pun memang jadi... Hihihi~~~ Saya sangat loaded dizaman student sebab bisness andaman...DAN bercita-cita besar nak bukak pusat andaman dan kecantikkan sendiri... Alhamdulillah... Rezeki Allah dah bagi... Selepas tamat belajar 2010, saya berkerja di jabatan perangkaan sebagai penolong pegawai perangkaan.... Terkubur lagi sekali impian nak bukak andaman tu.. Huhuhu~~


Masa berlalu....dan...berlalu.... berkawan...bercinta...bertunang...kahwin... dan... Bila dan berumah tangga 2012... Lagi sekali rezeki lalu didepan mata... Saya bisness buat jahitan manik untuk pakaian dan tudung pengantin... Hasil kerja saya??? Superb..sebab dah banyak pengantin pakai... =) Sampaikan angan-angan lalu berulang lagi... saya bercita-cita lagi nak bukak butik pengantin... Fuhhh~~~ Memang kuat berangan... (-_-)

Tapi...sama....tak lama jugak... 2013, saya berhenti menjahit ketika mengandungkan Areej... Usia Areej 5 bulan dalam kandungan, saya dah tak boleh nak menjahit sebab pinggang semua dah sakit-sakit... Yesss...saya berhenti lagi....


Masa berlalu lagi dan saya takde buat apa-apa bisness.... 2014... Usia Areej 3 bulan, rezeki lagi sekali datang... Experiment minum petang dibuat menjadi jualan pada 2 Januari 2014.... Dan benda tu sampai sekarang... Saya jadi baker part time.... Alhamdulillah sebab sampai sekarang masih tak berhenti lagi....

Sekarang... CITA-CITA besar datang lagi... Saya nak bukak Cake House sendiri... Tapi... Tercapai tak impian kali ni?? Banyak halangan... ANTARA HALANGAN TERBESAR YANG MENGHALANG SAYA UNTUK BAGI KOMITMEN PENUH ADALAH, saya penjawat awam dan pekerja kerajaan...  Tak perlu saya nak huraikan, fahamkan sendiri je lah ye... =)

Kalau nak dirumuskan apa yang saya pernah buat dan boleh buat... Rasanya saya boleh bukak sebuah Bridal yang complete package... ANDAMAN & SOLEKAN, PENYEDIAAN PAKAIAN PENGANTIN, KEK PERKAHWINAN... segalanya dapat dijadikan SATU perniagaan... kan????

TAPI...pemikiran saya tak sampai ke arah tu.... Otak budak engineering, tak boleh nak bukak bisness... Melainkan ada penasihat... huhu~~~ Ye...saya tak boleh fikirkan benda tu dan tak boleh nak bayangkan... Saya cuma dapat lihat apa yang nyata dan nampak je... BUSSINESS SKILLS??? OUT habissss... =)

Assalamualaikum... Saya nak keluar lunch... nantilah sambung lagi... Hihi~~~ =)

No comments:

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~