Wednesday, July 1, 2015

Shopping Raya 2015 Berakhir Dengan Air Mata

Assalamualaikum... Ni cerita tentang suka suki... SEBELUM bermulanya kisah sedih kehilangan Bapa tersayang...

Okay... Shopping raya tahun ni memang dah plan lama, nk shopping semua barang raya kat KL, sebab barang-barang kat kuching tak banyak pilihan dan tak berapa nak best... Jadi, bila dah lama plan, dah lama jugak lah kumpul duit tu... Jadi tak payahlah nak hairankan sangat... =)

Plan awal, ke KL dari 25.06.2015 sampai 29.06.2015... 5 hari kat sana... Sampai KL hari Khamis, jadi sempatlah jalan-jalan dan shopping dalam 2 hari sebelum pulang Emergency pagi Sabtu ke Kuching... 
Khamis jalan-jalan siang guna transport awam, ERL, LRT & Monorail... Senang sikit sebab tak suka menempuh jalan raya sesak di siang hari... =) Alhamdulillah Areej tak meragam sepanjang jalan-jalan dan dia tidur je dalam stroller bila bosan...


Malam hari barulah jalan-jalan dengan kereta... Malam selesa sikit guna kereta sebab jalan raya tak sesak, clear je dan tak pening... =)



Pengakuan, baru 1st time makan Ice-Cream Magnum yg dalam gambar tu, kat IOI City Mall.... Ok la, tapi tak suka sebab mahal dan KECIK... Tak berbaloi... Tak nak makan lagi... huhu~~

Jumaat, adik ambil cuti... Jadi misi untuk cari barang di sekitar Jalan TAR, SOGO dan kawasan sekitar... Macam biasa, tangkapan di kawasan tersebut paling banyak... Kami bermula kat Jalan TAR jam 10 pagi, dan keluar dari sana jam 2.30 Petang... (^_^) Jumaat atau mana-mana hari berkerja paling best ke sana, sebab jalan clear dan manusia pun tak banyak... Tapi kena beredar dari kawasan tu sebelum orang keluar pulang dari pejabat... =)


Selain beli keperluan raya kami, kami belikan sekali untuk Bapa... Kami dah belikan kain pelikat & butang Baju Melayu untuk bapa di Jalan Tar... SEWAKTU DI SOGO... Saya dan adik nak belikan selipar untuk Bapa, adik TELEFON BAPA dalam jam 12 tengah hari untuk tanya saiz kaki... TAPI bapa tak jawab panggilan... Jadi kami cuma beranggapan bapa sibuk dan tak boleh jawab telefon... Kami terus kan beli dan ambil saiz paling besar (Saiz 11) dan sambung jalan-jalan seperti biasa... Kami langsung tak fikir apa-apa yang buruk sebab tak jawab telefon tu dah kira perkara biasa kalau sibuk...


Sampai dirumah, saya dapat panggilan telefon dari customer (Kak Yot) yang datang nak ambil kek yang saya dah siapkan sebelum ke KL... Akak tu kata, dia nampak bapa baring kat lantai, tapi bila dipanggil, bapa tak jawab. Jadi dia tanya saya untuk minta kebenaran masuk rumah bangunkan bapa untuk ambil kek... Terkejut akak tu tgk keadaan bapa dan terus bagitau saya. 
Masa tu mak tak ada di rumah, mak tengah uruskan anak saudara kat rumah abang. Saya segera inform kat mak untuk pulang tengokkan keadaan bapa. Mungkin mak tak nak kami risau, jadi diorang kata tak ada apa-apa... Tapi, tak sangka pulak kegembiraan sepanjang hari tu adalah kegembiraan terakhir, dan semuanya berakhir dengan air mata malam tu jugak... =(

Next.... Saya update dalam entry lepas ni segala apa yang berlaku... =(


No comments:

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~