Tuesday, August 25, 2015

Krabi Trip DAY 3

Hari Kedua kat Krabi... Pun kena bangun awal jugak sebab trip mula jam 8.30 pagi... Nama trip hari ni Island Safari (James Bond Island)... Ada 4 lokasi untuk dituju : Monkey Cave, Ladang Buah, Berkayak di Thaluk Island dan Makan tengah hari kat salah satu pulau di Phanga Bay

Sebelum bermula trip, seperti biasa kami keluar untuk menikmati street breakfast... =) sebab murah dan sedap.. hari berjalan kami dalam 15 minit sebab moto sewa dah dihantar balik petang semalam... Tak jauh pun 15 minit tu, kira macam kampung sebelah.. =)

Dress Code untuk Aktiviti hari ini : Pakaian santai pantai... Nak guna dress pantai pun boleh. Lagi cantik untuk bergambar  nanti.
(Jangan ikut pakaian saya, sebab saya tak bawa baju yang cukup. Jadi guna swimming suit je lebih senang dan jimat tak perlu beli baju baru) ^_^
Bekalan :  Kamera dan duit je... =)

Aktiviti hari ke tiga pun agak santai, tapi jaraknya agak jauh dari pekan Aonang... 1 Jam 40 minit dengan Van... penat dan pening sebab perjalanan jauh... Kami kena pergi jauh, sebab aktiviti hari ni kat pekan lain. Bukan di Aonang tempat kami tinggal... =)



Saya suka kat Monkey Cave sebab saya suka tengok monyet... Yela, rumah saya pun memang ada pelihara monyet, jadi bila tengok monyet berkeluarga, rasa seronok pulak. Teringat dekat monyet di rumah... =)

Komen saya untuk BUAH THAILAND... buah diorang semua SEDAPPP... Walaupun sama macam buah malaysia, tapi rasa buah sini lain... Kat sini, buah semua masak sendiri dan bukan buah diperam... Jadi rasa manis dan lembutnya semua cukup.. Tak macam buah kita kat Malaysia... Semuanya petik waktu mentah dan diperam supaya masak. Jadi rasa buah pun kadang-kadang tawar dan manis tak menepati cita rasa... Saya dan Suami makan buah sampai sakit perut sebab sedap... (^_^) Apa lagi, bila dibawa singgah ke ladang buah, memang kami beli dan makan sampai kenyang... =)

Lepas singgah ke ladang buah, barulah mula aktivi air... Menaiki bot panjang untuk ke James Bond Island dan berkayak... Kalau singgah kat James Bond Island, silalah bergambar... Saya tak ambil gambar sebab sibuk menghayati suasana... =) Pulau nya kecik je... Tapi dikelilingi bukit batu yang cantik... Silalah google kalau nak tengok... ^_^

James Bond Island
Paling saya suka... BERKAYAK... Sebenarnya kayak dikayuh oleh "paddle man"... Tapi kalau nak kayuh sendiri pun boleh... Berkayak untuk melihat keindahan bukit dan masuk ke gua batu di celah-celah bukit... Seronok sebab ni pertama kali saya berkayak... Saya tak pernah berkayak sebab takut lemas. tapi kali ni suami ada sama jadi rasa yakin sikit kalau lemas nanti ada yang tolong selamatkan... hihi...



Walaupun berkayak di tengah muara yang panas... Tapi tetap senorok sebab dapat luangkan masa bersama suami... Kalau kat rumah sibuk memanjang je dengan hal sendiri dan tak ada masa untuk bersama... Jadi masa-masa macam ni memang akan dimanfaatkan sebaik-baiknya... =)
Alhamdulillah, trip laut kali ni suami tak mabuk laut sebab kurang bergelora kalau nak dibandingkan dengan Speed Boat ke Phi-Phi Island... Rasa macam nak terbalik pun ada... =)

Selesai aktiviti berkayak, kami disinggahkan ke sebuah lagi pulau untuk makan tengah hari... Dah boleh jimat untuk makan tengah hari sebab semua termasuk dalam pakej... =)

WAJIB!!! Bila ke Thailang adalah Massage dan Spa... (^_^)


Memandangkan saya ni dah lama mengamalkan urutan Bali,... Jadi bila terkena urutan Thailand... rasa macam nak MATI!!! sakit wooo... Tak nak lagi rasa urutan Thailand... Lagi sedap Urut Bali sebab urutan lebih lembut dan selesa dan hilang semua sakit-sakit badan... Bila kena Urut Thai, bukan hilang sakit badan, tapi nak tambah sakit adalah.... Menyesal... Huhu~~
Suami suka lah, sebab dia lelaki kot, jadi tak rasa sangat... Saya ni yang tak suka... Apa pun semua bergantung dengan minat masing-masing... =)

Malam penutup Di Krabi... Kami lagi sekali melayan street food... Sebab MAKANAN RESTORAN TAK SEDAP, MAHAL dan TAK BERBALOI... Hihihihi~~~


Sedap dan PEDAS!!! Hihihi~~~ 

Belanjawan Untuk hari KeTiga Di KRABI... =)

Breakfast : 115B
Street Food & Tit Bits : 500B
Dinner : 130B
Massage & Saloon : 900B

TOTAL : 1645B = RM185.10

Last Day... Next Post~~~ (^_^)

No comments:

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~