Thursday, January 29, 2015

Hasad Dengki Peniaga... TYPICAL MALAY

Assalamualaikum... Pagi-pagi ni nak bukak topik yang langsung tak best dan agak menyakitkan hati sendiri masa menulis ni... huhu~~

Sebelum tu... Saya nak share beberapa kata-kata positif untuk renungan semua yang dalam spesis "TYPICAL MALAY" ni... yes... TYPICAL MALAY sebab tu memang sikap orang kita... Tak senang duduk bila tengok orang lain naik... Kalau jatuh, YESSS....semua gembira... Haiya...susah nak cakap laaaa....
**MAAF sebab ni semua bahasa sarawak, dan yang semenanjung mungkin tak paham apa diorang cakap... Boleh tanya kalau nak tau.. =)






Ni antara kata-kata yang sejukkan balik hati saya lepas panas sekejab. SEBENARNYA... saya ni jenis tak ambil port apa orang nak kata.. Disebabkan saya ni jenis tak ambik kisah semua hal, jadi orang keliling pun tak kisah jugak untuk bagitau kat saya apa-apa berita. TAPI...diorang masih sayangkan saya dan HAMBA ALLAH ni inform kat suami saya pulak... Hiihihi~~~ Terima kasih sebab ambil berat wahai kawan-kawan... Ni antara isi yang hamba Allah ni bagitau, apa yang dia kata tu semuanya betul... SILA BACA satu persatu ya... =)
**MAAF sebab dalam bahasa sarawak lagi... AND YESS...saya famous walaupun dalam bentuk negatif... =)

 


Ada masalah ke dengan apa yang saya jual?? Masalah sebab kek saya murah?? Masalah sebab saya jual itu...jual ini??? Ohhhhh PLEASEEEEE!!!! Positif sikit kalau nak beniaga... Saingan adalah normal... Tiru meniru adalah normal... NORMAL DALAM PERNIAGAAN... Kalau betul korang semua TERBAIK... Apa nak risau, CUSTOMER akan cari korang jugak.. Hak memilih tu adalah hak customer... Hak kita cuma sediakan kehendak customer dan berikan the best supaya diorang akan terus cari dan cari kita sampai bila-bila... MARKETING STRATEGY??? NORMAL kalau nak tiru meniru.... Itu namanya "MEE TOO" STRATEGY... AMBIL IDEA ORANG DAN IMPROVISE.... Masalah???? Saya tak belajar marketing, sebab saya budak Engineering... Tapi adik saya ambil marketing, jadi semua pendapat dia dah bagitau... SO???? JANGANLAH JADI TYPICAL MALAY sangat... Cuba SOKONG sesama bangsa sikit... Tak perlu nak dengki.... Kalau apa ko buat orang tak boleh ikut, berjual dengan monyet lagi baik....

Seroiusly... Saya ni bukan jenis nak marah-marah dan takde nak dengki pun kat korang.... Saya rasa AMAZING!!!! bila tengok korang dapat buat benda yang luar biasa... 

**Dia dapat order Mee sampai 200pack sehari... 
**Kak Norazie Jamaluddin dapat pelanggan order kek sampai 5-6 tingkat... 
**Kak Wini Stephen dapat buat kek Fondant yang superrr cantikkk dan perfect.... 
**Syahir Sepet dapat tawan hati semua baker dan berkawan dengan semua orang...

Betul... saya rasa WOW!!! 

Dalam otak ni fikir, kenapa saya takde pelanggan besar macam tu?? Apa lagi yang perlu saya buat untuk upgrade sale saya??? Memang...BANYAK PERKARA dan STRATEGY yang saya fikir sebab saya sentiasa nak naikkan sale saya... Saya buat secara sihat... Takde nak kondem sana, kondem sini... Hina sana, hina sini... Sindir sana, sindir sini... JANGAN JADI BODOH kat mata orang bila kita buat perangai buruk macam tu....

Saya tau...dari awal saya berniaga memang banyak tak puas hati dan kondem... Pernah dulu rasa down, tapi malas nak ambil kisah... Tapi...customer, orang sekeliling dan follower masih banyak sayangkan saya... Diorang akan sampaikan apa yang diorang dengar... Saya??? Masuk telinga kanan, keluar telinga kiri... Saya cuma anggap, mungkin saya di peringkat hampir berjaya sebab banyak yang iri hati... "HAMPIR"....belum lagi berjaya... sebab perjalanan saya masih jauh... Masih banyak yang saya kena baiki dan belajar...

APA PUN... yang suka kutuk saya tu... Alhamdulillah...banyak jugak pahala yang korang bagi... itu lah motivasi untuk saya terus naik dan berkembang... Banyak betul masa free korang untuk kutuk mengutuk ye... Takde ambil order ke??? Huhuhu~~~ Dah sudah la tu... Jangan ada perangai TYPICAL MALAY dalam diri... Positif la sikit.... Tak perlu nak buruk sangka... KENAPA??? Korang ingat customer saya LOYAL kat saya sorang ke? Ada jugak 4 5 orang yang lari dan beli kek dari baker lain... Saya tau, sebab nampak komen dan Tagging... Tapi tak kisah... Itu maksudnya ada masalah dengan kualiti dan servis saya... Setiap kali nampak benda macam tu, saya nak fikir balik kenapa... Bukan nya nak kutuk dan dengki.... Hurmmm.... DAHHH.... Penat nak tulis benda macam ni...

Ni adalah renungan untuk saya dan semua orang... Buang perangai TYPICAL MALAY tu okay... Malu lah kat bangsa CINA... Diorang cepat berjaya tau??? KIta ni???

Renungkan.... =) Take Care People... =)



INFO TAMBAHAN :

**Kakak saya dah jual BEEHOON belacan dan Laksa sejak 2007 lagi kat stall bersama kawan dia... tapi dah hampir 3 tahun stop berjual sebab dia tak sihat. Sekarang dia mula balik dan berjual dari rumah je.. Saya sebagai promoter untuk promote balik produk kakak... Dia dah ada regular customer dia sendiri, saya pulak cari customer baru untuk dia... Ni projek kakak dan suami saya, saya pulak jual kek je... =)

**Rojak... Tu adalah resipi turun temurun arwah datuk saya... Haji Edon... Bekas penduduk Jalan Mendu semuanya kenal arwah datuk sebab dia berkedai di kampung sewaktu masih hidup... Sekarang ni, cucu pulak mewarisi resipi tu..

**Kek... Design atau apa-apa, yess... saya suka meniru dan ambil idea dari orang lain dan En.Google... Kadang-kadang bukan saya sengaja nak tiru, tapi customer tunjuk dalam whatsapp nak gambar macam sekian sekian... Saya ikut je, walaupun saya kenal baker tu. Ada watermark kot... Hihihi~~~ Gambar kek saya tak pernah letak watermark. Sebab saya tak kisah nak share... Nak tiru pun takpe... Kelebihan masing-masing dapat buat macam tu macam ni... =)

Wednesday, January 21, 2015

Areej HFMD... Musim Penyakit Berjangkit

Assalamualaikum... Alhamdulillah... Kerisauan sepanjang minggu lepas dah berakhir sikit, sebab Areej beransur sihat... Areej terkena jangkitan HFMD dan dehydrated sebab langsung tak boleh menyusu bila ulser penuh kat tekak. Jadi terpaksa cucuk untuk masuk air sampai Areej sihat... Sayu bila tengok anak menagis sakit masa doktor cucuk jarum cari urat. Urat pun masih kecik, memanglah sakit dan susah nak cari.. Sabar je dengar Areej menagis, demi nak dia cepat sembuh...


Areej admit tak lama... 3 hari 2 malam je kat KPJ (Dibayar sepenuhnya oleh Insurans RM2500)... Malam pertama admit tu Areej lembik je dicucuk pasang air. Tapi keesokan harinya, Areej dah seronok dan nakal bermain, sampai nak terjun dari katil dia.. Seronok bila tengok Areej kembali seperti biasa. Ibu dan Ayah mana yang tak sedih kalau tengok anak sakit dan terbaring lemah? Luruh rasa hati tau.. huhu~~~



Hari pertama Areej keluar bintik-bintik, saya tak kisah sangat sebab ingatkan tu cuma ruam biasa. Sebab, sebelum ni pun Areej pernah dapat Eczema yang teruk jugak... Boleh baca kat link ni pasal eczema Areej... >>>KLIK KAT SINI<<<

Sampailah 2 hari, bintik tu semakin banyak dan berair. Saya suspect chicken pox sebab chicken pox pun lebih kurang macam tu jugak rupa dia.. Last-last Areej dah tak boleh nak menyusu lagi, sebab tekak dia tumbuh banyak ulser. Terpaksalah bawa ke KPJ dan admit terus sebab dehydrated. Huhu... 

Untuk yang tak pernah tengok HFMD, macam ni lah rupa dia... Ni yang dah hampir sembuh, masa mula-mula keluar bintik tu, lagi teruk dari ni.. Gelembung-gelembung dan penuh dengan air... Areej pulak tangan tak boleh diam, dia garu sampai pecah, sampai luka-luka... Geram ada, kesian pun ada dengan budak ni... Kesian sebab malam-malam mata dia dah tutup sebab ngantuk, tapi merengek nak digaru ssebab gatal... Alahai anak... =(

HFMD
Sekarang alhamdulillah dah sihat... cuma tunggu masa je bintik-bintik dan bekas tu nak hilang... macam lambat je nak sembuh kalau Areej ni ikut macam ibu dia... Serba serbi jadi parut... huhu~~~


Apa pun, nak nasihatkan... Sekarang musim penyekit berjangkit. Kalau boleh jangan bawa anak ke tempat awam yang sesak. Jangan bagi anak-anak sentuh benda ketika berjalan dan cuci terus kalau dia jatuh kat lantai atau terpegang apa-apa yang kotor... Kena berwaspada selalu... Nanti kalau dah anak sakit, kita sendiri jugak yang susah hati... Anak tu nyawa kita, kena jaga baik-baik... Amanah Allah... =)

Take Care People... =)

Tuesday, January 6, 2015

My 27th Birthday... Part 2... Speechless...

Asaalamualaikum... Selamat datang ke bahagian 2... =) Ni sambungan yang saya tulis semalam... Kalau menyampah, jangan baca sebab saya memang suka menulis... Menulis novel memang tak pandai, cuma pandai tulis merapu macam ni je... Kalau ni novel, kan dah boleh buat duit... (^____^)

Entry Semalam Part 1 >>>BOLEH KLIK SINI<<< kalau nak baca... =)

Sepanjang hari semalam memang banyak dugaan... Ada je masalah yang tak kena sampai rasa down pun ada kalau nak difikirkan sangat. Tapi saya ni jenis tak suka fikir masalah. Apa yang jadi pun biar berlalu ikut aliran... Tak perlu nak perah otak berfikir, sebab nanti memang ada jalan penyelesaian secara spontan... Kalau terlalu fikirkan, boleh jadi semak otak dan stress... Tak suka stress-stress...sebab saya ni baran. Kalau stress memang nak marah memanjang... Dah tua ni nak cool down sikit... huhu~~~

Perkara buruk terakhir terjadi semalam adalah kereta En.Suami terbabas ke bahu jalan di simpang keluar bulatan... Alhamdulillah takde apa jadi dan kereta pun takde rosak. Cuma tayar tergelincir ke tebing jalan sebab jalan licin lepas hujan... Masa tu, saya takde dalam kereta sebab saya dah dihantar ke rumah bila En.suami kata dia nak buat surprise dan tak nak saya ikut.. Okay.. Baeklah... =)


Pasal surprise, tak nak lah cerita lebih-lebih... =) Cuma Happy sebab en.suami bagi hadiah untuk bekalan akhirat... Alhamdulillah... Sebab dah lama inginkan, tapi tak terbeli jugak... Akhirnya en.suami hadiahkan sempena hari lahir... Selain untuk bekalan saya, tu saham en.suami jugak... Selagi saya pakai, selama tu jugaklah pahala en.suami masuk... =) InsyaAllah akan saya guna sampai bila-bila... Telekung jubah berlengan, tak perlu kain lagi sebab dah panjang sampai kaki. Guna stokin je kalau takut terselak... =) Suka sangat...dan memang surprise bila hadiah tu memang benda yang kita idamkan... Selain tu, jam tangan Bonia Seramic Pink.. Dah lama jugak saya tak pakai jam tangan sejak jam Anniversary 2 tahun lepas rosak... =( Sekarang dah ada ganti baru... (^_^)

Telekung jubah berlengan... =)

Semalam... Dinner bukanlah di restoran... =) En.Suami ajak pergi The Beach Seafood... Salah satu makanan yang saya suka makan... Seafood!!!! (^_^) Tempat ni pun dah lama tak pergi... Dekat nak 2 tahun jugak rasanya... Kali terakhir pergi sewaktu Hari Ibu Mei 2012... Saya ingat sebab pernah tulis kat blog jugak... =)




Hidangan semalam... =) Sedappp!!!

Masa tu masih berkawan je dengan En.Suami... Ehem2... Berkawan??? Yup!! Sebab kami tak couple... Tiba-tiba rasa sayang, En.Suami ajak kawen....

Hari ni kata nak ajak kawen >>> Bagitau parent >>> Esok lusa uruskan pertukaran agama En.suami >>> Mula belajar agama >>> Interview nikah >>> 3 minggu lepas tu akad nikah >>> 3 bulan kemudian baru bersanding sebab kumpul duit dulu... Simple kan?? Yess!!! Simple... Islam ni tak menyusahkan... Segalanya senang kalau kita sendiri tak menyusahkan diri... yang susah tu manusia, semua perkara nak buat sebab nak tunjuk sesama manusia, perkara wajib memang lupa dan jauh dah kelaut... huhu~~ Apapun, semua tu ikut kehendak masing-masing... Sebab ada yang kata sekali seumur hidup... Baeklah~~... =)

Jubah Glitter Hadiah Adik... =) Cantik... =)
Back to topic... Birthday celebration... Terima kasih buat en.suami tersayang... Lately, en.suami memang suka buat surprise... Kalau dulu-dulu takde maknanya dia nak buat surprise...sebab tak tau benda-benda macam ni.. En.suami kata dia baru pandai sebab belajar dari cara saya... Saya selalu buat surprise kat dia, jadi dia belajar dari situ.... Alhamdulillah... Walaupun tak pandai, tapi tetap nak belajar dan nak cuba buat sesuatu untuk menghargai dan gembirakan hati saya...



Tapi... sebesar mana pun hadiah... Kesetiaan dan kasih sayang suami adalah segala-galanya... 


Dan...Tetap tak dapat menandingi hadiah kurniaan Allah buat kami... Eldrime Areej Bin Eldrine Addin.... I Love You Sayang Areej... =) 


Take care people... =)

Monday, January 5, 2015

My 27th Birthday... Part 1..

Assalamualaikum.... Genab 27 tahun umur saya.. Alhamdulillah...masih diberikan nafas untuk meneruskan kehidupan bersama keluarga dan anak-anak...

Tahun lepas tak berpeluang nak sambut hari lahir sebab Areej pun masih kecik dan saya baru habis pantang masa tu. Kalau nak celebrate pun tak berapa syok... Tahun ni, Alhamdulillah dapat enjoy sikit... (^_^)

Hari ini, sayalah permaisuri, sayalah puteri, sayalah raja... En.suami layan kesemua kehendak saya.... Hihi... Seronoknya bila dapat jadi yang paling istimewa... Bukan selalu pun kan? Mungkin kali ni je dapat... Tahun-tahun lain, tak tau lagi... InsyaAllah kalau dipanjangkan umur...


1st destinasi... Pagi-pagi lagi saya nak makan mee wantan kat Fly Over satok... Itulah kedai kegemaran saya... Bukan kenny rogers, bukan secret resipi dan bukanlah mana-mana restoran mahal... Bukan tekak branded okayyy!!! :) Tapi...seriusss!! Untuk saya, wantan kat situ memang sedap... Dah pernah try makan kat kedai lain. Ada je yang tak kena dan tak best... Huhu...

Lepas breakfast... Jalan-jalan kejab dan pegi tengok wayang... Yup!! Wayang di siang dan pagi hari... Kamilah pembuka pintu panggung dan peserta pertama kat MBO... Considerlah dah jadi mak orang, jadi masa jalan-jalan untuk kami berdua adalah siang hari... (^_^)
Movie??? The Hobbit... :) Superrrr besttt!!! X menyesal beli tiket... (^_^) nak tau apa best? Sila tgk sendiri... :)



Tapi... Hari ni betul-betul banyak sangat dugaan... Takpe, hikmahnya Allah nak bagi rezeki lebih nanti.. InsyaAllah...

Ujian 1... Lepas tengok wayang, saya delivery kek... Sampai je kek dekat customer, dia terus bukan sebab excited nak tengok... Tapi, dia betul-betul jadi excited dan terkejut sebab dalam kotak tu penuh dengan sarang semut dan semut banyak sangatttt!!!! Mana datangnya??? Mungkin dari meja ofis... Tadi, kek tu sy letak atas meja.. Mana tau semut nak datang... Jadi, kek terpaksa bawa balik dan buat baru... Huhu... Sabarrr...

Ujian 2... Dapat call dari owner kedai... Apa dia bagitau, malas nak cakap... Yang penting tu memang bad news.. Dan risau sangat dengan hal tu..  Dah dapat penyelesaian barulah saya share.. -_-#

Ujian 3.. Encik suami terbabas kat simpang bulatan sebab hujan dan jalan licin... :/ masa terbabas tu, saya takde dalam kereta. Sebab lepas tengok movie, en.suami hantar saya balik rumah. Dia keluar sorang, sebab ada surprise nak buat dan tak nak saya ikut... Tapi, lain pulak jadinya... Huhu...

Ujian 4... Ada lagi... Dah malas nak fikirkan...

TAPI.... Walau bagaimanapun... Saya akan positifkan diri dan tak nak fikirkan semua tu... Hari ni hari untuk saya gembira, bukan untuk fikirkan masalah... Masalah boleh tolak ketepi dulu ye... Huhu.. 

Apapun... En.suami dah datang jemput saya kat rumah... Nak pegi mana lepas ni, saya tunggu je lah... (^_^)


Saturday, January 3, 2015

Kiidz Clubhouse

Assalamualaikum... Sekarang ni dah senang nak update blog, sebab dah install application blog kat phone... Ni bukanlah kali pertama install, cuma lepas tukar phone hari tu terus takde install dah... Baru sekarang rajin nk buat balik...

Hari ni Areej tak berapa sihat, tak tau kenapa... Sebenarnya pagi tadi sihat je. Tapi lepas saya bersihkan Areej buang air besar guna air paip sejuk, terus Areej bersin tak henti-henti dan selsema. Tiba-tiba je, sebab sebelum ni ok je. Tak pernah pun nak selsema...


Kesian jugak bila tengok Areej lemah, sebab Areej aktif je kalau sihat. Untuk happykan hati Areej, saya dan suami bawa Areej pergi ke Kiidz Clubhouse... Lokasi? Tingkat atas sekali Plaza Merdeka. Saya tau pasal tempat tu pun dari kawan FB... 1jam RM15, whole day RM30... Sangat berbaloi bawa anak-anak bermain kat situ. Mainan ada pelbagai dan menarik.. Parent pun boleh bermain sama.. Hihi..


Hari ini memang hari kami untuk Areej.. Sebab biasanya saya sentiasa sibuk dan jarang ada masa.. Kebetulan minggu ni saya lapang, sebab tempahan penuh bermula minggu depan. Jadi minggu depan memang dah takde masa lagi nak kemana-mana. Sebab masa saya memang penuh kalau dah terima tempahan...

Harap-harap esok Areej bertambah sihat... Risau bila tengok Areej asyik tidur je dan kelesuan. Get well soon ye anak ibu... Ibu sayang Areej...


Take care people... :)


Friday, January 2, 2015

Warna 2015

UPDATE DTULIS OLEH (share blog) : ELDRINE ADDIN BIN AJUS

Kali ini ialah putih... Kenapa pilih putih?? Sebab......... Semua tau yang putih melambangkan suci, bersih, aman, damai, sejahtera dan semua tentang yang baik-baik belaka. Naa..beginilah yang saya inginkan =)). Inilah juga yang dinamakan warna-warna kehidupan.

Namun jika tercalar sedikit terus akan nampak cacat celanya. Jadi haruslah dijaga dengan baik dan istiqamah..Mengejar akhirat dan bukannya dunia lagi...masa dirasakan semakin singkat. Ya..memang semakin terasa singkat. walau apa pun yang terjadi di masa akan datang, harapan telah bersedia sepenuhnya.

1st post 2015... USAHA!!!

HAPPY NEW YEAR!!!!! Wahh~~~ Assalamualaikum... (-_-) 

Tahun dah bertukar... Jadi semangat pun nak tukar... Tahun ni nak jadi super woman... InsyaAllah... Banyak perancangan untuk diri & keluarga tahun ni...

TARGET...!!! 

1. Mesti ada pergi holiday... Walaupun dekat... Mesti pergi... SEMANGAT!!!! 

2. Tak nak BOROS!!! InsyaAllah... Harap tahun ni Coach x buat offer yg sakitkan mata dan nafsu... Huuhuuhuu~~~

3. Saving RM300-RM500 SEMINGGU!!!! Wajib... Saya nak simpan duit, sebab saya nak kumpul duit pegi umrah... (^_^) Alhamdulillah... Niat baik tu, InsyaAlla Allah permudahkan dan bantu...

(Minggu pertama ni dah berjaya, Cun dpt simpan RM500... NEXTTT!!!)
4. Nak baking studio sendiri... InsyaAllah next week dh mula renovation... Nak jugak walaupun studio simple je... =)

5. Dah tentulah nak jadi isteri yang baik dan taat kat suami... Nak kurangkan moody dan kontrol emosi masa penat... (-_-) Dari dulu nk ubah perangai baran ni, tp agak slow nak turun... Alhamdulillah berjaya kurangkan baran dengan buat perangai Childish... hihi~~~ Childish dengan suami je, dengan kawan-kawan macam biasa, slumber dan buat bodoh... huahuahua~~~ =P

2015 ni banyak harapan saya... Harapan untuk diri sendiri, keluarga, suami dan macam-macam... Tapi tak nak tulis sebab tak nak terlalu mengharap... Cuma saya harapkan kami berdua dapat berjaya dalam apa yang kami impikan dan cita-citakan... Cita-cita besar, tapi seperti ada sesuatu yang tak kena dan menghalang perjalanan... Dalam buat apa-apa keputusan, kena fikirkan untuk jangka masa panjang. Tak boleh nak ambik mudah semua hal... Usaha!! usaha!!

Eldrine Areej Bin Eldrine Addin... 1 tahun 2 bulan 2 minggu.. =)

Areej dah besar... nak tambah askar belum lagi... Keadaan dan masa tak stabil... Tak nak sampai anak terabai... Anak perlukan kasih sayang, pembesaran boleh terbantut kalau anak-anak tak cukup kasih sayang... Sekarang pun saya memang cuba bahagikan masa untuk Areej... Kalau saya sibuk, Suami akan ambik alih, kalau suami sibuk, saya akan cuba ambik alih... Tapi kalau dah dua-dua sibuk, kucing kesayangan Areej (Allee) yang ambik alih temankan Areej bermain... 

Kewangan... Alhamdulillah stabil dan Allah tak pernah putuskan rezeki kami... Syukur... Cuma kena belajar nak uruskan kewangan dengan dugaan sifat boros saya... Kena belajar kawal nafsu beli barang... Kalau nak beli emas tu, rasanya takde hal, sebab tu adalah aset dan berguna jugak untuk masa depan.. Tapi yang membazir tu kalau Coach dan lain-lain... (-_-) 

3 hari lagi, umur saya dah 27 tahun... Macam tua je bunyinya... Tak nak rasa tua... Nak jadi muda je... =P Nak kuruskan badan supaya tak nampak berumur sangat... (^_^) sekarang berat naik sebab kalau lewat tidur buat kek malam-malam, perut boleh gastrik dan terpaksa makan... =(

Tahun ni rasanya nak update blog lebih kerap... kalau 2014, update saya boleh dikira berapa helai je... Tahun ni mesti rajin sikit nak tulis... Bukan tulis saja-saja untuk tatapan pembaca, tapi nak tulis sebab simpan kenangan untuk diri sendiri kat sini... 10 tahun akan datang, masih boleh baca balik... (^_^) Diari alam maya boleh bertahan lama sikit, kalau buku dah hancur dimakan anai-anai... =)

Tu je rasanya untuk entry pembukaan... Nanti cari masa lagi untuk update... Salam sayang dari saya dan keluarga... =)


(^_^)

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~