Monday, February 22, 2016

Hijrah dengan rasa Malu

Pagi-pagi ni terbaca, terpandang, terfikir, termenung, tersentap, terrr dan segala terrrr... Jadi saya google untuk pencerahan dalam hati dan cerahkan apa yang gelab dan terrr terrr tu... Kalau kita pandang sekeliling, ada banyak perkara yang boleh buat kita berfikir. Dari buka mata pagi sampai tutup mata tidur malam, kita tak akan berhenti berfikir kalau kita merenung sekeliling...

BENAR kata orang dari terpaksa tu, akan timbul keikhlasan... Belajar dari bawah dan macam-macam lagi... Tapi ada perkara yang boleh dipandang ringan dan ada yang tidak...

Saya cuba untuk malu... Tapi GAGAL untuk malu... Saya masih TAK MALU... Saya nak belajar erti malu... payahnya untuk malu... Definisi MALU??? Banyak... Jawapan terpulang kepada kita... Yang saya post ni bukan untuk sesiapa, tapi untuk peringatan kepada diri sendiri... Untuk sentap hati sendiri biar saya sedar... Untuk jadi MALU susah, SEBAB dalam 0.00001% tetap ada RIAK dalam hati... BOHONG kalau kata tak ada...

Ni entry yang saya copy dari Facebook https://www.facebook.com/thembymhlongo?fref=nf . Agak sentap jugak hati saya lepas membacanya... Timbul rasa sedar diri dan MALU kat perangai sendiri... Saya post balik untuk renungan kita bersama... Muhasabah diri dan berfikir bersama-sama...


Ada seorang lelaki tanyakan pendapat  tentang calon isteri yang baik. Disenaraikan apa yang patut. Kemudian dia berkata:

"Saya kalau boleh nak yang pakai purdah."

Ya, perkataan macam ni memang biasa saya dengar. Tapi ada satu benda yang mamat ni tak faham dan saya pun tanya,

"Tuan nak isteri yang BERPURDAH atau isteri yang PEMALU?"

"Maksud ustaz macam mana?" Jawabnya.

"Wanita yang pakai purdah, tak semestinya wanita tu pemalu, tapi wanita yang pemalu, mesti dia pakai purdah." Saya jawab ringkas.

"Erk.... macam mana saya nak tahu pemalu ke tak calon yang saya pilih?" Dia tanya lagi.

"Zaman sekarang ni, RAMAI wanita tutup badan dengan kain, tutup muka dengan kain pun dah semakin ramai, tapi yang sikit ni ialah wanita yang ada sifat MALU seperti Sayyidatina Fatimah Az-Zahra Radiyyallahu'anha yang TIDAK MAHU LANGSUNG DILIHAT LELAKI DAN TIDAK MAHU MELIHAT LELAKI.

Cuba tengok keadaan sekeliling, yang berpurdah pun masih kenakan pakaian terang macam pink, biru muda, fuhh nampak comel tu kan...? Ada jugak yang berpurdah hitam semua, tapi baik punya dia shoot gambar lepas tu upload dalam fb bagi tengok free kat lelaki ajnabi. Model yang tayang body pun at least dapat bayaran, diorang ni yang bajet solehah pulak bagi tengok free? MANA MARUAH DIORANG?

Perempuan hodoh sekalipun, kalau diorang berpurdah, nampak mata saja, memang jadi seksi.... Awak tengok rasa bernafsu tak?" Petir dari saya.

"Err... malu nak ngaku, tapi sejujurnya memang nampak comel sangat dan rasa 'geram' timbul dalam hati." Jawab lelaki tu.

"Jadi apa gunanya mereka berpurdah? Baik bogel je... tengok yang berpurdah pun rasa 'geram', tengok yang berbogel pun rasa 'geram'. Sebab itu di dalam mazhab Syafie, pendapat yang paling rajih dan muktamad tentang purdah ialah hukumnya wajib (rujuk kitab fathul muin, iqna' dan lain-lain). Manakala pendapat yang daif pula mengatakan wajib hanya jika timbul fitnah, dan fatwa daif inilah yang digunakan secara meluas di Malaysia pada zaman ni. Bahkan sebahagian ulama Syafi'eyyah berpendapat, kalau nak pakai purdah tu, pakai full tutup, bukannya bukak-bukak separuh (niqab separuh) nampak dahi macam di Malaysia (di Malaysia indonesia je wujud niqab separuh pelik tu), bahkan mereka suruh tutup mata dan tinggal satu mata sahaja UNTUK MELIHAT JALAN BUKANNYA UNTUK DILIHAT MATANYA.

Tapi sebenarnya, purdah, jubah, baju, dan semua semua tu sebenarnya TAK PERLU PAKAI PUN kalau perempuan tu PEMALU DAN TAK KELUAR RUMAH. Sebab hukum tutup aurat tu hanya disyariatkan bila wanita bertemu lelaki ajnabi. Kalau duduk diam dalam rumah seperti isteri-isteri dan anak Rasulullah, perlu ke mereka tutup aurat?

Jadi tanda "solehah" seseorang wanita tu bukan terletak pada purdah atau tidaknya dia, tetapi terletak pada SIFAT MALU dia. Jangan tertipu dengan munafik-munafik di fb." Saya jawab.

"Erm.. Baru saya sedar.. rupanya ramai perempuan yang menutup aurat, bahkan memakai purdah tapi TAK ADA SIFAT MALU." Jawab dia,semakin faham.

"Ya, sebab itulah saya cakap, kalau nak cari bini, bukan cari yang berpurdah, tapi cari yang pemalu. Sebab kalau dia pemalu, dia confirm akan pakai purdah dan malu nak keluar rumah. Wanita pemalu juga tak akan melihat lelaki dan tak akan menggedik dengan lelaki.

Tapi kalau dia tak malu, walau pun dia pakai purdah sejuta lapis, dia tetap suka berselfie dan tayang body dan diri pada lelaki ajnabi dalam fb dan hu ha hu ha dengan lelaki bukan mahram. Macam tu ke perempuan yang tuan nak pilih untuk jadi ibu kepada anak-anak tuan?" Jawapan penggulungan dari saya.

"Alhamdulillah ustaz, saya dah faham... doakan saya dapat jumpa permata macam yang ustad syorkan..." Jawapan akhirnya.

Note: Ajarkan anak dan isteri kalian sifat MALU kerana itulah satu-satunya mahkota wanita terindah yang diajar Rasulullah SAW tetapi dihapuskan oleh wanita zaman ini.


Jahil: Tidak mengetahui.

Bodoh: Tak boleh berfikir.


Selfie tu tak salah, selfie lah sampai lebam. Yang salah ialah TAYANG BODY DEKAT LELAKI AJNABI (walaupun badan dan muka ditutupi kain, mata laki ada xray, dia tau saiz korang sekali pandang).

Perhatian: Kalau anda terasa, anda perlu bertaubat dan ubah, bukannya meroyan di ruangan komen kerana ia akan menjatuhkan maruah anda sendiri.

PEACE NO WAR... Assalamualaikum..

No comments:

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~