Monday, February 1, 2016

Tukar DOMAIN Blogspot

Try...try...try... Pening jugak nak buat sebab saya memang bebal sikit part-part nk ikut tutorial ni... Bebal pun jadi jugak.. Kalaulah tak jadi, memang nangis blog tak dapat nak bukak dah... Hihi...

Apa-apa pun... sebelum nak buat atau tukar apa-apa.. SILA SAVE TEMPLATE & Url Dashboard kat mana-mana... Kalau link lost, boleh refer balik... Huhu... Pagi tadi dah saspen sikit sbb link lama "Page Not Found"... Nasib balik link Dashboard Blog masih ada kat history... jadi boleh betulkan semula... dan wujudlah WWW.NURHAYATIMORSHIDI.COM... ^_^ 


Sila ikut step kat bawah kalau nk tukar BLOGSPOT ---> WWW... Sebelum tu, Domain kena BELI okayy... Saya beli kat sini... ---> www.sempoihosting.com/


Ok dah beli?? Tunggu dalam 1jam untuk proses aktivation domain tu, barulah dapat tukar ikut step-step kat bawah ni...


___________________



Bahagian 1 : Setting Pada DNS Nama Domain Anda di Sempoihosting.

1. Login ke client area / client area di 
http://www.sempoihosting.com/clientarea.php 
2. Kemudian, klik pada link "Domains > My Domains" yang ada dibahagian navigation bar di sebelah atas.

3. Selepas itu, klik pada icon "Manage Domain" yang terdapat di sebelah nama domain yang anda mahu setkan pada blogspot.

4. Selepas itu, lihat pada tab "Management Tools" dan klik pada menu "Manage DNS" 

5. Disini, masukkan konfigurasi seperti berikut.
www - CNAME - ghs.google.com
sdpjgfn7vz43 - CNAME - gv-xxxxxxxxxxxxxxx.google.com 

(Kod khas ini boleh diperolehi dari akaun blogspot anda, setiap blog akan mempunyai kod yang berbeza)




6. Untuk mendapatkan kod khas tersebut, anda perlu buka satu tab lagi di browser anda dan login ke akaun blogspot anda..

_________________

Bahagian 2 : Mendapatkan KOD KHAS & Cara Setting Pada Dashboard Akaun Blogspot Anda

1. Login ke akaun blogspot anda.
2. Di bahagian Dashboard blogspot anda, klik pada ikon "arrow" kecil yang terdapat pada blog anda. Kemudian pilih setting.


3. Lihat pada bahagian "Publishing".  Klik pada "Add  a custom domain" .

4. Kemudian, masukkan url atau nama baru utk blog anda dan klik save. Contoh : www.namabloganda.com


 5. Kemudian, anda akan mendapat error seperti dibawah.

6. Dibawah error tersebut juga akan diberikan kod khas bagi CNAME setting untuk blog anda.

7. Copy & paste kod tersebut di DNS Management di client area sempoihosting tadi..
Kemudian, tekan butang "Save Changes"




8. Kembali semula ke tab blogspot anda.  Kemudian, masukkan nama domain yang anda telah beli dan set tadi.



9. Tekan butang "Save"
10. Siap! sekarang tunggu 24jam... Kalau bertuah, cepatlah nama tu bertukar... Kalau belum, akan keluar "page not found" bila search kat google... Tunggulah 24jam ye... =)


Cantiklah sikit nama blog tu...Selain anda boleh mengaksesnya menggunakan URL http://tamankemboja.blogspot.com , nak bukak direct ke www.nurhayatimorshidi.com pun boleh... Selepas tukar domain... semua LIKE dan SHARE detail kat setiap ENTRY BLOG akan reset dari 0 semula... (^_^) Alaaa...baru nk happy tengok ada follower like, tup-tup semua dah 0... =P

Take Care People... =)

1 comment:

inara shah said...

ada sapa2 boleh tolong buat tak..

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~