Wednesday, March 2, 2016

Sabah Day 1... "The Parent Trip"

Alhamdulillah... Selesai dah trip bawa parent jalan-jalan... Ni pertama kali kami bawa mak bapak bercuti dengan duit kami sendiri. Cuma terkilan sedikit sebab Arwah bapa saya tak sempat merasa bercuti bersama kami.
Syukur segalanya dipermudahkan walaupun banyak dugaan dan banyak aktiviti yang dicancel... Sebab cancel??? Lepas ni saya ceritakan... =) Walaupun jalan-jalan dalam Malaysia je, tapi bersyukur sebab kami masih mampu bawa orang tua melancong dan berehat. Entah bila dapat nak buat macam ni lagi... InsyaAllah kalau dimurahkan rezeki, kami akan bawa mak bapak bercuti lagi.


Sebelum mula bercerita... Saya bagi total cost dan itinerary lengkap dulu... KERETA SEWA...019-8525560 (ABDUL LATIF).. Kami hanya merancang, yang menentukan segala perjalanan adalah Allah... Yang MERAH tu maksudnya aktiviti dibatalkan... Mungkin aktiviti KURANG MENARIK untuk orang lain yang dah pernah datang ke KK... Kami terpaksa minimumkan aktiviti sebab yang ikut ni Warga Emas (Atas 60tahun). Tenaga mereka dah kurang dan tak berapa sihat. Kebanyakannya cuma aktiviti santai untuk mereka rehat-rehat dan jalan-jalan... Untuk aktiviti yang lebih menarik, saya dan suami akan kembali lagi ke KK... =)



Kami tiba di KKIA jam 8.30pagi... Ambil flight paling awal supaya masa tak dibazirkan dan boleh terus mulakan aktiviti pada hari pertama kat sana,,, Kereta sewa dah siap di tempah, asalnya kami menyewa SAGA FLX, tapi yang diberikan adalah PERSONA... Kat sinilah bermulanya masalah bila kereta yang diberikan bukan yang kami nak... =)

Hidup kat sini guna Waze je... Sebab bandar KK kecik jadi senang nak gerak kemana-mana... Dari KKIA sampai Promenade Service Apartment cuma 15minit je, 8KM.. Dekat kan? =)

Aktiviti hari pertama takde apa sangat, cuma meronda-ronda tengok bandar dan jalan ke pasar. cuma RIMAS sikit sebab bandar KK ni jem, jelan sesak memanjang. Kalau dari Waze kata boleh sampai 10 minit, perjalanan sebenar adalah 1 Jam dalam keadaan jalan sesak... Huhu...

Sehari sebelum ke Sabah, saya terbaca kat FB pasal ADZIE Cafe and Bakery. Memandangkan dari dulu dah teringin nak makan Shell Out tapi tak kesampaian, jadi inilah peluangnya... Kami pergi ke sini untuk makan malam... Kami berangkat dari hotel jam 4 petang, ingatkan nak jalan-jalan dulu sebelum sampai Adzie, sebab jarak cuma 20KM++ je... dalam 30 minit dah boleh sampai sepatutnya... TAPI, disebabkan jalan sesak. Perjalanan ambil masa sampai 2 jam lebih... Penat tau ditambah lagi dengan perut kelaparan... SEDEYYYY...
Harga makanan kami 4-5 pax RM168, unlimited nasi dan air ice lemon tea... Bila tengok hidangan yang menimbun dan sedap, terus lupa pasal penat perjalanan tadi... (^_^) Berbaloi sebab memang banyak dan puas hati makan...  =)


Lepas makan... Apa lagi... Balik laaa... hihi... Perjalanan balik kami sangatttt terkejut sebab tak sampai 15 minit dah sampai hotel... Makkk aiii... Masa nak pergi bukan main lagi 2 jam... balik cuma 15 minit je... Huuuu... Yela, sebab jalan sesak cuma sehala... =/ Singgah kat pasar filipina dulu, sebab dekat je dengan hotel... SAYANGNYA sebab perut dah kenyang, jadi cuci mata je lah tengok seafood dan makanan panggang... Aduiii... Sedapppp.....



Permandangan disabah memang menarik sebab sepanjang perjalanan adalah persisiran laut/pantai... Tenang je permandangan nya... =)

Aktiviti esok... nextttt ----->>>>>

Sambungan dari ENTRY --->>> Sabah Day 2 <<<
Sambungan dari ENTRY --->>> Sabah Day 3 <<<



No comments:

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~