Wednesday, March 30, 2016

SSM-ONE ( Online Networking Entreprenuers)


Minggu lepas... 25 hingga 27 Mac 2016, di CityOne Megamall, Tingkat 1 (Exhibition Centre) diadakan karnival SSM-ONE (Online Network Entrepreneurs) yang bertujuan  untuk memberi galakan kepada pengusaha dan bakal pengusaha online dalam usaha mereka bergelar usahawan berjaya. 

Objektif utama program SSM-ONE  ini ialah untuk :

a)  Untuk memberi penerangan kepada golongan usahawan tentang kepentingan mendaftarkan perniagaan dan menubuhkan syarikat
b) Meningkatkan pendaftaran perniagaan dan penubuhan syarikat
c) Menggalakkan orang ramai menceburi bidang perniagaan/keusahawanan, dan
d) Meningkat pertumbuhan ekonomi Negara.

Ok, cukup kepada pengenalan program... =)

Kami, YANEZ tak lepaskan peluang untuk join sekali... Walaupun saya dah berhenti buat kek, tapi gian dan keinginan untuk buat kek masih membuak-buak... Jadi untuk lepaskan gian, saya join aktiviti ni supaya dapat buat kek banyak-banyak dan jual bagi pelanggan kek saya makan... Alhamdulillah sambutan sangattttttt menggalakkan. Tak sangka masih ramai yang sudi nak makan kek saya. Kadang-kadang ada yang masih ada inbox supaya saya buatkan kek untuk mereka. Tapi saya memang dah tak dapat. Bukan nak tolak rezeki, tapi ada komitmen lain yang lebih penting... 


Loading kek dr kereta =)
Setiap hari saya bekalkan lebih kurang 14 loyang kek yang dah siap di paking slice dalam bekas... jadi ada lebih kurang 160 pack slice kek yang dijual setiap hari... Buka gerai mula jam 10 pagi, tepat jam 5 petang tutup, dah habis dan saya pun boleh tutup kedai... =) Alhamdulillah... Bersyukur dan terima kasih buat semua kawan-kawan di FACEBOOK yang sentiasa support jualan saya... Kalau takde diorang, takde siapa lah yang nak datang beli kan???


Suami bersama-sama tolong... =)
Kalau dulu ada adik (ezi) yang sama-sama tolong saya setiap kali ada jualan macam ni. Tapi sekarang adik dah kerja kat KL, saya tinggal sorang-sorang... Nak buat sorang-sorang memang tak mampu, silap-silap boleh pengsan kat dapur sebab kepenatan. 

Nasib baiklah kami ada orang kepercayaan dan pembantu yang memang saya upah setiap kali ada aktiviti berat macam ni... Terima Kasih ye dik, sampai tak tidur malam dia tolong saya bercuci dan berkemas... Sementara tunggu kek masak, saya terlelap sebab penat, terbukak jugak mata tengok dia sediakan packing, cuci dan kemas dapur jam 1 pagi... huhu...
Rupa macam senang, tapi bukan senang nak baking kalau kita berkerja. Tenaga kena betul-betul extra power, lebih-lebih lagi nak sediakan 14 loyang sehari... Bolehhhhhhh nak sediakan banyak-banyak, dan awal-awal sebelum hari jualan. Tapiiii, mana nak simpan? chiller saya kecik je, muat-muat nak simpan untuk sehari. Lagipun saya tak nak jual kek yang berhari-hari. Kalau boleh memang nak fresh baru buat... 
Boleh je nak biarkan pembantu jaga jualan, saya sendiri buat kek kat rumah siap-siap. TAPI saya tak nak, saya nak jaga kedai tu bersama-sama. Saya nak tengok wajah pelanggan.. kepuasan tu ada bila kita pandang sendiri wajah-wajah diorang senyum dan kita berikan layanan... Tu cara saya, saya happy dan gembira macam tu... =)


wajah pelanggan tersayang... =)
Apa pun, bersyukur.... InsyaAllah kalau ada rezeki nak bukak booth setiap hujung bulan... Semoga pelanggan tak jemu makan kek yang saya buat... TERIMA KASIH lagi sekali.. =)





No comments:

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~