Thursday, September 22, 2016

Gamble Holiday November

Assalamualaikum... Tadi baru lepas booking tiket AA, booking hotel dan booking sewa kereta untuk ke Kota Kinabalu, Sabah... Okay BOOKING!!!! Duit tu ada ke tak?? Tak tau lagi... Tapi entah... saya ni jenis hidup suka gamble. Kalau kita tak cabar diri, kita tak akan mampu dan kita tak akan capai apa yang kita nak dalam hidup ni... =)


Mungkin sebab tu Allah baru bagi saya seorang zuriat, supaya saya boleh buat apa yang saya nak buat sekarang ni... Kalau anak dah banyak, rasanya mungkin KURANG MAMPU kot sebab komitmen akan bertambah... Jadi peluang yang ada, digunakan sebaik-baiknya... Saya bukan merancang kandungan, tapi Allah belum merancang untuk bagi yang kedua... =)

Settle tiket tadi untuk Saya, Addin, Areej dan kakak (Marlini)... Untuk 4 orang tu RM620... RM69/way tu dah kira murah la.. Kalau nak tunggu tiket RM10 bila lagi... Melainkan rajin sangat nak skodeng website AA... huhu...

Hotel mcm biasa, tinggal Hotel KK untuk aktiviti di KK dan Hotel di Kundasang untuk aktiviti di Kundasang... Total Hotel 4 hari yang dah siap booking tadi dalam RM400..
**Hutang, bayar masa check in nanti. Jadi sempat lagi nak kumpul duit hotel..

Kereta sewa, WAJIB kalau nak senang bergerak dan enjoy jalan-jalan... Khamis, Jumaat, Sabtu, Ahad, Isnin (Half day)... Total ada dalam 4 hari kalau dia bagi diskaun half day tu...
RM120*4 hari, jadi perlukan RM480 untuk bayar kereta sewa... Kereta tak booking lagi, sebab duit dah guna untuk beli tiket AA kejab tadi... Tunggu ye, saya dan Addin kumpul duit dulu... Hihi...

SEKARANG perlukan RM880 untuk bayaran WAJIB... Hotel dan kereta... Belum duit untuk joli lagi... Kalau belanja bajet, ATLEAST RM2000 dan tak boleh kurang... Chaiyok-chaiyok...
**Duit saving adalah sikit-sikit. Tapi tak boleh kacau sebab tu untuk emergency... Yang holiday saja-saja dan mengada-ngada ni kena kumpul sendiri...
Saya dan Addin sama-sama ada bisnes kecik-kecik... InsyaAllah sumber tu untuk kami sama-sama kumpul duit untuk holiday hujung tahun bersama family... InsyaAllah... KAMI BOLEH!!!!

Doakan segala urusan mengumpul duit belanja Oktober dan November ni berjalan lancar ye... Amin...
.

No comments:

Istighfar

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek, memiliki makna yang sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita dan memiliki 2 makna.

1. Setiap kali kita mengucap Astagfirullahal'adzim, bererti kita memohon ampun dan maaf daripada Allah, minta ditutupkan aib kita. Semakin kerap kita beristighfar, semakin bersihlah kita dari dosa, kesalahan dan keaiban. Sebab itu Allah menyukai hamba yang beristighfar, kerana tak satu pun antara kita yang bersih dari dosa. Maka beristighfarlah agar Allah mengampuni dosa, kesalahan dan menutupi aib kita.

2. Setiap kali beristighfar, bererti kita brsungguh2 mohon daripada Allah agar memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlaq kita mulia.

Wallahualam~~~